// Вие четете...

Поведенчески модели

Тест за добър съпруг и грижовен баща?

„Да зарадваш сина, значи да зарадваш майката.“

Тест за добър съпруг и грижовен баща?

Разбира се, че за начало на теста е да разберете какво изпитват хлапетата към непознатия. Те са надарени със свръхестествената способност да усещат дали някой човек е добронамерен, или не. Освен това, особено по-малките, не са обременени с предубеждения, още повече пък ако представите мъжа, с когото се виждате, по начина, по който бихте представили всеки един приятел. Имайте предвид обаче, че ако бащата продължава да е значим фактор в живота на детето, то едва ли ще посрещне със симпатия и възторг запознанството с новия човек до вас и това е съвсем естествено. По всяка вероятност в началото ще се държи враждебно, но това не би трябвало да смути един мъж. Хайде де, как по-точно един възрастен ще се остави да бъде подплашен от дете? Ако това стане, по-добре за вас е да си тръгне. Приятелят ви може да повдигне недоволно вежда, ако малкият ви син не спира да безобразничи и вместо да подаде ръка, го изрита в пищяла, нарочно забие колелото си и одраска новата му кола или, уж случайно, залее елегантния му бял ленен костюм със сок. Ала ако смята, че си заслужава да се бори за вас, истинският мъж ще упорства поне докато разбере дали синът ви е луд, или просто напоследък не му е лесно. Щом държи на вас, ще се помъчи да спечели хлапето на своя страна и ще се опита в течение на времето да се спогоди с него.
Що се отнася до тийнейджърите, тях мъжете изобщо не ги възприемат като проблем, защото и за миг не се залъгват, че могат да им станат първи приятели. При положение че понякога дори собствените им родители не могат да ги изтърпят и чувствата нерядко са взаимни, твърде оптимистично е някой да се надява точно новият мъж в живота на майка им да намери общ език с намусения, непохватен и твърдоглав тийнейджър. Хубавото на тези деца е, че гледат да им се месите възможно най-малко. В този случай новият ви приятел ще има възможността да се съсредоточи изцяло върху отношенията ви, без да трябва да парира недобронамерените им атаки. Ала мъжът, който наистина иска да бъде с вас, ще се постарае да стане част от живота на вашия юноша и няма да позволи да бъде разколебан в усилията си да го спечели на своя страна. Той знае отлично, че подрастващият син или дъщеря ще се държи ужасно, но ще се опита да разбере дали това поведение е продиктувано от желанието на детето да го отблъсне, или просто си е такова.
Мъжете разбират вашата потребност да защитавате рожбите си и неохотата ви да допуснете да се привържат към някого, който лесно може да изчезне от живота ви и да нарани чувствата им. Те си дават сметка и колко е важно да не изглеждате безотговорна жена, чийто дом се е превърнал в пристан за случайни мъже. Осъзнават, че ранното запознанство между новия ви приятел и децата е в разрез с всички общоприети правила за този тип отношения. Разбира се, че не бива да представяте на децата си всеки срещнат, но това не важи в случая, когато връзката ви започва да се задълбочава. Оставете настрана тревогите какво ще си помисли, че се опитвате да му наденете брачния хомот или пък че просто си търсите някой загубеняк, който да изпълни ролята, в която баща им се е провалил. Всички самотни майки с инстинкта си да пазят и възпитават са твърдо убедени, че не е безопасно да позволяват на случайни мъже да се навъртат край децата им. Точно в това искат да вярвате онези, които са написали правилата на играта. Господата, които търсят мимолетни авантюри, са ви подлъгали, защото по този начин ръцете им са развързани и те могат да вършат каквото си знаят и да постигат каквото желаят без ангажименти.
Ако се стремите да имате до себе си някой добър човек, с когото да създадете семейство, забравете за клишетата и запознайте децата си с него, за да можете да го прецените. Честните мъже ще признаят, че жените с деца са „пакетна сделка“, и ще проявят разбиране към факта, че имате задължения най-напред към тях, особено ако го заявите отначало. Бъдете откровени и споделете с него, че не просто си търсите мъж, а партньор, който ще пожелае да бъде глава на семейството ви. Когато му заявите това, вие всъщност му поставяте условие – давате му да разбере по немного завоалиран начин, но все пак мило, че единственият път към сърцето ви е да бъде част не само от вашия, но и от живота на децата ви. Мъжът на място ще приеме това ваше изискване и ще си даде сметка, че ако наистина ви иска, ще трябва да сключи пакетна сделка и че тя бързо може да бъде разтрогната от ваша страна, ако не успее да докаже, че е добър със и за децата ви. След като вече разполага с информация за недвусмислените условия, които поставяте, той има избор или да си плюе на петите, или да измисли как нещата между вас да се получат. Не се колебайте, поканете го на семейно посещение в зоопарка или на вечеря в дома на майка ви и наблюдавайте поведението и реакциите му. Ако излезе с някакво съшито с бели конци оправдание, като например, че в понеделник вечер излъчват футболно първенство, когато всъщност е събота, тогава вероятно той не е вашият човек. Обикновено началото на връзката е добър показател за по-нататъшния й развой, така че ако той не се интересува от семейството ви сега, глупаво е да мислите, че след като получи това, което иска, изведнъж ще ги заобича. Ако обаче във вечерта, когато сте го поканили, пристигне с кутия бонбони под мишница и прекара часове в игри заедно с близките ви или пък организира излет за всички, може би си заслужава да му дадете шанс.
Тези от вас, които са загрижени за безопасността на децата си, могат да бъдат уверени, че тук не се има в предвид да оставят почти непознат мъж насаме с тях. Разбира се, че вие ще бъдете там и ще го държите под око, в случай че реши да задява дъщеря ви или пък да демонстрира физическата си сила върху сина ви. Гледайте по-реалистично на нещата никой не би си позволил да малтретира децата ви в собствения ви дом във ваше присъствие. Ако пък толкова се притеснявате, винаги може да отидете на обществено място, където ще има достатъчно свидетели, които да ви подкрепят, в случай че се наложи да се защитите.
Ако се срещате с мъж, който има деца, не очаквайте да ви запознае с тях веднага, защото в общия случай майка им също ще е някъде наблизо. Последното, което би искал, е те да започнат да разказват на бившата му за симпатичната леличка, която татко им е довел. Докато се усетите, тя ще е позвънила на адвоката си и ще е наложила съдебна забрана около рожбите й да се навъртат жени, които тя не е проверила и одобрила лично, особено пък такива, които възнамеряват да поостанат в дома на бившия й. Мъжете, които имат деца от предишна връзка, са предпазливи към идеята да ги запознават с новите си приятелки с оглед на запазването на мирни отношения с бившата половинка и заради правото да се виждат с малките. Ако не смята връзката си с вас за сериозна, няма да рискува да ви представи, защото не мисли, че си заслужава неприятностите, които ще си навлече, когато те докладват на майка си за вас.
Ако поиска да ви представи, т.е. използва лимита си за срещи между настоящи приятелки и децата, наложен от майка им, можете да бъдете сигурна, че е преценил, че си струва да понесе заради вас главоболията, които бившата му ще му причини.
Ето как можете да познаете в коя категория ви е поставил. Ако, да речем, след петата среща за пореден път ви заявява, че трябва да се видите в неделя, понеже в събота малките са при него и иска да прекара времето си с тях, значи избягва да ви представи и индиректно ви дава да разберете, че не би влязъл в конфликт с майка им заради вас. Ако пък предложи да ви заведе заедно с тях на плаж или в парка, е преценил, че неприятностите си струват и че по-нататък ще му мисли как да се справи с гнева й. Единственото, което иска в момента, е да бъде с вас и децата си.
Важният въпрос е как да се ориентирате дали мъжът до вас има закваската за добър баща. А мъжът, който може да бъде добър съпруг и баща на децата ви се познава по това, че обича децата и би искал някой ден да има свои собствени; има желание да се запознае с вашите хлапета; носи подаръци, но ако подари компютърна игра на сина ви и изчезне с нея за няколко часа някъде из къщата, имайте едно наум; показва им, че искрено уважава и харесва, и дори че обича майка им; кани ви заедно с тях някъде, където ще е забавено за всички; има хубава работа и солидна професионална автобиография; добър е с майка си и често я посещава, но не е мамино синче; посвещава много време на племенниците си; помагал е при отглеждането на по-малките си братя и сестри и те са останали невредими; има домашен любимец, който получава нужните грижи; поддържа къщата си чиста и умее да готви няколко ястия; има финансовата възможност да издържа вас и децата ви или поне има желание да поеме този ангажимент; знае как да успокои детето ви, когато се нарани, и е готов да го утеши, но ако започне да диша учестено при гледката на кръв, това може да се окаже проблем, особено ако се е представил за лекар; не припада при вида на мръсни памперси; не се бои да се поизцапа, за да позабавлява децата и с удоволствие е готов да се попръска с градинския маркуч или да поиграе в парка заедно с тях, та дори и да се остави да го заровят в пясъка, но тук естествено, не става дума да се прехласва по куклите на момиченцето ви; не изпада в истерия, ако някой разсипе храна или напитки в колата му или лепне кален отпечатък на гърба на седалката, което означава, че не е твърде придирчив към щуротиите на хлапетата, което е добре, защото нищо не съсипва автомобила така, както децата, а и със сигурност няма да му се размине да търка тапицерията от повръщано; ще се пожертва да се състезава с някое от децата ви и дори ще се остави да бъде победен един-два пъти; изявява желание и има нужните умения да ви научи на някакъв спорт, което е сигурен знак, че притежава волско търпение; охотно ви придружава на семейните сбирки, въпреки историите за лудата ви леля, която, като попийне, има навика да се подиграва на новия ви приятел пред всички; проявява искрен интерес как се справя синът ви в училище и не само го поощрява да се старае, но и му дава конкретни съвети, за да се представи още по-добре; умее да е мил с децата ви, но и да покаже твърдост, когато се налага; способен е да прощава и да проявява снизхождение дори когато детето е направило нещо осъдително или много лошо.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар