// Вие четете...

Капризи на времето

Често ли се случват „бъркотии” с валежите?

Особено рядко се наблюдават явления от този род в континенталните райони, по морските крайбрежия, където сезонната смяна на времето е достатъчно устойчива – през лятото е топло, зимата студено, а капризите на времето се случват основно в преходните сезони – ранна пролет и ранна есен, когато се случват кратковременни възврати на студеното и топлото. Вследствие на съществената разлика в състоянието на повърхността на морето и сушата много по капризно е време в приморските райони, където това се случва през всички сезони.

Жителите на такива райони са привикнали към това и не виждат в промените на времето нищо необичайно. Но през зимата на 1974/75 година в прибалтийските райони хората са удивени от това, че до края на януари не е валяло сняг. Причината за това е, че с топлите югозападни ветрове от Атлантическия океан се пренасят маси от влажен морски въздух, които носят със себе си високи температури и обилни дъждове.

Необичайна топла и дъждовна зима през същата тази година е имало и в Финландия, Сан Петербург, определени области на Архангелск и даже в някои райони на Сибир… Такава аномалия, разбира се не се случва често – един до два пъти за столетие, ако имаме в предвид някакъв определен географски район. Но в други райони на земното кълбо нещо подобно се случва няколко години по-късно. Така, например в разгара на зимата на 1978/79 година в Северна Америка няколко дена поред е имало проливни дъждове, които са предизвикали обширни наводнения.

В същото време в Сахара на 600 км от столицата на Алжир в оазиса Мзаб, където даже и дъждът е рядкост, през февруари 1979 година е валял сняг. Валяло е около час, като е покрил с плътна бяла покривка покривите на домовете и палмите. Снегът, разбира се под силните лъчи на слънцето бързо се е разтопил, но за жителите на оазиса той бил истинска дивотия – до тогава никой от тях не бил виждал сняг по тези места.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар