// Вие четете...

Поведенчески модели

Ролята на хормоните.

Stres4„Който няма деца, не знае какво е любов.“

Ролята на хормоните.

В миналото се смяташе, че хормоните оказват влияние само на тялото, но вече се знае, че именно хормоните са тези, които програмират и диктуват цялото човешко поведение.
При подрастващите момчета нивото на тестостерон е 15-20 пъти по-високо, отколкото при момичетата на същата възраст, а разпределянето и протичането на хормоналния поток се контролира и регулира от мозъка, съобразно нуждите на тялото. През пубертета тестостеронът нахлува в организма на момчето, като предизвиква рязко увеличаване на ръста и осигурява необходимата за тялото пропорция от мазнини и протеини. Постепенно тялото на момчето се променя физически, така че да отговаря на еволюционното му предназначение, а именно жилеста, безчувствена машина за преследване и улавяне на плячката.
Момчетата показват отлични резултати в спорта, защото телата им са хормонално изградени така, че да дишат ефективно и да имат отлично разпределяне на кислорода, посредством червените кръвни телца, което да им позволява продължително време да тичат, да скачат и да се катерят. Стероидите са мъжки хормони, които спомагат за бързото натрупване на мускулна маса и осигуряват на атлетите допълнителни „ловни“ способности, като им дават доста несправедливо предимство пред онези, които не приемат такива препарати.
При подрастващите момичета, женските хормони оказват по-различно влияние, като тяхното разпределяне в организма не е регулирано според нуждите, както е при мъжките хормони. Това се случва на редовни вълни, на цикли през 28 дни, което действително побърква хиляди момичета и жени, поради придружаващите ги резки покачвания и спадания на емоционалния градус. Женските хормони променят тялото на момичето, като осигуряват по-голяма пропорционална част от мазнини, отколкото протеини. Това е така, защото такава е природната даденост на жената. Допълнителното количество мазнина е да осигури необходимата енергия за кърмене, както и да бъде един вид хранителен запас, ако настанат времена на оскъдица.
Естрогенът е женският хормон, който кара жените да се чувстват доволни и спокойни, като същевременно играе голяма роля за поведението им при отглеждането на децата и закрилата на семейното гнездо. Естрогенът подпомага и паметта, а това обяснява защо след настъпването на менопаузата, когато нивата му в организма чувствително намаляват, толкова много жени започват да се оплакват от различни проблеми, свързани с паметта. Такива затруднения са много по-рядко срещани при жени, които са на хормонално заместваща терапия.
Прогестеронът е хормонът, който „отключва“ родителските чувства и стремежа към отглеждане на деца. Ролята на този хормон в организма е да подтиква и помага на жената да изпълнява успешно отредената й от еволюцията роля за отглеждане на децата. Прогестеронът се освобождава в организма, когато жената види бебе, а редица изследвания доказват, че това става благодарение на характерната форма на бебетата. Именно тези специфични форми и външен вид „отключват“ освобождаването на прогестерон в организма. Реакцията спрямо тази форма е толкова силна, че организмът на жената започва да освобождава прогестерон, дори когато тя види предмет с подобни контури, например различните плюшени играчки. Ето защо играчки като мечета и други животинки се купуват толкова много от жени, докато издължените и „костеливи“ играчки не се приемат добре.
Поради липсата на този хормон в организма им, повечето мъже просто не могат да разберат реакцията на жените към тази скъпо струваща натъпкана с вата стока. Именно прогестеронът обяснява и защо жени от така наречения майчински тип се омъжват за ниски, закръглени мъже с бебешки бузки. Природата по този начин не е ощетила никого, затова както се казва, за всеки влак си има пътници, иначе половината мъже щяха да се скитат сами по света и да се надяват, че и техния влак някой ден ще спре на тяхната гара за тях.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар