// Вие четете...

Живот в равновесие

Правилата са важни.

„Всичко направено от тебе, при тебе ще се върне.“

Как да използваме методът на „око”?

Ако мисълта да теглите и мерите всичко, което консумирате, или дори да четете етикетите по храната, ви се струва неприятна или сте просто прекалено заети, за да се занимавате с мерки и теглилки, не се притеснявайте. Можете да се справите само като измервате „на око“. Макар да не е толкова точно, с времето и практиката можете да станете доста добри.
Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на четири протеинови блока. То е приблизително равно на едни пилешки гърди или 115 г пуешко месо.
Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати. Ако консумирате благоприятни въглехидрати тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините.
Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт (повечето десерти са почти само от въглехидрати) просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това.
Ако протеиновият ви източник е беден на мазнини, а той би трябвало да е такъв, тогава можете да си набавите останалите мазнини, като подправите с някакво растително олио салатата си, с малко майонеза или като изядете няколко маслини.
Какви правила трябва да спазвате по пътя към равновесие?
Сега нека да обобщим всичко. Правилата са прости:
1. Разберете какви са протеиновите нужди на тялото ви. Никога не консумирайте повече протеини от необходимото. И никога не консумирайте по-малко.
2. При всяко хранене спазвайте пропорциите 1:1 за протеини и въглехидрати.
3. Разпределете дневното количество храна равномерно през деня, на три основни, но не обилни, и две леки хранения.
4. Никога не допускайте интервалът между две хранения да надхвърля пет часа. Най-добрият момент за ядене е тогава, когато все още не сте гладни.
5. Избирайте бедни на мазнини протеини.
6. Избирайте благоприятни въглехидрати, богати на целулоза зеленчуци и плодове.
7. Избирайте мононенаситени мазнини.
8. Старайте се да не консумирате повече от 500 г на едно хранене или 100 калории на лека закуска. Ако нуждите ви от протеини са особено високи ще трябва да включите повече от три основни яденета на ден.
Както при всяка технология и тук съществуват някои тънкости, които ще ви помогнат да достигнете Равновесие:
1. Ако при дадено хранене не сте постигнали точното съотношение протеини -въглехидрати, не се паникьосвайте. Леките отклонения, независимо дали са в посока нагоре или надолу, няма да ви попречат поне да се приближите до Равновесие. Просто няма да бъдете в центъра, където съотношението между айказаноидите е идеално. Ако обаче желаете да се озовете точно там, то това зависи единствено от вас.
2. Запомнете, че това не е програма за намаляване броя на калориите. Всъщност може дори да ви се стори трудно да погълнете всичката храна, необходима за достигането на Равновесие.
3. Вашата цел е да прекарвате колкото се може повече време в Равновесие. Затова планирайте хранителната си стратегия още от събуждане, а след това определете в кои моменти през деня ще презареждате с гориво тялото си. С други думи, отнасяйте се към храната, като към лекарство.
4. Винаги изпивайте поне 230 г вода или неподсладена напитка без кофеин при всяко хранене, основно или леко. Ако сте свикнали да консумирате много кафе постепенно намалете неговото количество и при възможност дори го изключете напълно от менюто си. Продуктите, които се получават в резултат на разграждането на кофеина, проявяват тенденция към увеличаване нивото на инсулина и по този начин ще ви изведат от Равновесие.
5. Ако два – три часа след като се нахраните усетите глад или желание за нещо сладко, най-вероятно при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати. Всеки път, когато изпитате глад или желание за сладко, спомнете си какво сте яли последния път, за да разберете причината.
6. Колкото и последователно да спазвате този начин на хранене, грешките са неминуеми. Това важи особено при пътуване или на парти. Запомнете, ако излезете от Равновесие за кратко, от следващото ви влизане вас ви дели само едно ядене. Все едно, че сте паднали от велосипеда си, просто се качвате отново отгоре му и продължавате нататък.
Сега, след като вече знаете правилата, които ще ви отведат в Равновесие, най-после разполагате с правилната карта до края на живота си. Запомнете, едно ядене в Равновесие ще ви позволи да останете там между четири и шест часа. Ден с хранене според правилата на Равновесие е ден, прекаран в нея. Живот с хранене според правилата на Равновесие означава цял живот, прекаран в нея.
Изборът е ваш.
И така, добър апетит, и добре дошли в Равновесие!

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар