// Вие четете...

Мъдрости от миналото

Победата на Ушаков при Керч.

„Добрата слава събира хората, лошата ги разпръсква.“

На 8 юли 1790 г. Ушаков провел битката при Керч. Битката е предшествана от кръстосването на Ушаковската ескадра край анадолския бряг, продължило от 16 май до 5 юни 1790 г., за което Ушаков пише: „…части от ескадрата, напуснали Константинопол тази пролет, за да търсят своето спасение, криейки се под крепостите… Намирайки се в Синоп в продължение на три дни, градът, крепостта и корабите бяха държани в перфектна атака, водейки доволна схватка с тях, през цялото време круизните кораби превзеха попадналите им насреща и превзеха ги и близо до Синоп почти изпод самите крепости, търговски кораби… взети са осем кораба, от които два са изгорени, извеждайки ги пред града при Синоп, а шест са докарани в Севастопол…“.
На връщане, през нощта на 1 срещу 2 юни, ескадрата на Ушаков води битка с батареите на Анапаската крепост и турски кораби, разположени близо до Анапа. Ушаков докладва на Потьомкин за тази битка: „След като пуснах всички гребни лодки, около полунощ тъгнах срещу вражеските кораби и започнах да стрелям по тях с гюлета, бомби и брандскугели, но те стреляха с ожесточен огън срещу нас от всички батареи и също стреляха с гюлета, хвърляха малки бомби и каркази, които, като не стигнаха, бяха разкъсани във въздуха и много от ядрата прелетяха над нашите кораби, а от нас няколко брандскугела стигнаха и изгоряха на брега близо до батареите и бомбите избухнаха върху тях.“

Само липсата на защитни стени в ескадрата попречила на Ушаков да унищожи напълно турските кораби. Но тази битка не била основната цел на кампанията. Ушаков отдавна се опитвал да нанесе такъв удар на турския флот, който да осуети плана на противника за десантиране на войски в Крим. Още на 30 юли 1789 г. Ушаков докладва на контраадмирал Войнович, тогава командир на Черноморския флот, за подготовката на турски десант в Крим и че противникът е определил Анапа като точка за концентрация на силите, откъдето той планира да атакува Еникале и Керч. Поради неподготвеността на турските кораби планираният десант в Крим не се осъществил по това време и е отложен за кампанията през 1790 година.

Необходимостта от попълване на корабните с запаси и извършване на дребна поддръжка на някои кораби принудили руската ескадра временно да се оттегли в Севастопол. По това време Ушаков е назначен, вместо нерешителния Войнович, за командир на корабния флот. На 2 юли 1790 г. Ушаков отново излиза в морето, държейки знамето на линкора „Рождество Христово“. Неговата ескадра включвала 10 бойни кораба, шест фрегати, един бомбардировъчен кораб, един репетиционен кораб, 13 крейсерски леки кораба и два огневи кораба. Преди да излязат в морето, до всички кораби е изпратена заповед: „Обявете на всеки от флота, че флотът, прославен от победи над врага, трябва да увеличи славата на императорското знаме, да изисква от всяко изпълнение на поста без да пестите живот.“
Преди да излезе в морето, Ушаков получил информация от наблюдателни пунктове, разположени на брега на Крим, че турският флот е бил видим при Тарханов-Кут на 28 юни, след което е минал на близко разстояние от Севастопол и Балаклава, след което се е насочил на изток. Очевидно било, че турската ескадра се е насочила към Анапа, за да приеме войски и заедно с други кораби, разположени там, да се премести към кримския бряг за дълго планирано стоварване на десант. След като оценил настоящата ситуация, Ушаков решил да напусне Севастополския залив, за да се насочи към Керченския проток и да заеме позиция близо до нос Такла, по пътя на най-вероятното движение на турския десант. В същото време някои от леките круизни кораби били изпратени от Ушаков за разузнаване.

В 10 часа сутринта на 8 юли от Анапа била видяна турската ескадра, състояща се от 10 бойни кораба, осем фрегати и 36 по-малки кораба. Вятърът бил умерен, духал от изток-североизток. Ескадрата на Ушаков, противно на рутинните правила на линейната тактика, която изисквала в такива случаи да се нареди в бойната линия и да се сражава не под паруси, а на котва, вдигат котва и следвайки платното се подредили в линия. Около 12 часа на обяд турците предприемат атака срещу руския авангард, командван от капитана от бригаден ранг Г.К. Голенкин.
Авангардът отбива атаката и с огъня си обърква противника. С оглед на неуспеха на първата атака, командирът на турската ескадра (Капудан паша) въвежда в действие нови кораби за засилване на атаката срещу руския авангард. Тогава Ушаков заповядва на фрегатите да се оттеглят от общата линия на формиране и да формират резерв, за да го използват в решаващия момент в правилната посока. Останалите кораби в центъра (кордови битки) се приближили до авангарда и започнали да му помагат при отблъскването на вражеската атака. Към 14 часа посоката на вятъра станала северо-североизточна, което било от полза за руснаците. Ушаков, възползвайки се от това, се приближил до врага на картечен изстрел, поставил всичките си оръдия в действие и решително преминал в настъпление.

Неспособни да устоят на огъня на руснаците, турските кораби, които се намирали в непосредствена близост до флагмана на руската ескадра, започнали да се обръщат и да напускат битката. Два турски кораба, които получили повреди на мачтите, се оказали зад линията на руските кораби. За да прикрие тези кораби, Капудан паша се опитал да премине руската формация на контракурс. Руските кораби, обръщайки галса, отново отблизо се нахвърлили върху турските кораби с огъня си и им нанесли повече щети. Ушаков с особена енергия атакувал турския командир и втория му флагман, които се опитвали да прикрият най-поразените си кораби. Към 17:00 часа противникът най-накрая се отказал от съпротивата и, преследван от руските кораби, започнал да отстъпва. В стремежа си да завърши удара, Ушаков заповядал на корабите бързо да се подредят в бойна линия и да преследват врага, без да спазват обичайните си определени места, а самият той заел място пред своите кораби.
В резултат на успешна битка десантът на турски войски в Крим е осуетен. Много турски кораби били сериозно повредени, а един куриерски кораб с екипажа бил потопен. Турците губят много убити и ранени. На корабите на руската ескадра загубите възлизат на 29 убити и 68 ранени. На 12 юли Ушаков се завърнал в Севастопол с победа.
Тактически битката при Керч се характеризира с изразеното желание на Ушаков за решителни настъпателни действия. Ушаков се стреми да се приближи на най-късо разстояние, за да използва както артилерия (изстрел с картеч), така и огън от пушка и по този начин да нанесе най-големите загуби на десанта на вражеските кораби. Тази битка се характеризира и с концентриране на огъня върху турските флагмани, за да се лиши врага от лидерство и издръжливост.

Оттеглянето на фрегатите от общото формирование заслужава внимание, в резултат на което се създава максимална плътност на линейните сили на ескадрата и се увеличава ефективността на артилерийския огън, както и се формира резерв от кораби на разположение на флагмана. И накрая, трябва да се отбележи, че в последния момент на битката Ушаков, противно на изискванията на формалната тактика, в съответствие със ситуацията, нарежда на корабите да се подредят, без да спазват определените места, и самият той става ръководител на флота.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар