// Вие четете...

Съдба ли е морето

Стратегически преглед на отбраната.

„Старото знаме – чест за капитана.“

Предатели или управляващи? Освен безпрецедентния грабеж, извършен по времето на НДСВ и прикрит зад „великата“ цел – да влезе България в НАТО, това правителство предаде националната ни сигурност, като унищожи военната ни техника.

На 21 юли 2004 г. парламентът гласува доклада на правителството за вече споменатия злокобен Стратегически преглед на отбраната и Дългосрочната визия за развитието на Въоръжените ни сили до 2015 г. Предложеният от правителството проект за промени на доктрината е подкрепен от 158 депутати. Само 4-ма са против, а 9-има се въздържат.

Войските и силите на Българската армия са разделени на активни и резервни. Активните ще се състоят от сили за развръщане и сили за отбрана на националната територия. На 100 процента окомплектовани с личен състав, въоръжение, техника и материални средства ще бъдат силите за незабавно действие. До 2015 г. в мирно време въоръжените сили ще наброяват 38 929 военнослужещи и 9880 граждански лица.

Министерството на отбраната ще намалее от 725 на 703-ма души. Около 65 на сто от личния състав на Генералния щаб и подчинените му структури ще участват в различни трансформации, като ще бъдат съкратени 1861 длъжности. В Сухопътни войски ще бъдат съкратени 4366 длъжности, във ВВС – 2653, а във ВМС – 62.

Още по време на управлението на НДСВ обаче идеите на натовските генерали и екипа на министър Свинаров са армията да се свие не до 45 000, а до 33 000 щика още през 2010 г.

Армията ни е била 33 000 след Ньойския договор, само че българското офицерство е успяло дори тогава да поддържа обучението на запасняците, чрез малки хитрости и огромна упоритост. Въпреки убийствените ограничения на договора България съхранява армията си. Защото е имало българи, защото държавата ни не е била ръководена от предатели и продажници, изпълняващи чужди поръчки. Какво обаче налага да унищожим националната си сигурност и да стъпчем в калта националната си гордост в началото на 21-ви век? Какви болни мозъци са в състояние да решат, че войската може да се състои едва ли не само от гвардейска част, която да прави паради? Подобни намерения на няколко пъти изразяват заместник-министрите на отбраната Соня Янкулова и Иво Иванов.

Според военния министър Николай Свинаров Българската армия приключвала последната деструктивна година от реформата (2004), а пък процесът на ратификация за членството ни в НАТО следвал своя необратим ход. През цялото управление на НДСВ военният министър, президентът и началникът на Генщаба са били винаги единодушни за това колко отлично върви реформата в Българската армия.

На заседание на Съвета по отбрана на 21 май 2004 г. е взето решение излишните за Българската армия въоръжение и специална бойна техника (ВСБТ), попадащи под контрола на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), към които няма търговски интерес, да бъдат унищожени чрез нарязване съгласно изискванията на договора. Този тип техника с отпаднала необходимост се приема и съхранява в структурите на Изпълнителна агенция „Държавна собственост на Министерство на отбраната“. Към тогавашния момент в специализираните бази на агенцията са се съхранявали общо 2418 единици ВЦБТ.

Според МО, ако проектът бъде осъществен, той може да се окаже сериозна финансова инжекция за отбраната и добра суровина за металургичната промишленост тъй като от стотиците тонове скрап може да се произведе висококачествена стомана. За целта се предвижда да бъдат нарязани 2322 броя военна техника – танкове, бронетранспортьори и артилерийски установки, които са свалени от въоръжение в съответствие с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ).

Интересното в случая е, че за изпълнител на експеримента с конкурс е избрана българската фирма „Макметал“, а въпреки тежкото си положение военното дружество „Терем“, чиито заводи единствено имат възможността да унищожават техника, не са участвали в него. Свързани с този факт въпроси предизвикват объркани отговори от страна на министър Свинаров. Според него, ако холдингът искал да участва в процедурата, нищо не му пречело да го направи. Според Иван Гаврилов обаче „Терем“ не фигурирал в списъка на 18-те поканени фирми. Какви изводи можеха да се направят още тогава? Явно са вдигнали мерника на „Терем“ преди много време, а момчетата от „Макметал“ вероятно са дали някой лев там, където трябва.

Според псевдо експертите тази техника е разкомплектована и е в лошо техническо състояние, но тук не става въпрос за изисквания от НАТО за унищожаване на техниката, а за чисто самоволно решение, както и в случая с ракетите, защото за ракетите има натиск от САЩ, а не от НАТО.

Защо се унищожават и оръжията, достигнали квотите по ДОВСЕ – никой не може да каже! Демонтирани са всички бойни припаси, стрелково оръжие, оптически прибори, прибори за нощно виждане, приемо-предавателите на радиостанциите. Снето е такелажното и специалното оборудване, акумулаторните батерии, гориво-смазочните материали и прочее.

Официалната версия е че „към това въоръжение и техника няма търговски интерес, а залежаването му води до непрекъснато намаляване на пазарната му стойност“. – какво значи това, никому не е ясно – обикновено се въоръжаваме, не за да продаваме, а за да сме сигурни. Техниката е разкомплектована и не е годна за военни цели. Свалени са всички бойни припаси и специално оборудване. В един момент се оказва, че техниката умишлено е била изведена от строя, за да може после с чиста съвест пред обществото да се каже, че тази техника за нищо не става, така че по-добре да я нарежем.

“Модернизацията” на армията или?

Към новата военна доктрина се включват и плановете за 11 проекта за модернизация на армията ни до 2015 г.

Проект „Превъоръжаване на въоръжените сили с автомобилна техника“. Спечелен от „Даймлер-Крайслер “ за доставка на „Мерцедес”.

Проект „Придобиване на нови вертолети за Военновъздушните сили и Военноморските сили и модернизация на вертолети Ми-17 и Ми-24 от състава на ВВС на Българската армия“. Предвижда се периодът за възстановяване и модернизация на хеликоптерите, както и закупуването на нови такива, да обхваща 2005 – 2013 година. Договор с „Еurocopter“ за 12+6 нови въртолети „Cougar“ за около 150 милиона долара. Договор с „Елбит системс“ за модернизация на 12 Ми-24 и 6 Ми-17.

Проект „Придобиване на нов многоцелеви изтребител“ (възстановяване на летателната годност на самолети МиГ-29). Периодът за възстановяване на летателната годност на МиГ-29, доставка на ескадрила многоцелеви изтребители, както и за закупуване на спомагателно имущество, техника, оборудване и обучение на екипажите и обслужващия персонал, обхваща 2005 – 2015 г.

Проект „Придобиване на нови транспортни самолети“. Периодът за доставка на до 10 транспортни самолета, както и за закупуване на спомагателно имущество, техника, оборудване и обучение на екипажите и обслужващия персонал обхваща 2004 – 2007 г.

Проект „Проектиране и строителство на кораб клас „многоцелева корвета“. Превъоръжаването на ВМС с нови кораби е удачно да започне с 4 бр. многоцелеви и ракетни корвети, което е основен приоритет за по-нататъшното развитие на флота.

Проект „Брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – „Екран“. Период на изпълнение е до края на 2007 г.

Проект „Придобиване и модернизация на кораби „second hand“. Време за реализация: Предвижда се проектът да се реализира в периода 2005 – 2007 г. По този проект са двете белгийски фрегати.

Проект „Окомплектоване на батальон от силите за разполагане със снаряжение и лагерно-походно имущество, съвместимо с изискванията на НАТО“. Време за реализация – предвижда се проектът да завърши до 2007 г. Имайки предвид острата необходимост от тези средства към момента, проектът се изпълнява приоритетно.

Проект „Развитие на средствата за комуникационно-информационно осигуряване“. Периодът за реализация на проекта обхваща 2004-2010 г.

Проект „Национална програма за утилизация и унищожаване на излишните бойни припаси“. Предвижда се проектът да се реализира между 2005 и 2015 г. За целта е разработена национална програма, която е приета от Министерски съвет и предстои разглеждането й в Народното събрание.

Проект „Придобиване на системи за разузнаване, ранно предупреждение и мониторинг на ядрени, химически и биологически агенти“. Периодът за реализация и за закупуване на необходимото имущество и техника обхваща 2004-2007 г.

Какво беше унищожено?

Осъдена е на нарязване следната военна техника, от която половината нарязани машини са били нови.

Бронетанкова техника – 1914 бр.
– Танкове – 868 бр.
– Бронетранспортьори – 587 бр.
– МТЛБ – 445 бр.
– Мостопоставачи – 14 бр.
– Артилерийски системи – 408 бр.
– 122 мм Г МЗО – 86 бр.
– 122мм СГ2С1-211 бр.
– 152 мм ОГД20 – 43 бр.
– 120мм СМХБ1 10 – 68 бр.

Първоначалните прогнозни данни за очакваното количество скрап възлизат на около 50 хил. тона. По думите на тогавашните управляващи – национални предатели, тази техника е изпълнила своето предназначение във времето на глобалното противопоставяне, но в новата геополитическа обстановка и с развитието на военните технологии е морално остаряла.

Явно тогавашните убийци на народа и държавата не са успели да разберат, че дори притежаването на една морално остаряла техника е по-добре от нищо. Знаем, че и морално остарелите танкове и автомати могат да стрелят и да поразяват целта! Оставяме настрана факта, че половината от унищожените машини са чисто нови!

Как може да се определи поведението на Министър Свинаров, който лично участва в рязането на бойна техника и защо генералите отсъстваха от “шоуто”?

На 27 юли 2004 г. със заповед на министъра на отбраната Николай Свинаров се снемат от въоръжение 2770 единици военна техника. На този етап се предвижда да бъдат унищожени 2322 единици бронетанкова техника и артилерийски системи, както и друга техника, неподлежаща на контрол.

Авиационната техника е извън списъка, тъй като към този момент няма да бъде демилитаризирана. Причината е, че към оставащите 96 бойни и учебни самолети има търговски интерес и могат да бъдат реализирани на пазара.

Преди да се пристъпи към унищожаването, се прави експериментално унищожаване на единадесет единични образци. Целта е да се прецизират стъпките на същинската демилитаризация и правилно да се планира всеки един етап, както и да се направи обективен разчет на необходимите средства и се оцени количеството и качеството на получения скрап.

Първите демонстрационни срезове са направени на 3 септември 2004 г. в складов район Сливница, който е обявен като постоянен пункт. Проектът се финансира изцяло от Министерство на отбраната.

Странно, но при започването на великото рязане на танкове се оказва, че генералите ги няма. Нито един висш военен от Генералния щаб не присъства на демонстрационното унищожаване на първите 11 оръжейни системи. „Нито един военен не желае да присъства на унищожаването на оръдието на труда, с което работи“ – обяснява предателят Свинаров. Министърът поканил висшите офицери да присъстват, но отговорът им бил, че ако получат заповед, ще дойдат, но за тях нямало да бъде удоволствие. Министър Свинаров посочва, че старото желязо може да бъде използвано в металургията, а ненужният скрап да бъде изнесен в чужбина, тоест дори претопеното желязо няма да остане в България!? Каква присъда заслужава Свинаров за това?

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар