// Вие четете...

Вярвания и заблуди

Безструктурно управление на обществото.

„Да мислиш, значи да спориш със себе си.“

От солна треска към световна треска. „Солната паника, която възникнала в Тулска област, се прехвърлила на Орловска и Курска, разпространила се във Вологда, Воронеж и Нижний Новгород. Соления бум се добрал и до Москва. В магазините и на пазара солта се изкупувала на стекове: за няколко дни купувачите омели месечните запаси в складовете. Търговците бавно завишили цените: 40–60 рубли вместо предишните 5–6 за килограм. Помнейки ужасите на дефицита, хората започнали да изкупуват захарта, кибрита и даже хляба“. Ето така започва статията „Солната треска се добра до Москва“ във вестник „Газета“ от 17.02.2006 г.

Действително, последната седмица на февруари 2006 година се характеризира с небивало търсене на сол (а след това и на захар и кибрит). Експертите недоумяват по този повод: „В какво е причината?“ Някои свързаха възникналото със слуховете за това, че Украйна ще прекрати доставката на сол в отговор на повишените от Русия цени на газа. Други смятаха, че това е нужно на комерсиантите за да пласират залежала стока. А някои, използвайки стресовата ситуация, пускаха слухове за предстояща война, заради събитията на границата с Грузия и Северна Осетия, а така също и заради вълната митинги от арабските страни, предизвикани от публикуваната в Дания карикатура на Пророка Мохамед.

И макар аналитиците да не успяха да намерят истинската причина, всички в един глас твърдяха, че истерията около солта е създадена изкуствено.

А каква наистина беше причината? Някой е преследвал напълно определени цели, включвайки процеса на солната паника. На кого е било нужно това?

Хората от старото поколение трябва да разберат, че във времената на ярко изразената „студена война“ цялото общество на СССР от време на време се тресеше от всякакви слухове. Много ярко този процес намери отражение в творчеството на В. С. Висоцки през 1969 г. в неговата:

ПЕСНИЧКА ЗА СЛУХОВЕТЕ. Сколько слухов наши уши поражает! Сколько сплетен разъедает, словно моль!

Ходят слухи, будто всё подорожает, абсолютно, А особено – поваренная соль. Словно мухи, тут и там, Ходят слухи по домам, А беззубые старухи Их разносят по умам, Их разносят по умам.

– Слушай, слышал? Под землёю город строют, Говорят, на случай ядерной войны…

– Вы слыхали? Скоро бани все закроют повсеместно, Навсегда. И эти сведенья верны.

– А вы знаете? Мамыкина снимают! За разврат его, за пьянство, за дебош!

И, Всъщност, вашего соседа забирают, негодяя, Потому, что он на Берию похож.

– Ой, что деется! Вчера траншею рыли, Так откопали две коньячные струи!

– Говорят, евреи воду отравили, гады, ядом.

Припев: Ну, а хлеб теперь из рыбьей чешуи. И поют друг другу – шёпотом ли, в крик ли. Слух дурной всегда звучит в устах кликуш. А к хорошим слухам люди не привыкли, почему-то. Говорят, что это выдумки и чушь.

Закалённые во многих заварухах, Слухи ширятся, не ведая преград. Ходят сплетни, что не будет больше слухов абсолютно. Ходят слухи, будто сплетни запретят.

Но словно мухи, тут и там, Ходят слухи по домам, А беззубые старухи Их разносят по умам, Их разносят по умам.

За какво се разпространяват тези слухове? С каква цел? Тяхната цел се явява създаването в страната и сред хората на обстановка на неувереност, недоволство, безпокойство, близки до паника.

В цитираната по-горе статия на всетник „Газета“ често се употребяват думите „лихорадка“ и „паника“. Да се обърнем към речника. В „Тълковния речник на руския език“ на С. И. Ожегов намираме: „ Лихорадка“ (треска) – 1. Болезнено състояние, съпровождано от температура и тресене (тресе се, като в лихорадка). 2. Възбудено състояние, суетливо – безпокойна дейност, излишно бързане (Борсова лихорадка, златна лихорадка (златна треска) – стрес, възбуда, свързана с добиване на злато или с парични, валутни операции).

А в „Голям речник на чуждите думи“: „Паника“ (нем. Panik; фр. panigue; лат. panicus; гр. panikon по името на бог Пан) – всеобщо зашеметяване, масов ужас.

От гръцката митология е известно, че „Пан“ е аркадски бог на планините и горите, син на Хермес и Дриопа. Пан се родил покрит с косми, с рога, с козелски копита, крив нос, с брада и опашка. Майката на Пан, изплашена от вида на бебето, го захвърлила. Но детето го взел Хермес и го отнесъл на Олимп. Детето разсмяло всички богове, харесало се на всички, било прието сред тях и получило името Пан (на гръцки „пан“ – „всичко“).

Военните знаят, че на война най-страшното нещо е паниката. Историята на войните знае немалко примери, когато силни и добре въоръжени военни формирования са търпели поражения по една причина – личния състав изпадал в паника. А паниката целенасочено се създавала както от специално подготвени „саботьори“, така и по причина на малодушие и страхливост у някои военни, които наричат паникьори.

Паниката е опасна не само в средите на военните. Не по-малко опасна е тя и в мирния живот. Всеки знае по няколко опасни случая, предизвикани от паника при голямо струпване на хора. (Спомнете си трагедията в клуб „Червило“ в София)

Ако си спомним годините на „перестройката“ на незабравимия перестройчик Горбачов, тогава в обществото царяха именно такива „лихорадъчно – панически“ настроения, които умело се поддържаха. Ту изчезват виното и водката, ту тютюн няма, ту паста за зъби, ту електрически крушки и т.н.

Благодарение на всичко това в страната беше създадена обстановка на нестабилност, при която народа пожела промени за въвеждане на ред. Помните песента на Цоя: „Промени…, очакваме промени…“. С какво завърши всичко това – „СССР се разпадна, в Русия възтържествува демокрацията“.

Последните години в страната нямаше такива мащабни „лихорадки“. И ето „от само себе си“ „изникнала“ солната паника. Има над какво да се замислим… И имаме всички основания да предположим, че някой е осъществил „проверка“: „Изменил ли се е народа за годините на реформи? Забравил ли е той времената на перестройката? Способен ли е народа все така да изпада в паническо състояние и да се мята от лафка на лафка търсейки кибрит, както се мята болен от треска?“

Резултатът от тази проверка е очевиден. Сега някой може да си изгради и прогнози за това, как ще се държи народа в случай на разпространение на слухове:

– за деноминация на парите;

– за рязко изменение курса на валутата;

– за близко започване на война в Черно море;

– за прекратяване доставката на вносни хранителни продукти;

– за предстоящи еврейски погроми;

– за стълкновения на мюсюлмани и християни, цигани и руснаци и т.н.

В резултат ще говорим вече не за „солна треска“, а за „световна треска“, когато от паниката ще бъдат обхванати хората във всички страни.

А на основание на прогнозите могат да се разработят и съответстващите планове. В публикациите е разказано и ще разкажем достатъчно за това, че по отношение както на Русия, така и на България се осъществява дългосрочен план за разрушаване на държавността и използване на териториите и природните ресурси. И „слуховете“ в тези планове се явяват един от основните инструменти на световната финансова мафия, която реализира сценарии за унищожение на държавите.

Можем да си зададем въпроса – не е ли днешната лихарадка същия модел на безструктурно управление на обществото, не се ли създава по същия начин паника у хората? А може би и причините са същите, както и целите. А кои са играчите, може би и те са същите!

Какво ни е нужно ли? Ами например, нестандартно мислене, ако искате не традиционно или дори критично мислене, но хората трябва да разберат, че ги управляват дистанционно. Тези имат и помагачи, но те не са беззъбите бабички да разпространяват слухове, а най-гледаните медии, хора свързани с управлението на държавата, „експерти“ в здравеопазването. Те всички са загрижени за вашето здраве, за вашия живот. „Вие трябва да пазите другите, да пазите себе си и близките си!“ За целта трябва да изпаднете в състояние на стрес, треска, страх, да изпаднете в паника, за да бъдете послушни! Хора мислете не традиционно, нестандартно, даже критично.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар