// Вие четете...

Поведенчески модели

Правенето на любов и стреса.

Stres12„Живот без любов – година без пролет.“

Правенето на любов и стреса.

Женското желание за любов се влияе чувствително от събитията в живота на жената. Тя няма да се сети за такова нещо като любов, ако има опасност да я уволнят, ако трябва да се справи с отговорен проект в службата, ако вноските за къщата са се удвоили, децата са болни, измокрила се е до кости под проливния дъжд или кучето е избягало. В подобни случаи ще й се иска само да се пъхне в леглото и да се наспи.
Когато същите събития сполетят някой мъж, за него правенето на любов е като сънотворно хапче, начин да се разтовари от натрупаното през деня напрежение. И така, в края на деня той си го поисква директно, а жената го нарича „безчувствено дърво“, той нея „фригидна“, след което се оттегля да спи на дивана в хола. Познато, нали?
В подобна ситуация, за състоянието на взаимоотношенията си в двойката, мъжете ги описват като ги свързват с личните услуги, които партньорката им е оказала през същия ден. Жените обаче описват състоянието на взаимоотношенията си като го свързват с неща, станали между двамата в определен период от време, например колко внимателен към нея е бил той през последните няколко месеца, дали й е помагал в домакинската работа и колко често са разговаряли. Повечето мъже не разбират тази разлика. Мъжът може през целия ден да се е държал като истински джентълмен, но вечерта жената пак да не откликне на желанието му за любов, защото още се чувства наскърбена от това, че преди две седмици той е засегнал майка й.
Въпросът, колко често го правим най-вероятно вълнува доста хора. Изследванията показват, че средната честота на любовни контакти за година при брачно или безбрачно живеещите двойки на хора, които били случайно подбрани, са следните: – двадесет годишните – 144; – тридесет годишните – 112; четиридесет годишните – 78; петдесет годишните – 63; и шестдесет годишните 61 пъти. Тъй като хората са отговаряли напълно анонимно, вероятно отразяват истинското състояние на нещата.
Не трябва да се забравя, че тук все пак става въпрос за средни стойности. Мъж и жена на по шестдесет и пет години може да го правят и шест пъти седмично, а други на по двадесет години изобщо да не го правят, но това са изключения, а не общо правило. В съвременното ни общество двойки, които са доволни от любовния си живот, обикновено е малко над половината.
Има изследвания които ни казват, че всички бели мъже получават общо взето едно и също количество любов; латино американките правят любов по-често, отколкото чернокожите и белите жени; а чернокожите жени двойно по-често постигат оргазъм отколкото белите жени при всеки любовен контакт. Най-малко любов правят жълтокожите мъже, което се обяснява с по-ниските нива на тестостерон в кръвта им.
Други проучвания показват, че има взаимовръзка между любовното желание и интелигентността. Основното заключение е, че колкото по-интелигентен е един човек, толкова по-малко прави любов, а и има желание да го прави.
В организма на мъжете тестостеронът приижда на вълни между пет и седем пъти дневно, като нивата му са най-високи призори, почти два пъти повече, отколкото през което и да е друго време на деня, точно преди да потегли за ежедневния си лов. Обикновено нивото на мъжкия тестостерон в организма е с около 1/3 по-ниско вечер, когато той зяпа в огъня.
Като говорим за любов и стрес се налага да зададем въпроса, а наистина ли правенето на любов е полезно и как това влияе на здравето? Например любовната игра, три пъти седмично, изгаря 35 000 килокалории, правенето на любов повишава нивата на тестостерон, което пък заздравява костната и мускулната системи и снабдява организма с така наречения добър холестерол. Изследователи твърдят, че по време на правенето на любов се освобождават ендрофини, естествените болкоуспокоителни за организма, с което правенето на любов облекчава главоболието, схващанията на вратния и на раменния пояс и артрита.
Точно преди настъпването на оргазма се освобождава и хормон, който подобрява познавателната способност, заздравява имунната система, възпрепятства нарастването на туморните образувания и спомага за изграждането на костната система. По време на правенето на любов в организма на жената се освобождават големи дози хормон, които е отговорен за желанието да бъде докосвана, нарастват също и нивата на естроген. При жените естрогенът спомага за укрепване на костната система и сърдечносъдовата дейност. Всички тези хормони укрепват сърцето и удължават живота, следователно колкото повече любов прави човек, толкова по-дълго ще живее и няма да страда толкова много от стрес. С всяко ново изследване в тази област, списъкът на благоприятните ефекти от правенето на любов става все по-дълъг, и по-дълъг!

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар