// Вие четете...

Морал и Православие

Алчност и Богатство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Не е беден, който иска малко, а който иска много. Богатството е път към безчестието.“

Алчност и Богатство.

„Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви.“
Живеем в епоха на огромна социална несправедливост. Съвременният свят се раздели на много богати и много бедни, а за средна класа само се говори, най-вече от нашите политици.
Стремежът към все повече пари, към все по-големи удобства и удоволствия е една от най-главните причини, която движи днес човешкия живот. Този стремеж поражда конфликт между човеците и народите. Той е причина и за несъгласия, и за раздори, поражда смут, борби и войни. Сравнявайки явленията в природата и тези в човешкия живот един св. Отец на Църквата казва: „Опасни са морските вълни. Със страшна сила те разбиват кораби, но минели бурята, утихват, Ужасна е огнената стихия, защото тя всичко унищожава. Изгори ли обаче и последната главня, огънят престава. Кръвожадни са лъвът и пантерата, но щом те се нахранят, се усмиряват и лягат в леговището си. Само човек е ненаситен. Само страстта към забогатяване няма край. Придобил стоте, човек ламти за двеста; придобие ли и тях, търси да ги удвои.“ Тези сравнения, изречени преди много години, са актуални с двойна сила и в днешни дни, защото заразата на парите е приела форма на всемирна епидемия.
Забързаното човечество се стреми да си осигури по-висок стандарт на живот, в което няма нищо лошо, стига това да не се прави на всяка цена, за сметка на ближния и за сметка на духовния растеж.
Преподобни Серафим Вирицки казва: „Ще дойде време, когато не гоненията, а парите и прелестите на този свят ще отвърнат хората от Бога, и ще погинат много повече души, отколкото по време на откритото Богоборчество.“
Нашият Господ Исус Христос в молитвата си казва: „… насъщният ни хляб дай днес“, тоест това е една своеобразна препоръка, как да се отнасяме към материалните неща, защото когато имаме скромни претенции, получаваме божието благословение и за по-голямо благосъстояние. Най-вкусното нещо на света е хлябът, когато си много гладен, и водата, когато си много жаден.
Св. Йоан Рилски казва: „Сребролюбието е в основата на всяко зло, то е второ идолопоклонничество.“
Днес сме свидетели на безогледна жажда за богатство, печелено с лукавство, измами и убийства. Алчният човек не подбира методи и средства, за да се сдобие с много пари, но в последствие винаги си плаща за всичко. Защото, ако имаш нещо, значи нямаш нещо друго.
„Хлябът спечелен с неправда, се услажда човеку, но отпосле устата му се с камъчета напълват.“ „По-добре е малко с правда, нижели много печалби с неправда.“
Един философ посъветвал ученика си, как да стане богат: „Искай това, което имаш.“ му казал той. На един алчен човек му било предложено, колкото земя обходи от изгрев до залез – слънце, да бъде негова. Тръгнал той със забързани крачки, с една единствена мисъл – да извърви колкото може повече, като не отделил време дори да се нахрани. Напълно изтощен, той наближил до залеза, но преуморен падал и умрял, като по-този начин получил единствено два квадратни метра за гроб.
В наши дни, поради световната икономическа криза, от алчност много богати хора се разоряват финансово и едва тогава се сещат за Бога, защото като чели богатия, когато е такъв, едва ли не си мисли, че може и без Божията подкрепа. Да не завиждаме на ближния за богатството му, защото той си е платил цената за него. Да се трудим с мисълта, че всичко се постига по Божие допусщение и всекидневно да Му благодарим за придобитите материални блага. Бог е Този, който дава всичко и отваря вратата на благоденствието.

Коментари

Един коментар към “Алчност и Богатство.”

  1. Благодаря ви за информативната статия и страхотен блог,който поддържате често ви посещавам.Пишете вдъхновяващо.Тази статия и най вече заглавието показват нашата реалност в която живеем.Показва колко сме алчни всички дори и към своите приятели или близки.Ето до къде ни доведоха тези пари.Може би е доказано, че човек,колкото повече пари и богатства като цяло има иска още и още и като че ли се завърта в един кръг и дори не може да се наслади на своите пари,които преди да натрупа си е мечтаел какво да прави с тях, но с течение на времето мисълта му се преобразува просто в трупане на банковите сметки.А не е важно колко имаш там, а какво прави с наличните.

    Posted by Ранни записвания почивка в Анталия | 07.03.2014, 10:10

Публикувай коментар