// Вие четете...

Чувства и власт

Без компромис няма любов.

„На любимия се прощава всичко.“

Без компромис няма любов.

Има и такива, които за да получат секс, който носи удоволствие макар и без обич, са готови да се преструват на влюбени, а някои изобщо не правят и опит да полагат подобни усилия. Тласкани от хормоните на оцеляването те правят секс за удоволствие с хора, които не само не обичат, но дори не харесват. Този секс е добър за единия или за двамата партньори и за тях това е напълно достатъчна причина, за да го правят. Примерите за подобно поведение са пред нас и не е нужно да бъдат споменавани.
Сексът е тясно свързан и с нуждата от власт в която често има елементи на любов или приятелство. В случая трябва да поясним, че става въпрос за приятелски секс с властта. По редица очевидни причини жените харесват мъжете с власт, мъже, които дори не биха и погледнали, ако нямаха власт, но и обратното също е валидно. Сексуалните партньори на притежаващите власт мъже и жени от историята са вярвали, че по този начин споделят част от тази тяхна власт и това наистина е вярно. Както се казва зад всеки велик мъж, стои една още по-велика жена.
Ако искаме да задържим любовта, без значение дали тя е сексуална или не, трябва да се върнем към между личностните връзки на приятелството. За разлика от любовниците като добрите приятели за цял живот могат да останат дори и болшинството от членовете на семейството, просто защото не си позволяват налагане на контрол и проява на собственически чувства един към друг. И най-вече, те не биха станали добри приятели, ако помежду им няма нищо общо. Хормоните ни събират, но не могат да ни задържат заедно.
Една любовна или сексуална връзка за да бъде трайна, всеки от партньорите в нея трябва да има и личен живот. Тук става въпрос не за сексуален живот, а за социални и освежителни между личностни контакти извън връзката. Брачните партньори трябва да имат свои индивидуални интереси, хобита и приятели с които от време навреме да се срещат самостоятелно. Опитите да попречите на партньора си да изпитва удоволствие от странични между личностни контакти и занимания са разрушителни за връзката като цяло, но ако това ви причинява болка и ви прави нещастен вие трябва да разговаряте затова непременно с вашия партньор и колкото по-рано го направите, толкова са по-големи шансовете вашата връзка да оцелее.
Въпросът, който най-често задаваме на партньора си, когато се чувстваме неудовлетворени е „Обичаш ли ме“? И това е защото, когато мислим за любовта, неволно си представяме, че я получаваме, а не че я даваме. Може ли любовта да издържи, ако единият от партньорите дава малко повече от другия? Естествено, че може, разбира се, че са възможни всякакви варианти, но никой не може да разчита, че ще бъде заливан от любов за продължително време, без сам да дава толкова, колкото получава. Да умееш да приемаш любовта с благодарност означава да помагаш по най-добрия начин за заздравяването на връзката.
Що се отнася до платоническата любов трябва да се каже, че тя също е придружена от много трудности. Членовете на едно семейство, най-вече родители и деца, често искат повече от това, което може да им предложи другият. Обикновено го вършат с помощта на външния контрол, а това нерядко води до разпадане на семейството. Няма начин да се предотврати подобен разрив, особено ако всяка от страните настоява да упражнява контрол над другата. За съжаление именно такова е поведението в повечето семейства в които се появяват разногласия. За разрешаване на проблемите в брака, семейството или която и да било друга между личностна връзка не могат да бъдат давани съвети, но ако проблемите са във връзка с даването и получаването на обич, хората незабавно трябва да се откажат от външния контрол и да започнат да прилагат модела на свободния избор, като използват метода на добронамерения диалог за изясняване на позициите.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар