// Вие четете...

Поведенчески модели

Различната мотивация за любов.

Stres14„Не питай за онова, което познаваш.“

Различната мотивация за любов.

Фактът, че нещо е инстинктивно и естествено, не означава непременно, че то е и добро за нас. Инстинктът на нощната пеперуда я подтиква да се стреми към ярките светлини, защото това й позволява да открива пътя си нощем, като се ориентира по светлината на звездите и луната. За жалост, съвременната нощна пеперуда също живее в свят, коренно различен от света, в който е еволюирала, защото днес вече разполагаме с унищожители за нощни пеперуди и комари. Като действа инстинктивно, според еволюционно заложената в нея програма, съвременната нощна пеперуда влиза в унищожителя, където на секундата изгаря и става на прах. Така че, ако разберат на какво се дължат биологичните им подтици, съвременните мъже биха могли да избягнат само изпепеляването си, което би настъпило, ако действат така, както естествено им „идва отвътре“.
Малък процент от жените също са толкова склонни към безразборни любовни контакти, колкото и мъжете, но мотивацията им за подобно поведение обикновено е различна от мъжката. За да бъде възбудено любовно, ориентираното към закрила на семейното гнездо женското човешко животно откликва на серия критерии, доста по-различни от простичкото обещание за любов.
Преди да усетят желание за любов, при повечето жени се проявява необходимостта да се почувстват обвързани в двойка или поне да съществува възможност за установяване на емоционални взаимоотношения със съответния мъж. А повечето мъже не могат да осъзнаят факта, че веднъж щом бъде установена емоционалната връзка между двамата, през следващите от три до шест месеца жената с радост ще откликва на всеки техен повик за любовна близост. С изключение на малкия процент нимфоманки, повечето жени изпитват най-силно желание за любовен контакт по време на овулация.
Ако нямат задръжки, някои мъже биха се хвърлили през глава в напълно безумно пръскане на семе, за да гарантират оцеляването на племето си. Жената иска много любов с мъжа, когото обича. Мъжът иска само много любов.
В природата има много примери на мотивация за любов, но най-показателните са известни, като ефект на петела. Както е известно петелът е много страстна мъжка птица, която може да опложда кокошките почти непрекъснато, но затова пък му е просто невъзможно да го прави с една и съща кокошка повече от пет пъти дневно. Някъде на шестия път петелът обикновено губи всякакъв интерес към нея и „просто не му става“, но ако в същия момент пред него се яви нова кокошка, той ще й се качи със същия ентусиазъм, както се е качвал и на първата в началото. Явлението е същото и при други видове, например след седмия път с една и съща крава, бикът губи интерес към нея, но отново се възпламенява при вида на нова. И при десетата нова крава той все още се изявява доста внушително, тоест при появата на „чужда” или неизвестното най-вероятно го привлича.
Не по-малко показателен е примерът с нереза, който не се качва на една и съща свиня повече от пет пъти, но неуморно и със страхотно усърдие ще погне всяка „чужда” свиня, изпречила се пред погледа му. Интересното е, че ако след петото съвкупление, предишните му партньорки бъдат маскирани с парфюм или с чувал върху главата, нерезът няма да прояви интерес към тях. Просто няма начин да бъде излъган, защо ли? Най-вероятно така природата си подсигурява колкото се може по-широкото разпръскване на мъжкото семе, за да има най-голям брой зачатия, с което да се гарантира оцеляването на вида.
За младия здрав мъж броят последователни съвкупления с една и съща жена също е около пет. За един ден той може да люби пет пъти една и съща жена, като е повече от вероятно, че на шестия няма да успее. Но ако в същия момент в леглото му се появи нова жена, неговият любовен интерес много бързо ще нарасне, заедно с друга част от анатомията му. Явлението е същото, както при петлите, тоест ще се прояви ефекта на петела. По отношение на това явление народа казва „Ех, жено много си хубава, ама ако имаше ей толкова чуждичко, цена нямаше да имаш”.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар