// Вие четете...

Поведенчески модели

Умеят ли мъжете да обичат.

„Влюбеният е глупав, той разума не признава.“

Умеят ли мъжете да обичат.

Съществуват и други форми на грижа за любимите хора освен финансовата. Мъжът до вас може да е закъсал с парите, но ще стори всичко по силите си да ви подпомогне. Ако не ви стигат средствата за храна и той не може да ви ги осигури, ще закърпи положението, като сподели съдържанието на собствения си хладилник или килер, докато успее да ви даде повече. Иначе казано, той няма да позволи да страдате от недоимък. Ако колата ви се повреди и не може да си позволи услугите на механик, той ще повика приятелите си, за да преместят закъсалия автомобил, и ще ви вози до работа, докато намери начин да плати за сервиза. Ако трябва да се свърши някаква домакинска работа в къщата ви – да се закачи картина, да се отпуши каналът или да се монтира нова врата на гаража, мъжът, който ви обича, ще изкачи шест метрова стълба, за да зачука пирон, ще подложи кофа под мивката, докато намери подходящата част за тръбите, или ще виси с часове над упътването за монтаж. Задоволяването на потребностите на скъпите им същества – било финансово, или с цената на пролятата от тях пот, е част от генетичния им код и ако мъжът до вас ви обича, няма да скъпи усилия, за да ви осигури всичко нужно.
Когато един мъж ви обича, всеки, който каже, направи, намекне или дори си помисли да стори нещо, което ви обижда, ще си навлече гнева му. Човекът до вас няма да се спре пред нищо, за да накара онзи, който е проявил неуважение към любимата му, да си плати. Това поведение е заложено в гените им. Така е и навсякъде в природата – мъжкият никога не позволява женската и малките да бъдат застрашени, поне не без да окаже съпротива. Те осъзнават и се подчиняват на този вроден инстинкт още от деца, когато започнат първите взаимоотношения в живота си – тези между момчето и майка му. На тази възраст то не познава термина безусловна любов, ала никога няма да признае, че тя греши, и да позволи на някого да каже или стори нещо срещу нея.
Още от утробата ги учат, че трябва да защитават и закрилят майка си, а ако нещо й се случи, да не позволяват на злодея да се измъкне, без да са му дали да разбере. Поне така са възпитани повечето от тях.
Задача на всеки мъж е да закриля онези, към които заявява своята принадлежност и за които е поел отговорност, и той с готовност поема този ангажимент. След като ви изповяда любовта си, вашият партньор гледа на вас като на скъпоценност и ще преобърне земята, за да ви предпази от беда. Ако бившият ви тормози по телефона, половинката ще поеме нещата в свои ръце и ще постави натрапника на място. Когато децата безобразничат и създават проблеми, ще си поговори и с тях. С други думи, той ще поеме ролята на закрилник на вас и семейството ви. Всеки мъж на място е готов да брани онова, което му принадлежи. Това е въпрос на уважение и самоуважение.
Закрилата е едно от основните неща, които жените търсят у силния пол. Още като малки момичетата са научени, че значимите мъже в живота им ще се хвърлят в битка заради тях и ще ги защитят от всяка беда, независимо какво им струва. Жените знаят това отлично и затова понякога, когато изпаднат в беда или когато някой ги е застрашил си премълчават. Те знаят, че вашият баща, брат, чичо, съпруг или любовник ще се втурне с всички сили да брани честта ви и без да мисли за последствията, дори може да нарани някого. Най-вероятно голяма част от жените не споделят проблемите си на работното си място с любимия, за да не хукне да се саморазправя с началника, защото е ясно, че от намесата му няма да излезе нищо добро.
Закрилата не се изразява само в упражняването на груба физическа сила. Мъжът, който ви смята за избраница на сърцето си, може и ще ви брани и по други начини, било то със съвет или като поеме инициативата да свърши някоя задача, която смята за твърде опасна. Например няма да ви позволява да паркирате далеч от къщи или да разхождате кучето сама по тъмно, а ще ви отмени дори да е прекарал двойна смяна в службата. Ако някой минувач му се стори опасен, той ще прегради с тялото си достъпа на евентуалния нападател до вас.
С поколенията тези вродени инстинкти за закрила на онези, към които мъжете заявяват своята принадлежност, постепенно са закърнели. Може би е така, понеже огромен брой майки са принудени да отглеждат децата си сами или защото просто няма кой да учи момчетата как да бъдат истински мъже. Да се надяваме, че всяка истинска жена е способна да извлече най-доброто от мъжете до нея. Понякога, за да изявят най-добрите си качества, мъжете е нужно просто да срещнат подходящата жена. За да се случи това обаче е необходимо и жените да положат нужните усилия. Те трябва да настояват мъжете да поемат своите отговорности.
За жалост в ежедневието ни непрекъснато могат да се чуят оплаквания, че вече няма истински мъже. С увереност може да се твърди, че представителите на силния пол си позволяват да не правят каквото се очаква от тях, защото никой, най-вече жените, не го изисква.
В заключение ще кажем следното. Дамите трябва да спрат да натрапват на мъжете собственото си разбиране за любовта и да осъзнаят, че мъжете умеят да обичат, но по различен начин, базирано на трите стълба – заявяване на чувствата, задоволяване на потребностите и закрила.
На мъжете може и да не им харесва да обикалят с вас магазините, за да си купите нова рокля за поредното тържество, ала ще ви заведат на празненството, ще ви държат за ръка и гордо ще ви представят на всички като своята дама, заявявайки по този начин любовта си. Един мъж няма да е очарован да ви гушка и да ви държи за ръката, когато сте болна, но ще се постарае рецептата на лекаря да бъде надлежно изпълнена, ще ви сервира топла супа и ще се погрижи всички в семейството да са в боен режим, докато се оправите, задоволявайки потребностите ви. И макар смяната на пелени, миенето на чинии или масажирането на стъпала да не са му по сърце, той по-скоро би минал през огън и вода, отколкото да позволи някой да ви обиди или да ви навреди, закриляйки ви. Да в тези неща вие, жените можете да бъдете напълно уверени. Ако някой прави всичко това за вас, то той е хлътнал до уши.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар