// Вие четете...

Живот в равновесие

Трябва ли да спортуваме?

„Във време на изобилие не забравяй това, което си ял по време на глад. Стадото го разваля болестта, народа го разваля гладът.“

Трябва ли да спортуваме?

Знаем защо тренират спортистите, това им е работата. А какво да кажем за останалите хора? Защо спортуват повечето хора? За да отслабнат и да изглеждат по-добре в бански костюм. Тъжната истина обаче е, че тази фитнес индустрия се крепи на „чудото, което трае деветдесет дена“. Хората отиват да тренират, за да бъдат във форма, тоест да се отърват от излишните телесни мазнини. По време на краткотрайния си ентусиазъм те си купуват трика, тренират с религиозно настървение и се потят обилно. Но деветдесет дена по-късно, след като не са променили и на косъм фигурите си, те се отказват.
Или пък, ако не се запишат в спортен клуб, си купуват някой скъп уред за тренировки у дома. Три месеца по-късно лъскавият уред се превръща в една изключително скъпа закачалка за дрехи.
Но какво става? Нима любителското спортуване прави хората дебели? Или причината е там, че това формално спортуване просто не може да се справи с хормоналните последствия от една богата на въглехидрати храна?
Няма съмнение, че спортът трябва да участва задължително в здравната програма на всеки от нас, не само заради всеизвестната „полза от потенето“ – подобрен контрол върху килограмите, увеличаване на силата и заздравяване на сърдечносъдовата система, а и поради приятното усещане, което следва дори леките физически упражнения. Но кой е действителният биологичен източник на всички тези благоприятни резултати? Те са просто следствие от хормоналните промени, породени от различните видове спорт.
Да, храната е основната пътека към живота в Равновесие, но спортуването може да ни помогне да разширим тази пътека и да улесни дълготрайния ни престой там. Не можем да спортуваме по цял ден, но вероятно ядем няколко пъти дневно. Всичко това означава, с две думи, че колкото и да тренираме, никога няма да достигнем желаното, ако се храним неправилно.
Кое е неправилно хранене? Стандартното, богато на въглехидрати хранене. За да разберем, защо е така трябва да се запознаем с връзката между храна, спортуване и енергия, както и да проумеем, точно какъв хормонален ефект оказват физическите занимания.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар