// Вие четете...

Начини на манипулиране

Роли на продавачите – манипулатори. – 2

AA106„Парите са толкова силни, колкото и парламента.“

Роли на продавачите – манипулатори. – 2

„Рационалист“.
„Рационалистът“ е манипулатор, който е пълна противоположност на „Бързака“. Той преувеличава своята солидарност до такава степен, че на нас тя ни се струва излишна. Речта му е лаконична и точна, движенията му са уверени и бавни. Манипулира, като дърпа струната на желанието за собствена значимост. Докато другите продавачи ни казват: „Това е последния чифт“, „Мога да ви го запазя само за час“ или „Ако мислите дълго, няма да остане за вас“, „Рационалиста“ ни казва: „Не бързайте, помислете добре.“ В този момент у нас се поражда вътрешен протест: „Какво ще му мисля, вече съм решил“. Все още никой не е успял да се пребори с детското си не съгласие. От него страдат повечето възрастни хора. Той казва: „помислете“, а ние не искаме да мислим. Той казва: „Не бързайте“, а на нас ни се иска да побързаме. Той казва: „Преценете, всички За и Против“, а ние вече нищо не искаме да преценяваме. И точно така се хващаме като купуваме от него стоката. „Рационалистът“ дърпа струните на доверието.

„Продавач – шоумен“.
Все по-често и в нашите магазини могат да се срещнат продавачи – шоумени. Обикновено на някое място в магазина има подозрително струпани много хора, от където периодично се чуват възторжени викове. Естествено, че вие се приближавате да видите, какво точно там се случва. Да си представим следната картина. Приближавате се и виждате красиво младо момиче, което изнася цял спектакъл. Тя ловко борави като рекламира стоката си и усмихната ви предлага да опитате, безплатно. Вие опитвате и като чели някой ви задължава, да попитате от къде можете да си купите. Разбира се, че девойчето подробно ви обяснява, къде да отидете, на кой щанд или в повечето случаи направо можете на място да получите своята покупка.
Този тип продавачи привличат клиентите със своя вид, тъй като обикновено са облечени с красиви униформи, а най-вече са млади и красиви девойки. Много са струните които зазвучават, когато се доближите до подобно място и точно затова обикновено такъв продавач – манипулатор има добри резултати.

„Само за вас“.
P&MПохватът действа в магазините за модно облекло, където има постоянни клиенти. Продавачка звъни на своя постоянна клиентка, която добре познава и отдавна обслужва, и с много любезен и интригуващ глас й казва: „Г-жо Кунева! Докараха ни нова стока. Вие сте първата, на която се обаждам. Приготвила съм ви някои неща. Елате бързо, защото няма да мога да ги пазя дълго.“
Край! Повече не трябва да се говори. Клиентката задължително ще дойде и ще си купи нещо. У нея зазвучават струните на гордостта, благодарността, доверието и на желанието за собствена значимост.

„Хипнотизатор“.
„Хипнотизаторът“ знае много добре, че без създаването на добър контакт и без приобщаване нищо няма да излезе. Усмивка, открити и широки жестове, това е необходимо за създаването и поддържането на контакта. Най-напред „Хипнотизаторът“ ви подражава по позата, жестовете, настроението, темата на разговора, погледа. Има такива професионалисти, които могат да ви имитират и по честота на дишането, и дори по мигането. Това е сложно. След това „Хипнотизатора“ започва да използва множествено число: „Какво ще видим днес? Какво ще премерим? Какво ще купуваме?“ Основното правило на „Хипнотизатора“ е: в началото качествено подражаване, едва след това манипулаторът води клиента според собствения си мироглед. Това вече означава, че го управлява.

 

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар