// Вие четете...

Поведенчески модели

Партньорка или любовна играчка?

„Любовта не е милостиня – всекиму не можеш да я дадеш.“

Партньорка или любовна играчка?

За голяма част от мъжете риболовът е страст. Те обожават спокойствието и тишината, които ги обгръщат, когато седят на брега или на палубата на лодката сред чистия въздух. Няма по-голям покой. Ала не по-малко удоволствие им доставя внезапната експлозия от адреналин в мига, когато рибата налапа въдицата. Тръпката, която ги обзема, когато трябва да впрегнат цялата си физическа и умствена мощ, за да успеят да я издърпат, е неописуема.
И тук идва трудната част – решението дали да я хвърлят в кепчето, или да я пуснат. Те изживяват повторен прилив на вълнение, докато оглеждат улова и преценяват как да постъпят. Задържат се само наистина хубавите екземпляри, а останалите хвърлят обратно във водата и продължават.
Мъжете ловят риба по две причини – като хоби или за прехрана. Следователно, те или се стремят да хванат най-едрата риба, за да се снимат с нея, да й се полюбуват и да я хвърлят обратно, или онази риба, която могат да отнесат у дома, за да я изпържат и сложат на масата. Не може да не се съгласите, че аналогията между риболова и жените е много точна.
Мъжете са ловци по природа, а нежният пол е поставен в ролята на плячка. Замислете се, че едно време мъжът „избирал“ дамата на сърцето си, „канел“ я на вечеря, получавал „разрешение“ от баща й да се ожени за нея, а в някои случаи му е трябвало позволение дори за да се срещат. Мъжете винаги са били преследвачи, възпитавани в разбирането, че ловът е не просто приятно занимание, а естествен мъжки нагон. Жените, от своя страна, винаги са захапвали тази въдица. Колко често се е случвало някоя ваша приятелка да каже: „Приятно ми е мъжът да ме преследва“ или „Имам нужда той да ме ухажва, да ми подарява цветя и да ме кара да се чувствам желана“. Цветята, бижутата, телефонните разговори, срещите, комплиментите са все оръжия от арсенала на ловеца.
Един въпрос обаче остава неразрешен, а именно, какво ще правят с вас, щом ви хванат на въдицата си? Ако продължим аналогията с риболова, ще стане ясно, че мъжете поставят жените в две категории – улов за удоволствие или улов за препитание. От начина, по който протичат срещите и разговорите ви и по който се развива връзката, както и от условията, които му поставяте, зависи неговото отношение към вас – като към обикновен улов, който ще бъде върнат в морето, или като към ценен трофей – жена, с която би могъл да се обвърже. Както означава обикновен улов или ценен трофей?
Какво може да се каже за „обикновения улов”? Този тип жени нямат ясно установени правила или високи критерии, не изискват да бъдат уважавани, нямат очаквания към мъжа. Мъжете имат способността да ги надушват от километър. Такава е купонджийката, която сръбва от питието си и заявява на ухажора, че иска просто „да поизлизат и да видят как ще потръгне“, както и сухарката, която е капацитет по изграждане и поддръжка на мрежи, но е абсолютно незряла в отношенията с мъжкия пол. Жени като тях нямат предначертан план относно бъдещето на връзката, не очакват никакъв конкретен ангажимент от страна на мъжа и не поставят дори дребни условия или ограничения пред партньорите си, с което дават съвсем ясни сигнали, че ще се задоволят с това, което им се предлага. Със сигурност в мига, в който покажат чрез думите и поведението си, че мъжете могат да се отнасят към тях както им е угодно, и те ще го сторят. Със сигурност огромна част от мъжете ще потвърдят, че това е самата истина.
Какво може да се каже за „трофея”? Такава жена не се оставя да бъде съблазнена лесно, а критериите и условията й се изсипват върху мъжа в момента, в който той си отвори устата. Тя осъзнава властта, която притежава, и борави с нея умело като самурай с меча си. Със самото си поведение този тип дами не просто изискват, а вдъхват уважение. Дори да се представите пред нея в най-добрата си светлина и тя да е впечатлена от думите ви, няма гаранция, че ще позволи разговорът да стигне по-далеч, още по-малко пък, че ще ви даде телефонния си номер или ще се съгласи да ви отдели от скъпоценното си време. Още когато заговори, мъжете инстинктивно усещат, че ако искат да я имат, ще трябва да удовлетворят високите й критерии и изисквания, в противен случай могат да продължат по пътя си, защото игричките са под достойнството й. Ала същевременно тя ще изпрати множество ясни сигнали, че е способна на преданост към мъжа, че умее да се грижи добре за партньора си, че може да оцени това, което и дава той, и е готова да изживее една дълбока, трайна любов.
Важна новина! Не мъжете, а жените сами предопределят в коя от тези две категории ще попаднат. Не винете играчите, а правилата на играта. Когато един мъж ви заговори, вие сте тази, която владее ситуацията, вие преценявате дали да му обърнете внимание, да му позволите да ви почерпи питие, да потанцувате, да му дадете номера си, да го поканите у дома, да поискате да се видите отново. Мъжете със сигурност го искат, в крайна сметка точно затова са се запознали с вас. Ала само и единствено жената решава дали мъжът ще получи каквото търси и при какви условия. Какво мнение ще си създаде той за вас, се диктува от това, доколко вие самата владеете ситуацията. Всяка ваша дума или движение, всеки сигнал, който подавате, ще му подскаже дали може да се пробва да поиграе с вас, да бъде откровен или да се преориентира към по-лесен улов.
И така става ясно, че тук може да се прокара много сполучлива аналогия между стратегията ви в тази ситуация и израстването в кариерата. Замислете се само за това, че ходенето по срещи в много отношения е като бизнеса – най-сигурният начин да успееш е като овладееш и контролираш факторите, над които имаш власт. Успехът се основава на способността да контролирате качеството на продукта, който предлагате, което в крайна сметка ви отвежда до заветната цел. Същото се отнася за жената, която иска да бъде приемана като партньорка за сериозни отношения вместо като еднодневка. Упражнявайте контрол върху онова, което е във властта ви – като имидж, поведение, тона на разговора и отношението на мъжа към вас, и го използвайте, за да изградите връзката, която търсите.
Ще стане по-ясно, какво се има на предвид със следния пример. Представете си, че тренирате усърдно във фитнес клуба. Облечена сте в спортния си екип – прилепнало бюстие и подчертаващ фигурата ви клин, капчици пот са избили по блестящата ви влажна кожа, изглеждате съблазнително и в прекрасна форма. В залата влиза хубав мъж – достолепен, спортен, не носи халка. Когато застава на пътечката до вас, помежду ви неудържимо потичат флуиди и започват да прескачат искри. Разменяте си погледи и усмивки, а когато отидете в друга част на залата, той ви следва. Щом приключите, той поема инициативата, идва право при вас и разчупва леда с някоя реплика като например: „Добра тренировка“. После се взира право в очите ви и оставя погледа си да се плъзне към бедрата ви. Накрая добавя: „Харесвам жени, които се грижат за себе си“.
От вашата реакция, тоест контрола, който наложите върху разговора, изцяло ще зависи дали сте обикновен улов, или трофей. Ако изтърсите нещо от сорта на: „Ние, момичетата, трябва да изглеждаме предизвикателно“, като се врътнете така, че да може да ви огледа по-добре отвсякъде, за не повече от няколко секунди той ще направи простата сметка точно колко време ще му е нужно, за да ви свали, и дали ще е голямо главоболие да смени внезапно часовете си за тренировка, за да не ви засича повече във фитнеса. От тези няколко думи и действия мъжът ще си направи извода, че сте леснодостъпна жена, която търси неангажиращи връзки и поддържа тялото си основно за да привлича мъжките погледи. Бъдете сигурна, че целта на следващите му реплики ще е да ви хване на кукичката и ако захапете, ще ви метне в кепчето, без да му мигне окото. След като станете поредната му бройка, той просто ще хвърли въдица за следващата рибка.
Ако обаче отвърнете с нещо от рода на: „Благодаря, здравето е много важно за мен, а фитнесът е прекрасно средство да се поддържам във форма“, той ще разбере, че ще трябва да се потруди, за да узнае нещо повече за вас. Това не е гаранция, че ще реши, че си струвате усилията, за това ще е нужен по-продължителен разговор, но поне няма незабавно да ви постави в графата „просто рибки“. Отговорът ви може да го насърчи да ви разкаже какво му дава спортуването, което да се окаже добро начало за съдържателен разговор. Така той ще има възможност да ви поразпита по още въпроси, на които потенциалната сериозна партньорка ще отвърне адекватно, като същевременно вмъкне част от изискванията си и покаже, че търси трайна връзка.
Това, че сте ценен улов, все още не означава, че той ще се окаже достоен за вас. Някои мъже са бройкаджии, които ловуват за удоволствие. Ако попаднете на такъв, по-добре го оставете да си върви, какво толкова. Той не е човекът, когото търсите. Със сигурност са ви учили да не подминавате възможностите, които ви се предлагат, за да не пропуснете единствения, но трябва да се каже, че тази философия е абсолютно безсмислена.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар