// Вие четете...

Календарът на българите

Българите през хилядолетията – I.

Казаното се забравя, написаното остава.“

Българите през хилядолетията – I.

Основното, което трябва да знаят днес българските младежи е, че ние сме сред най-древните народи, основали няколко големи цивилизации. Че сме коренното, автохтонното население в Европа, живяло точно тук, където сме сега, и преди осем хилядолетия. За което доказателство са последните генетични изследвания. Че не сме пришълци от седми век на Балканите и в Европа. Че това, което се представя като преселване от Изток, е само една част от преместванията на българската народност през вековете. Че сме се разселили и в западна посока до Британските острови още в дълбока древност, за което свидетелства келтският фолклор. Че сме заселили и земите на днешна Италия през пети и седми век, за което свидетелстват стотици топоними в Италия днес – и до 19 век край Тоскана е имало графство „Болгария“, а имената на реки, върхове и села са десетки.
Че сме имали писменост преди шумерската, на която тя много прилича. Следи с такава писменост се намират по Северното Черноморие.
Че по нашите днешни земи са намерени най-старите находки, доказващи зараждането на човешката цивилизация в Европа по нашите земи:
1. Последните изследвания на българина Николай Сираков – шеф на праисторическата секция към Археологическия музей при БАН, и колегата му от Института по праистория в Бордо – французина Жан Люк Гуадели, установиха, че прачовекът – Homo Erectus, се разселва в Европа от Балканите. Находките, доказващи това, са от пещерата Козарника в Северозападна България. Доскоро праисториците смятаха, че изправеният човек – Homo Erectus, е тръгнал към Европа от Африка преди около 700 хиляди години. Откритията в пещерата Козарника обаче връщат датата много по-назад. Още преди 1 милион и 200 хиляди или 1 милион и 400 хиляди години тук, на Балканите, има останки от прачовек. При това останките доказват и прояви на абстрактно мислене, за което се смяташе, че се появява преди около 50 000 – 40 000 години пр. Хр., когато се смята, че се появява Homo Sapiens – мислещият човек.
2. Най-старото колело в Европа е намерено в с. Биково, Сливенско.
3. Най-старото обработено злато – не в Европа, а в света (!) е намерено във Варненския некропол през 1972 г. и то е на около 7000 години – от около 4,5 – 5 хилядолетия пр. Хр. Това е по-стара цивилизация от тази в Месопотамия и Египет. Но да сте прочели в световните енциклопедии, че най-старата цивилизация е в българските земи? И в българските учебници все още пише, че най-старите цивилизации били шумерската и египетската.
4. На територията на днешна България са открити около 500 селищни могили от епохата на халколита – каменно-медната епоха (5000-3000 г. пр. Хр.), което говори за гъста мрежа от селища през тази епоха по нашите земи. Такава гъстота не е открита в друга част на Европа.
5. Находките в Караново, Новозагорско, Езерово, Варненско, и по поречието на Марица са от бронзовата епоха – 3000-1200 г. пр. Хр. и доказват трайното присъствие по нашите земи на цивилизация през всичките седем осем хилядолетия. Генетичните изследвания в последните години показват, че около 30% от Y-хромозомите на живелите тогава и днес мъже по същата територия се покриват. Това доказва и нашата приемственост с най-старата високоразвита цивилизация не само в Европа, но и в света. Поне засега няма намерено по-старо обработено злато, сочещо високо ниво на йерархична цивилизация от това във Варненския некропол. И това не е празно патриотарство, това не е налудничаво изхвърляне, а исторически, археологичен и генетично доказан факт.

Карта на Черно море с очертания отпреди скъсването на Босфора и превръщането му от езеро в част от Световния океан. Първото обработено злато в света във Варненския некропол е остатък от тази високоразвита цивилизация, от която произлизаме и ние – днешните българи. Доказано е вече от ДНК експертизи. Какво още трябва да изчакат инертните ни учени-историци, за да напишат ясно учебника по история, който да започва така: „Ние, българите, сме по-стара цивилизация от шумерската, египетската, еврейската и гръцката“?

Карта на разселването на прототрако-българската цивилизация преди 7600 години от книгата на Райън и Питман „Ноевият потоп“. След вдигането на водите на Черно море с около 150 метра нашите предци са се разселили на запад до Ламанша.

Една част от прародителите на българите са поели на изток и са създали няколко цивилизации – в Двуречието, край Памир и Хиндукуш, край Каспийско море и отвъд Урал. За да се връщат периодично и на части в прародината на Балканите.

В учебника за българчета още през 1874 г. в тъмните години на робството се е казвало, че сме „индоевропейски народ“, а не „тюрко-алтайско племе“. Излиза, че преди Освобождението сме знаели по-вярно историята си. После са започнали изкривяванията.

Защо преди Освобождението началните ни ученици са учили вярната теза, че сме индоевропейски народ, а след Освобождението започват да наливат в главите на учащите се глупостите за „ордата“ от Азия, дошла през 7-ми век? Кой подмени историята ни?

Марин Дринов е един от сериозните разобличители на „чудо-финската“ и „тюркската“ теории за произхода на българите. Положителното при него е, че поддържа версията за присъствие на българите много преди Аспарух по нашите земи, но грешката му е, че ги смята за потомци на „славяните“.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар