// Вие четете...

Управлението

Същност на Църквата на Сатаната?

Soc12„Понякога истината е по-невероятна от измислицата“

Същност на Църквата на Сатаната?

Главната цел на Магическия Кръг била събиране и изпълняване на магически ритуали, които Ла Вей бил открил и изобретил. Той събрал цяла библиотека от произведения, които описвали Черната Меса и други скандални церемонии, провеждани в тайните общества, такива като: Рицарите Тамплиери във Франция през XIV век, Клубът на Пъкления Огън и Златната Зора, съответно през XVIII и XIX век в Англия. Целта на някои от тези тайни ордени била да богохулстват и осмиват Християнската Църква, а самите те се обръщали към Дявола като към антропоморфно божество, което представлявало обратната страна на Бога.
От гледна точка на Ла Вей, Дяволът не е бил точно това, а по-скоро е тъмна, скрита сила в природата, която отговаря за земните неща, сила за която нито науката, нито религията имат някакво обяснение. Според него Сатаната е „Духът на прогреса, вдъхновителят на всички велики движения, които допринасят за развитието на човечеството. Това е духът на бунта, който води към свобода, олицетворението на всички ереси, които освобождават“.
Последната нощ на април 1966 година – Валпургиевата нощ, най-важният празник във фолклора на магията и вещерството, Ла Вей ритуално си избръснал главата, съгласно магическата традиция и провъзгласил основаването на Църквата на Сатаната. За отличителен белег като неин служител, Ла Вей си сложил свещеническа якичка. С тази якичка той изглеждал почти като благочестивец, но неговата а-ла Чингиз Хан бръсната глава, Мефистофелската му брадичка и присвитите му очи му придавали необходимия демоничен вид за жреческия му сан в Църквата на Дявола на Земята.
Наричайки това Църква самият Ла Вей казвал, че тя позволявала да се приложи магическата формула за успеха. Главната цел е била да се събере група от индивиди със сходни умове, заради предимството на съчетаните им енергии при призоваване на тъмната сила в природата, която се нарича Сатана.
Ла Вей считал, че всички останали църкви са базирани върху почитането на духа и отричането на плътта и интелекта. Той смятал, че има нуждата от Църква, която да възстанови човешкия ум и желанията на плътта, като обекти на почит. Рационалното користолюбие би трябвало да се поощрява, а здравословното его да се защитава.
Изследователят на Сатанизма Бъртан Улф разказва как специалните ритуали, такива като кръщенета, венчавки и погребения в името на Дявола са били отразявани от пресата. „През 1967 година вестниците, които бяха изпратили репортери да пишат за Църквата на Сатаната се бяха разпространили от Сан Франциско през Тихия океан до Токио и през Атлантика до Париж. Една снимка на гола жена, наполовина наметната с леопардова кожа, служеща за олтар на Сатаната в скроена от Ла Вей венчална церемония, се предаваше от главните телеграфни агенции на всички всекидневници и навсякъде – появи се и на първата страница на такива крепости на медията като Лос Анджелиския „Таймс“. В резултат на тази публичност леговищата (grottos – съответствията на Ла Вей за ковъни – вещерските сборища), клоновете на Църквата на Сатаната, се разпространиха по целия свят, като доказаха едно от главните послания на Ла Вей: „Дяволът е жив и се радва на голяма известност, сред адски много хора“.”
Освен това Ла Вей е изтъквал на всеки, който би го чул, че Дяволът за него и последователите му не е шаблонният тип с червено трико, рога, опашка и вила, а по-скоро тъмните сили в природата, които човек едва сега започва да долавя. Той съчетавал това обяснение със собствената си външност, като се загръщал в черен плащ с качулка и рога?
Освен всичко това, той контактувал с последните живи останки от окултните братства на предвоенна Европа и усвоил техните философии и тайни ритуали, защото се нуждаел от време за разработване на нови принципи. Но в същото време бил все по-търсен като говорител, гост на радио и телевизионни предавания и продукции или многократно, като технически съветник на телевизионни постановчици и кинорежисьори, работещи по сатанински разкази на ужаса.
Ритуалът и езотеричната символика са съществени елементи в Църквата на Сатаната, както и в филмите, в които той имал пръст. Те съдържат подробни представяния на сатанински ритуали и са изпълнени с традиционна окултна символика. Наблягането върху ритуала в Църквата на Сатаната е предназначено да фокусира емоционалните сили във всеки индивид. По същия начин пищната ритуалност, която е съществена за филмите му, може основателно да се счита за механизъм, който включва и фокусира емоционалното преживяване на публиката.
А сега нека да видим отговора на въпроса кой и защо разпространява Сатанизма? Ето и цитата, който говори сам за себе си. „Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. Как? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към *екса, насилието, садизма, предателството – тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикаме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.”

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар