// Вие четете...

Поведенчески модели

Спонтанност или обичайно поведение?

„Едно нещастие учи по-добре от хиляди наставления.“

Спонтанност или обичайно поведение?

Разгледайте критично вашата спонтанност. Способен ли сте да възприемете нещо ново или упорито се придържате към обичайните си модели на поведение? Спонтанността означава за секунда да решите и да опитате нещо, защото просто ще ви достави удоволствие. Преживяването ви може да се окаже и неприятно, но ще извлечете удоволствие от това, че сте направили опита. Напълно е възможно да бъдете заклеймен, като безотговорен или непредпазлив, но какво значение имат предразсъдъците на хората, когато вие с такова удоволствие откривате неизвестното. За мнозина е трудно да бъдат спонтанни. Те изживяват живота си, без да осъзнават безсмислията, които сляпо следват.
Самостоятелното мислене в различните общности по принцип не се насърчава и има официални насоки за това, как човек да мисли и говори. Тези, чийто неизменен отговор винаги е „Да“ и не могат да кажат „Не”, те просто не могат да са спонтанни, тъй като те панически се боят от неизвестното. Нагаждат се. Правят това, каквото им бъде наредено. Никога не противоречат, а се придържат към онова, което се очаква от тях. Да, въпросът е, в коя точка на това измерение се намираме ние? Може ли да бъдем верни на себе си? Задайте си въпроса, а аз мога ли спонтанно да поема пътя, които не винаги води към сигурността?
Хората, търсещи сигурността никога не се развиват. Обикновено правят всичко така, както са свикнали да го правят.
До къде водят предубежденията и сигурността?
Сигурността е основата на всяко предубеждение, което означава да съдиш предварително. Предубеждението се основава по-малко върху омразата или дори неодобрението по отношение на някои хора, идеи или дейности, отколкото върху факта, че е по-лесно и по-безопасно да се придържаш към познатото. С други думи, към хора, които са като нас. Предубежденията сякаш работят за нас и ни държат настрана от хора, явления и идеи, които са ви непознати и потенциално свързани с тревога. В действителност предубежденията действат против нас, като ни пречат да изследваме неизвестното. Да бъдете спонтанни, означава да отстраните предварителните си убеждения и нагласи, и да си позволите среща с нови хора и идеи.
Самите предварителни убеждения са предпазен клапан за избягване на съмнителни или объркващи явления и за предотвратяване на развитието. Ако не вярвате на някого, когото не можете да „разберете“, това означава, че нямате доверие в себе си, когато попаднете в непозната обстановка.
Капан ли е планирането?
Няма планирана спонтанност. Тези две думи взаимно се изключват. Всички познаваме хора, които изживяват живота си, въоръжени с карта на пътищата и със списък, неспособни да се отклонят на сантиметър от първоначалния си план. Планът сам по себе си не е вреден, но да се влюбиш в него е все едно да получиш истинска невроза. Вие може би имате жизнен план за това, което ще правите в живота си и просто поглеждате в разписанието, за да проверите къде трябва да сте, а не за да вземате всеки ден ново решение и да вярвате в себе си достатъчно силно, за да можете да промените плана. Не допускайте плана да стане по-важен от вас самия.
Вътрешна или външна сигурност?
Преди години сте се научили, как се пише литературна тема или съчинение. Тогава ви учеха, че ви е необходим подходящ увод, стегнато изложение и заключение. За съжаление със същата логика може да сте подходили и към живота си и да сте започнали да гледате на живеенето като на тема. Уводът е детството ви, когато сте се подготвяли да станете личност. Изложението е зрелият ви живот, организиран и планиран в очакване на вашето заключение, свързано с пенсионирането и щастливия край. Цялото това организирано мислене ви пречи да изживявате сегашните си моменти. Да живеете според този план, означава, че имате гаранция, че винаги всичко ще бъде наред. Сигурността, окончателният план е за мъртъвците. Сигурността означава да знаеш, какво ще се случи. Сигурността означава липса на вълнение, на рискове, на противодействие. Сигурността означава липса на развитие, а това е равносилно на смърт. Освен това сигурността е мит. Докато ходите по земята, вие никога не можете да имате сигурност. А дори да не беше мит, сигурността щеше да е отегчителен начин на живот, защото премахва вълнението и развитието.
В този контекст думата „сигурност“ се отнася до външните гаранции, до притежания като пари, къща и лека кола, до крепости като служба или позиция в обществото. Има и друг вид сигурност обаче, която си струва да бъде постигната. Тя е вътрешната сигурност и вярата, че можете да се справите с всичко, което животът ви поднася. Това е единствената трайна сигурност, единствената истинска сигурност. Нещата могат да се объркат например, криза може да погълне парите ви, къщата ви може да стане собственост на други хора, но вие можете да бъдете скала от самочувствие. Можете така силно да вярвате в себе си и във вътрешните си сили, че нещата да изглеждат като приятни, но несъществени допълнения към живота ви.
Представете си, че сега, в този миг, без предупреждение и без пари попаднете в непознат град, в непозната държава. Ще се сблъскате с нов език, нови навици и нов климат и ще имате единствено себе си. Ще оцелеете ли или ще се провалите? Ще можете ли да си намерите приятели, да си набавите храна, да се подслоните и други подобни или просто ще легнете и ще се завайкате, колко сте нещастен, задето такова тежко бедствие ви е сполетяло? Ако се нуждаете от външна сигурност, вие ще загинете, тъй като ще бъдете лишен от всичко, което притежавате. Ако имате вътрешна сигурност обаче и, ако не се боите от неизвестността, вие ще оцелеете. Затова сигурността може да се определи повторно като убеждението, че можете да се справите с всичко, дори с липсата на външна сигурност. Стремете се да не попаднете в капана на външната сигурност, тъй като тя ви отнема способността да живеете, да се развивате и да се само осъществявате. Погледнете хората, които нямат външна сигурност и не планират всичко до най-големи подробности. Може би те са отишли много напред. В най-лошия случай те могат да изпитат нови преживявания и да избягват потребността винаги да са откъм сигурната страна.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар