// Вие четете...

Живот в равновесие

От къде идва намаляването на килограмите?

„След горчива закуска, медът е по-сладък. По-добре хубаво настроение, отколкото сладка баница.“

Храненето, подобно на религията, е нещо наистина интимно. Много хора вярват сляпо, че целта им е да намалят теглото си с определени килограми, без да се интересуват кое всъщност отслабва. Затова нека изясним откъде идва намаляването на килограмите.
Затлъстяването не е просто натрупване на килограми. То е натрупване на излишни телесни мазнини. Следователно достигането на идеалното тегло не означава просто да се отървем с част от килограмите си, а означава да се освободим от излишните мазнини.
Тежестта на тялото се определя от множество фактори – съдържание на вода, на мазнини, мускули и структурни компоненти (кости, сухожилия и т. н.). За да опростим нещата, ние ще разглеждаме тялото като система, състояща се от два елемента: чисти мазнини от една страна и крехка телесна маса (всичко останало) от друга. Вашият процент телесни мазнини е просто количеството съдържаща се в тялото ви мазнина разделено на вашите килограми.
И така, когато пожелаете да изчислите идеалните си килограми, вече не търсите някаква мистична цифра. Вашето идеално тегло е просто съответният процент телесни мазнини за здрав мъж или жена. Прието е за мъжете телесните мазнини да бъдат 15% от общото тегло, а за жените – 22%. По-голямата цифра за жените отразява генетичните различия между мъжа и жената.
Защо е толкова висок процентът на мазнините у нас?
Защото специалистите, които ни казват какво да ядем, не разбират истинската връзка между начина на хранене и загубата на мазнини. По-точно, те не са наясно, как телесните мазнини се влияят от хранителното съдържание на приеманите от нас храни.
Кои са макросъставките на храната?
Много просто: – протеините, въглехидратите и мазнините.
Това схващане може да ви се стори несериозно, но разбира се, че храната се състои от протеини, въглехидрати и мазнини. Истината обаче отива много по-дълбоко. Работата е там, че всеки път, когато се храним, тези макросъставки предизвикват хормонален отговор във вашето тяло. Тази реакция пък от своя страна определя колко мазнини ще складираме.
Да знаем, как да контролираме въпросните реакции, в това е истинската сила на храненето и следователно на вратата към живота в Равновесие, и в частност към отслабването.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар