// Вие четете...

Поведенчески модели

Предателството като престъпление.

Интелигентността е потенциал, а мисленето е умение за използване на този потенциал.

Другата най-древна професия. Предателството е старо като човечеството. Достатъчно е да споменем имена като Талейран или Мата Хари. Сега наред е Едуард Сноудън. Мотивите са все едни и същи: пари, любов, идеализъм или просто придаване на важност.

Всички обичат предателството, но не и предателите. Така е било винаги, така е и сега – с Едуард Сноудън. И докато предателството се оценява като нещо полезно, предателите по правило се държат на разстояние. Защото този, който веднъж е издал някоя тайна, винаги може да повтори постъпката си.

Те могат да бъдат и „стока“. „Петорката от Кеймбридж“ – петимата елитни студенти, смятали британската демокрация за умираща, хитлерова Германия за световна заплаха, а Русия за спасение на света, подготвят Студената война още преди да е започнала Втората световна.

Именно чрез тях съветското разузнаване си осигурява огромно количество секретна информация от специалните служби на Великобритания и САЩ. Някои от петимата приключват кариерата си като преподаватели по английски език в Москва, покрай което чак до 90-те години на миналия век агентите на КГБ, които никога не са стъпвали във Великобритания, били разпознавани по тяхното безупречно оксфордско и кеймбриджко произношение.

В след военна Германия една от най-големите шпионски афери е свързана с името Гюнтер Гийом. В момента на задържането му той се представя за офицер от ЩАЗИ, макар по това време да е личен референт на канцлера Вили Бранд. Разкриването на аферата води до оставката на канцлера, който по ирония на съдбата провежда политика на сближаване с ГДР.

Когато бъдат разкрити, предателите обичайно плащат висока цена за предателството си. В ГДР стандартното наказание е разстрел в тила – любим метод за разплата на източно германските комунисти. Предателите обаче могат да бъдат разкрити и без да бъдат уведомени за това, след което да бъдат използвани за дезинформация на врага. Или пък биват оставени да работят като агенти, за да бъде разкрита цялата им мрежа. Предателите могат да се превърнат и в „стока“ – и да бъдат разменени срещу други шпиони.

„Продаде се на всички, които го купуваха“. Както се казва – шпионажът е другата най-древна професия в света. Но дали има случаи, в които предателството е довело до избухването на война, или обратното – да е изиграло решителна роля за запазването на мира? Третата френска република, например, е разтърсена из основи от една шпионска афера: капитан Драйфус от Генералния щаб на френската армия е обвинен, че е предал на германския военен аташе в Париж планове за нахлуване в Германия. За вината на Драйфус обаче липсват каквито и да било доказателства. Въпреки това Драйфус е осъден и изпратен на заточение. Години по-късно невинността му е доказана и той е реабилитиран. Но и до ден днешен остава неясно кой е истинският предател.

Предателството е като огледало, през което човек преминава, за да се окаже в друга реалност. Тази авантюра може да приключи зле за предателя и рядко му носи слава, а още по-рядко – благодарности от родината. Един от „големите“ в бранша – Шарл Морис Талейран, предава и краля, и църквата, избягва от гилотината в Америка, а по-късно на Виенския конгрес спасява Франция, укрепвайки позициите ѝ в Европа. Предателството е „въпрос само на време“, смята Талейран. Неслучайно за него казват: „Продаде се на всички, които го купуваха“.

Известни цитати. Смяна на убежденията – това е когато републиканец стане демократ; предателство – когато демократ стане републиканец.

Сребро. Пари. Те ще се омърсят и ще изкривят най-ярката мисъл. От тях – гнусна търговия. И неравенство. И завист. И предателство. И смъртта.

Стените могат да се пребоядисат. Хората могат да излъжат. Кучето няма да те предаде никога… Страхът е най-благоприятната почва за предателството.

Стряскащо е да видиш как нещо си отива, без да можеш да го задържиш. Най-лошото е, че виниш повече собствената си слабост, отколкото предателството на онзи, който си отива.

Същността на шпионажа е предателство на доверието, – заяви Еймс. Той сгреши: същността на успешното управление на агента е поддържането на доверие, заменяне на една вярност от друга, по-висша, лоялност.

Там, където трябваше да има голяма любов и вярност, там открих най-голямото предателство и най-жестоката омраза, раздор, гняв, вражда и несъгласие. Твърде тясната връзка е благодатна почва за скръб и предателство. Тези стени и врати са непроницаеми, а прозорците винаги са малки предатели.

Това беше нещо, нали? Доверието беше добро място за начало. Особено след вида предателство, през което е преминала. Това го накара да иска да докаже, че е от типа мъже, които тя заслужава. Човекът, който би я обичал за добро или лошо. Този, който беше верен и истински.

Това е картата, която искаме да изградим в главите си: надеждно ръководство, което ни позволява да избягваме онези, които не са достойни за нашето време и доверие и да прегръщаме тези, които са. Най-добрите признаци, че нашите винаги ориентировъчни карти са дефектни, включват чувство на тъга, гняв, предателство, изненада и дезориентация.

Този, който е изменил на една страна, е способен да предаде и друга. Този, който зачева предателството, сам вечно подозира другите. Този, който поне веднъж е предавал, без колебание ще предаде отново.

Той е интимен предател. Ето това е толкова притеснително. Юда се обърна към собствения си учител. Той е по-лош от чуждият, предател.

Той каза думите категорично, с лекота, родена от години практика, но въпреки това го изуми, че такива прости изречения могат да съдържат такова предателство.

Той се ухили: „О, жени, името ви е предателство…“ Трябва да й простиш предателството, това е най-трудното. Тъпотата може да бъде не по-малко пагубна от предателството.

Тя охотно отговори, че е отгледала осем здрави деца и затова никога не съжалява, че се е омъжила за съпруга си. В крайна сметка той я напусна заради предателството й и по този начин се освободи от необходимостта да го напусне.

Тялото е истински предател: без сянка на смущение разкрива душевни тайни. Убийствата и предателствата винаги са били популярни в Хейвън.

Умен човек винаги е готов за предателство. Умът е капан. Колкото по-добродетелен изглежда, толкова по-лошо е предателството му. Усмивката може да прикрива предателство, а зад сърдечността е възможно да се скрива най-мерзкото неуважение…

Факт е, че никой не харесва предателите, дори и да използват услугите им. Философите обаче твърдят, че арогантността е израз на малодушие, а предателството е в съседство със способността да се обича.

Френското Гестапо комбинира две красиви явления: предателство и кражба. Ако към това се прибави и хомосексуалността, то ще стане блестящо безупречно.

По закон предателството е престъплението, което обхваща някои от най-екстремните действия срещу вашата нация или народ. В исторически план предателството обхваща и убийството на определени социални началници, като убийството на съпруг от съпругата му или убийството на учител от неговия слуга. Измяната срещу краля е била известна като държавна измяна, а предателството срещу по-малко превъзхождащия е малка измяна. Човек, който извършва предателство, е известен в закона като предател. Правният речник на Оран (1983 г.) определя предателството като „действия на гражданин, за да помогне на чуждестранното правителство да свали, да води война или да нанесе сериозни щети“.

Опит или заговор за сваляне на правителството в много нации често се смята за предателство, дори ако не чужда държава съдейства или участва в подобни усилия.

Понякога терминът „предател“ се използва като политически епитет, независимо от проверим акт на държавна измяна. При гражданска война или въстание победителите могат да считат губещите за предатели. По същия начин, терминът „предател“ се използва в нагряване на политическа дискусия – обикновено като измама срещу политически дисиденти, или срещу длъжностни лица в захранването, които се възприемат като бездействието в най-добрия интерес на техните избиратели.

Предателството може да се определи по различни начини. За нашите цели тук ще го определим като акт, който помага на чужда държава да атакува, да води война, да свали или да повреди по друг начин държавата на предателя. Ако заговорничите, за да помогнете на чужда сила да атакува вашата страна, вие сте виновни в измяна. Тези, които извършват предателство, се наричат предатели. В по-малък смисъл предателите могат да предадат всяка група хора, като политическа партия или дори просто приятели. За пореден път тук ще разгледаме високото престъпление на държавната измяна, вида, който е наказван от закона.

Държавата, в която живеете, определя що е то държавна измяна, както и изискванията за осъждане и последващо наказание. Например, в Съединените щати често е трудно да убедиш някого в предателство. На места с диктатура измяната е много по-лесна за доказване. След кубинската революция там беше лесно да убедиш някого в предателство.

Известни цитати. Предателството е тънко изкуство. Предателството е удивителна заразна болест. Предателството е характерно само за хората. Предателството и измяната трябва да се унищожават от корен. Предателството и лъжата раняват най-много от всичко. Предателството и съжалението видимо вървят ръка за ръка.

Предателството на демоните не е нищо в сравнение с предателството на ангел. Предателството на приятелите е по-страшно, отколкото омразата на враговете. Предателството не е грях, ако го правите на шега. Предателството не е най-лошото занимание.

Предателството не може да бъде простено, макар и само защото предателите сами никога няма да си простят собственото си предателство, което означава, че те винаги ще бъдат опасни – и ще предават отново.

Предателството очевидно има своя собствена награда: малката дълбока човешка удовлетвореност от това, че се възползва от някой друг. Това е психологията на любовницата и този режим го използва като гориво.

Предателството със сигурност е такъв грях, който всеки си позволява. Предателството, в същността си е въпрос на навик. Предателството, даже направено от безсилие е непростим грях. Предателството, което сега почувствах, беше по-голямо, защото беше извършено с най-голямо очарование и любезност.

Предателя на своята страна заслужава смърт при всички народи. Но защо хората не виждат предателя в своята собствена душа? Предателят вече не е нужен, когато предателството е приключило. Предателят е просто патриот, само че от губещите.

Приятелите могат да простят всичко, освен предателството. Разликата между предателя и патриота е твърде тънка и зависи изключително от избраната гледна точка.

Само изменник и предател богохулстват и лъжат. Само човек, който сам е способен на голямо предателство, може да подозира другите в това.

Саморазкриването пред друг човек е първата крачка към предателството, а предателството прави хората слаби, нали така? Самоубийството не е просто грях; то е грях на греховете. То е предателство, дезертьорство, абсолютно зло.

Сега има само две партии: предатели и патриоти. И искам по-нататък да се класира с последната и, вярвам, по-силната партия.

„По делата им ще ги познаете.“

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар