// Вие четете...

Нестандартни размишления

Трябва ли да угаждаме на всички?

„От благодарността мъжът разцъфтява, от добро земята зеленее.“

Трябва ли да угаждаме на всички?

Нека се замислим над нещата в живота. Казано с няколко думи, не можете да угодите на всички. Ако едни хора са доволни от вас, други ще са недоволни. Известно ви е, че поне половината от хората във вашия кръг няма да се съгласят най-малко с половината от нещата, които им казвате. Прието е да се счита, че едни избори са спечелени със съкрушителна победа дори, ако само 44% от населението е гласувало за победителя. Вероятността да спечелите неодобрение, когато изкажете дадено мнение, винаги ще е 50% на 50%.
Имайки предвид това, можете да започнете да гледате на неодобрението по нов начин. Когато някой се възпротиви на нещо, казано от вас, вместо да се засегнете или мигновено да промените мнението си, за да получите одобрение, можете да кажете, че сте се сблъскали с един представител на тези 50%, които не са съгласни с вас. Съзнанието, че винаги ще срещнете известно неодобрение за всичко, което чувствате, казвате или правите, ще ви помогне да се освободите от само манипулирането си и ще навлезете в обхвата на само контрола и управление на чувствата си. След като очаквате неодобрение, няма да сте склонен да се огорчавате от него и моментално ще престанете да приравнявате отрицанието на една идея или чувство, с отрицанието на самия вас.
Никога няма да успеете да избегнете неодобрението, независимо от силното си желание да го отпъдите. На всяко поддържано от вас мнение съществува контра мнение, но правете това, което смятате за най-добро, най-доброто на което сте способен и считате, че трябва да го правя. Ако накрая излезете прав, всичко казано против вас ще е без значение. Ако излезете неправ и дори всички да ви казват, че сте били прав, няма нищо да се промени.
Какви са модели на поведение, насочени към одобрение?
Също, както само отхвърлянето, стремежът към одобрение включва широка категория от модели на само погубващо поведение. Ето някои от най-често срещаните дейности, насочени към получаване на одобрение:
Променяте позицията си или изменяте убеждението си, защото някой проявява признаци на несъгласие.
Смекчавате някое твърдение, за да избегнете реакцията на неудоволствие.
Подмазвате се, за да накарате някого да ви хареса.
Чувствате се потиснат или тревожен, ако някой не е съгласен с вас.
Чувствате се обиден или подценен, ако някой изрази мнение, противно на вашето.
Обявявате някого за сноб или „горделивец“, с което всъщност искате да кажете „Обръщай ми по-голямо внимание“.
Държите се изключително любезно и клатите глава в знак на съгласие дори, когато изобщо не сте съгласен с това, което се казва.
Правите услуги на някого и се бунтувате, че не можете да откажете.
Смутен от държанието на продавачката, купувате нещо, което не желаете. Или, страхувате се да го върнете, защото може да й направите лошо впечатление.
В ресторанта изяждате пържола, която не е приготвена така, както сте я поръчали, защото, ако я върнете, сервитьорът няма да ви хареса.
Говорите неща, които не мислите, само и само да избегнете неодобрението.
Разпространявате лоши новини за смъртни случаи, разводи, нападения и други подобни и се наслаждавате, че ви забелязват.
За да кажете нещо, за да направите покупка или каквото и да е друго, искате позволение от някой авторитет във вашия живот, защото се боите от неговото недоволство.
На всяка крачка се извинявате, а целта на прекалено честото „Извинявайте“ е да накарате хората да ви прощават и да ви одобряват непрекъснато.
Държите се не конформистки, за да привлечете вниманието към себе си. Това е същата невроза, какъвто е и модела ви на поведение, целящ външното одобрение. Да носите смокинг с обувки за тенис или да ядете картофено пюре с шепи и да искате да ви забележат е също стремеж към одобрение.
Закъснявате непоправимо навсякъде и за всичко. В този случай няма начин да не ви видят. Това е похват за получаване на одобрение, който принуждава хората да ви обръщат внимание. Вие може би го правите от необходимост да изпъквате. Следователно се ръководите от онези, които ви обръщат внимание.
Опитвате се да направите впечатление на другите с познания по някой въпрос, за който нищо не знаете, като се „правите на всезнаещ“.
Просите комплименти, като се стараете да получите одобрение и ви е неприятно, когато не го получите.
Чувствате се нещастен, ако човек, когото уважавате има мнение, различно от вашето и ви го казва.
Безспорно списъкът може да се увеличава неограничено. Стремежът към одобрение е свързан с културата и е явление, което лесно се наблюдава във всички области на живота. Той е противен само когато се превърне в потребност, което, разбира се е все едно да се откажеш от себе си, а отговорността за това, как се чувствуваш, да поставиш в ръцете на другите, чието одобрение търсиш.

Коментари

Един коментар към “Трябва ли да угаждаме на всички?”

  1. Това е една тема,която е доста интересна и спокойно може да се направи някакво предаване по тази тематика.Тъй като е доста обширна и това да седнеш да угаждаш на всички си е равно на заточение на вечно недоволство според мен.Има различни хора,които имат различни разбирания за живота и ценности и морал и ако искаме да сме щастливи не трябва да угаждаме на всяка една прищявка която ни се каже.Трябва да разберем вътрешно, че никога няма да успеем да избегнем неодобрението, независимо от силното си желание да го отпъдим, това е просто действителността,която ни заобикаля.

    Posted by записвания за Турция | 20.03.2014, 13:52

Публикувай коментар