// Вие четете...

Поведенчески модели

Важна ли е неправдата?

„Нещастието, което сами си навличаме, е най-тежко от всичко.“OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Важна ли е неправдата?

Ако всеки се огледа ще забележи, че около него неправдите са безбройни и почти запълват нашето ежедневие, но въпросът е можем ли да се отървем от тях, ако ги използваме като насока за ефективна дейност. Нека си зададем важния въпрос: „Ще изчезнат ли неправдите, ако се разстройвам?“ Разбира се, че само ако атакувате погрешния начин на мислене, който причинява унинието ви, вие ще се отървете от капана на справедливостта.
Ако замените фразата „Щях ли да постъпя така с теб?“ с „Ти си различен от мен, въпреки че сега ми е трудно да го приема.“ Това само ще подобри общуването ви, вместо да го влоши.
Започнете да приемате емоционалния си живот като нещо отделно от това, което правят другите. Това ще ви освободи от необходимостта да се огорчавате, когато другите постъпят с вас не така, както вие искате.
Стремете се да разглеждате всяко решение не като забележително събитие, променящо живота ви, а в перспектива. „Живей, като действаш, не като мислиш да действаш или като мислиш за какво ще мислиш, когато престанеш да действаш.”
Заменете фразата „Не е честно“ с „Жалко“ или „Бих предпочела…“. Вместо да настоявате светът да е различен от това, което е, започнете да приемате действителността, без непременно да я одобрявате.
Премахнете външните еталони за сравнение. Имайте собствени цели, които не зависят от постъпките на този и онзи. Заемете се да станете такъв, какъвто искате, без да се интересувате от това, какво имат или нямат другите.
Поправете се, когато изречете фраза като „Аз винаги ти се обаждам, когато закъснявам, защо ти не ми се обади?“, и кажете: „Щеше да ми е по-спокойно, ако ми се беше обадил.“ Така изключвате погрешното схващане, че причината, поради която някой трябва да ви се обади е за да прилича повече на вас.
Вместо да носите някому бутилка вино или друг подарък за това, че ви е поканил на вечеря или на гости, изчакайте да ви дойде желание и тогава изпратете бутилка вино с бележка: „Мисля, че си голям човек“. Не е необходимо на книгите, дадени като подарък, да се отвръща с подобни подаръци; направете нещо приятно защото искате да го направите, а не защото специалният случай го изисква.
Харчете толкова, колкото ви се иска за всеки подарък и не се влияйте от стойността на подаръците, които получавате. Отклонявайте покани, които са отправени по задължение и необходимост. Решавайте с кого да общувате на „вътрешна“, а не на „външна “ необходимост.
Установете собствени норми на поведение в семейството си, като се ръководите от схващанията си за това, кое е уместно за вас. Накарайте и другите да направят същото. След това вижте дали не можете да общувате, без никой да нарушава правата на другия.
Бъдете човек на действието, а не на оплакването от неправдите. За всяка неправда, понесена от вас има решение, което по никакъв начин не изисква да бездействате.
Помнете, че отмъщението е само друга форма на властта, която околните имат над вас. Правете това, което вие решите, че е добро за вас а не те.
Ще бъдете по-щастлив, ако се освободите от потребността да се сравнявате с другите и да използвате техния статус като барометър за собственото си щастие. Не е важна неправдата, важно е как управлявате живота си и какви мерки вземате срещу нея.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар