// Вие четете...

Атмосфера

Явлението Дъга.

„Глупака го надвива смехът, лентяя – сънят.“

Явлението Дъга.

Явлението е цветна дъга с ъглови радиус около 42° с център в анти соларната точка и видима на фона на дъждовната завеса (или полосата на падане, често не достигащ Земята дъжд) в противоположна на Слънцето страна, но обезателно при Слънце не закрито от облаците. Външния край на дъгата е червен, след това идва оранжевия, жълтия, зеления, небесно синия и накрая е виолетовия цвят на дъгата. Понякога се вижда втора дъга, концентрична на първата с ъглови радиус 50° и обратно разположение на цветовете. Около водопадите и фонтаните понякога се наблюдават освен описаните дъги още слаби допълнителни дъги около виолетовия край на дъгата с непълен набор от цветове от спектъра, а също една или две дъги около Слънцето.
В действителност понякога дъгата има ярки наситени цветове, а друг път е избледняла, почти бяла, например луната дъга. Дъгата може да бъде широка и тясна. Близо до виолетовия край на основната дъга често се появяват една или две дъги в които най-различими са розовия и зеления цвят. Разчетите показват, че ако капките са големи, то дъгата е тясна и ярка с наситени цветове на червения и край. Допълнителните дъги също имат по-наситени цветни тонове и се разполагат близо до виолетовия им край. Ако капките са малки, дъгата е широка и почти бяла с леко червеникав или оранжев край. Допълнителните дъги са също по бледи и са далече от виолетовия и край.
От Земята в най-добрия случай се вижда половината кръг на дъгата, ако Слънцето е на хоризонта. От самолет може да се види целия кръг на дъгата. При височина на Слънцето по-голяма от 42° първата дъга се оказва под хоризонта, а при височина по-голяма от 50° и втората дъга се оказва под хоризонта.
Светлината на дъгата се характеризира с необичайно висока поляризация, която достига 90% и повече в първата дъга и е около 80% във втората. В това е лесно да се убедим, ако погледнем на дъгата през призма. При не голямо завъртане на призмата дъгата напълно изчезва.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар