// Вие четете...

Поведенчески модели

Правилата на играта.

„Първо заслужи, а после желай. Пред вежливостта всички врати са отворени.“

Правилата на играта.

Мъжете обичат да играят по правила – изработете си правилник. Мъжете не могат да изпълнят своето предназначение без помощ от ваша страна. Те не са в състояние да разгадаят мистерията на женските копнения и потребности, защото те са строго индивидуални за всяка от вас. Мъжете са просто и логично устроени и ако им заявите своите предпочитания, ще сторят всичко по силите си, за да удовлетворят очакванията ви, особено ако се стремят да изградят сериозна връзка. Ала пазете се от прекаленото споделяне на нещата, които харесвате и които мразите, още от първата среща.
Истината е, че досещането не е в програмите на мъжете и те са много доволни, когато открито им поставите критериите си, при това не две седмици след като са започнали връзката, два месеца след първата креватна гимнастика или две години след заветното „да“ пред семействата и приятелите им, а още от самото начало, така че да преценят дали предизвикателството ще е по силите им. Мъжете са готови да ги приемат още докато пиете първото питие в компанията им, защото им осигурявате пътната карта, по която да се ориентират в поведението си спрямо вас, особено ако намеренията им са сериозни.
Не тълкувайте написаното тук като поощрение да извадите свитъка със забрани и запрещения в момента, в който някой мъж ви заговори. Все пак е нужно малко приличие. Бъдете находчиви според ситуацията и изложете на мъжа своите изисквания, без да го оставяте с усещането, че отмятате точки от някакъв списък. В случая опаковката, в която ще ги поднесете, е изключително важна. Ако непринудено вмъкнете своите критерии в разговора, и то така, че да звучат постижимо, ако ги формулирате с подходящите думи, за него ще е по-лесно да ги осмисли и, по-важното, да ги следва.
Помислете си само в какъв смут ще изпадне ухажорът ви, ако му се нахвърлите насреща със заплашително размахан пръст и задекламирате: „Няма да търпя мъж, който не уважава отговорностите ми на майка! Ако не харесваш децата и семейството ми, значи не харесваш мен!“ Това ще съсипе всичко. В най-добрия случай ще си помисли, че сте ядосана за нещо, а в най-лошия – че вие, а по всяка вероятност и семейството ви, сте луди. От друга страна, представете си, че смените подхода и започнете с нещо мило като например: „Знаеш ли, възпитали са ме, че най-скъпите ни хора трябва да са на първо място, затова децата ми са най-важното нещо в живота ми“. Така той ще знае, че сте от добрите момичета – мила, отговорна, вярваща в семейството. Ако разбиранията му се разминават с вашите, ще отмине нататък към следващата – някоя, която няма високи изисквания към мъжа и е готова да се задоволи с каквото й се предложи. Ала ако споделя вашата ценностна система, той ще насърчи разговора, за да научи повече.
Ето още някои насоки как да придадете по-примамлива форма на своите изисквания, например:
Вместо да заявите, че „не понасяте“ мъжът да закъснява, кажете: „Всички в днешно време сме заети хора и ценим времето си, нали? Правя всичко по силите си да идвам навреме за среща и дори се старая да пристигна по-рано, за да разполагаме с достатъчно време за всичко, а ако преценя, че няма да успея, просто се обаждам, за да предупредя“. Преведено на езика на мъжете, вие сте му заявили, че очаквате мъжът до вас да бъде точен и достатъчно възпитан и изискан, за да се обади, ако нещо го забави. Така той ще предвиди няколко минути в резерв, за да не закъснява, и ще се постарае мобилният му телефон да е винаги зареден, за да ви предупреди, в случай че се наложи да дойде по-късно;
Вместо „Ако се срещаш и спиш с други жени, забрави за мен!“, кажете например: „Винаги съм откровена с мъжа, с когото се виждам. Ако искам да излизам и с други, му го казвам още в самото начало, за да прецени дали такива отношения го удовлетворяват, или ще постави условие да бъда само с него“. Той ще разбере, че очаквате да бъде честен с вас по основни параметри на връзката ви – ако възнамерява да се впуска в забежки, ще трябва да ви уведоми още отсега, за да можете да вземете интелигентно и разумно решение как да постъпите. Освен това сте му показали, че сте готова да обсъдите с него какви да бъдат отношенията ви и какво искате от тях, вместо просто да му наложите своето виждане;
В случай че сте религиозна и държите и той да е, не му заявявайте, че ако сърцето му не е отворено за Бог, той няма място в живота ви, а му обяснете, че неделната служба е много важна за вас, защото там се срещате с хора, които споделят вашата вяра, а след нея се чувствате духовно възвисени и заредени с положителна енергия за предстоящата седмица. От това той ще заключи, че сте ревностна християнка, която е приела Бог в сърцето си, и че сте подели разговора, за да узнаете неговите виждания за религията и духовността;
Не го стряскайте с твърдения като: „Имам три деца и се налага да работя на две места, защото баща им е пълен неудачник, така че за да бъде с мен, един мъж трябва да има тлъста банкова сметка и да е готов да ги отгледа като свои, в противен случай изобщо не ме интересува“. По-добре кажете: „За мен е много важно да бъда добра майка и като такава трябва да осигуря на децата си подходящ баща. Независима съм, но осъзнавам, че и за мен, и за семейството ми ще бъде по-добре, ако имаме до себе си някой достоен човек“. Той ще си извади заключението, че макар да сте жена, която е напълно способна да се грижи за своите най-скъпи същества и сама, вие признавате ключовата роля на мъжа. Ако е готов да положи съответните усилия, за да стане част от живота ви, тези думи ще го окуражат, че с вас ще се чувства високо ценен като съпруг и баща. Всичко, от което ние се нуждаем, е по мъничко признание от време на време.
Да се надяваме, че е станало ясно. Вече не само те разполагат с ценна информация за вас, но, по-важното е, че са се запознали с критериите, от които се ръководят в отношенията си с противоположния пол, макар и замаскирани в привлекателна опаковка. Нещо като сиропите за кашлица с плодов вкус – хем са лекарство, хем не горчат.
Необходимо е едно уточнение обаче, макар мъжете да са признателни на жените, когато още на ранен етап им показват какво търсят в една връзка, твърдо трябва да се подкрепи схващането, че понякога е нужно да отстъпите, да им оставите да покажат от какво тесто са замесени. Една от най-големите грешки, допускана от дамите в началото, е да изложат надълго и широко пред партньора си пълен списък на нещата, които биха искали от него, без да му дадат възможност да покаже какво самият той желае да стори за тях. Само по себе си е чудесно, че обичате дългите разходки по брега, лилиите през лятото или шоколадовите бонбони за Свети Валентин. Ала как ще откриете колко изобретателен, интересен и всеотдаен е мъжът до вас, ако му връчите подробен план за това, как да извика усмивка на лицето ви, вместо да му предоставите инициативата да открие сам какво ви радва? Бъдете сигурна, че ако пожелаете да ви изпраща букети с червени рози в службата, да ви води на вечеря в еди-кой си любим ваш ресторант на другия край на града или да ви подарява маркови модни аксесоари за рождените дни, ще получите именно това – ни повече, ни по-малко. Ще сте щастлива, поне в началото. Но, кажи-речи, след не повече от месец, месец и половина той ще престане да следва указанията, защото ще е изпълнил списъка. А вие пък ще решите, че понеже е престанал да ви обгражда с внимание, се е променил, и ще се оплачете на приятелките си, че нещо във връзката ви започва да куца, понеже преди е вършел всичко, което сте пожелавали. Истината е, че е правел каквото обичате, защото сте му казали какво е то.
Със сигурност е вярно, че по-добре е да споделите какво не харесвате и да му дадете поле за изява, като му позволите да се прояви като изследовател на нови територии, да се разрови и открие как да ви размекне. Говорете прямо с него, например: „Не обичам да си седя у дома през почивните дни“, „Не ми допада, когато мъжът не се отнася с мен като с дама“ или „Не обичам да ходя непрекъснато в един и същи ресторант“. Наблюдавайте го с развитието на отношенията ви. Ще узнаете много за поведението му от това, какво е готов да направи за вас по собствена инициатива. Бързо ви омръзва да вечеряте в един и същи ресторант? Той ще се постарае да намери някое ново, интересно заведение, където да ви покани. Скучно ви е да си стоите у дома в почивните дни? Със сигурност ще ви заведе на концерт или музей, или поне ще прегледа страниците за култура и развлечения във вестника, за да ви предложи нещо ново, което да правите заедно. Казали сте му, че не обичате хора, за които семейството не е ценност? Той ще носи лакомства за децата ви и дори ще ви покани заедно с тях в парка, за да поиграете на топка или да се полюлеете на люлките, и независимо колко неудобно се чувства, ще дойде на барбекю у майка ви, защото знае, че желаете до себе си мъж, който харесва и се разбира с най-близките ви. Дайте му свобода и следете – ще ви отваря ли вратата, ще ви държи ли стола, ще изключва ли телефона си, за да може да ви се отдаде изцяло. Ако той не е в състояние да поеме инициативата и да ви покаже, че се стреми да ви достави радост, тогава всичко зависи от вашето решение дали този мъж е в състояние да удовлетвори нуждите и желанията ви.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар