// Вие четете...

Поведенчески модели

От какво се нуждаят мъжете?

„Живот без любов – години без пролет.“

От какво се нуждаят мъжете?

Жените са сложни създания. Имат най-разнообразни, при това големи нужди и очакват мъжете да четат мислите им и да удовлетворяват потребностите им дори когато последните са се извъртели на сто и осемдесет градуса само в последните пет минути. Както може да се каже на шега, единственият начин една жена да бъде напълно щастлива е да си хване старец, грозник, полов атлет и хомосексуалист. Само комбинация от качествата на тези четиримата е в състояние да се справи със ситуацията. Старецът ще бъде с нея по цял ден, ще харчи пенсията си за прищевките й, ще я гушка и прегръща, ще я успокоява, при това без да иска любов, защото вече не го бива по тази част. Той отговаря за финансовата стабилност. Грозникът пък ще е готов да преобърне планини, за да й бъде в помощ. На него ще разчита да води децата по извънучилищните им занимания, да я хвърли до магазина, да измие колата в края на седмицата, да се грижи за котката. Ще е съгласен на всичко от щастие, че изобщо му е обърнала някакво внимание. Ще й осигури време за самата нея и възможност да се занимава с нещата, които обича. Третият е атлетът, чиято роля е повече от ясна. Единственото, което се иска от напомпания, нискочел, вързан в езика здравеняк, е умопомрачаваща любов, и в това отношение той ще я задоволи напълно. Накрая идва хомосексуалистът, с когото ще може да обикаля магазините и да споделя в най-големи подробности последния подарък от стареца, поръчката, възложена на грозника, или едноседмичната креватна акробатика с атлета. Последният от четиримата ще й осигури напоителни разговори.
Взети заедно, тези мъже биха могли да направят една жена щастлива. Казваме „биха могли“, защото дори всичките й нужди да са удовлетворени, няма гаранции, че това ще се случи. На всички е ясно, че жените са в абсолютното си право да променят границите, условията и спецификата на представата си за щастие по всяко време, а работа на мъжете е да се опитват да се нагодят към тях, най-често безуспешно.
За разлика от жените, потребностите на мъжете са съвсем скромни и не им трябва много, за да са доволни от живота. Всъщност нещата, от които, общо взето, всеки мъж се нуждае, са всичко на всичко три – подкрепа, любов и креватна гимнастика. Най-отговорно може да се каже, че наистина това е всичко, което искат. Те са константни и се проявяват с еднаква сила, без да стават по-неутолими или непостижими. Всъщност идеята, която се защитават тук, е, че за една жена не е трудно да дари на мъжа до себе си гореспоменатите три неща, защото това е заложено в природата й. Подкрепата и обичта са нещо, което й е присъщо да дава безкористно, просто нежният пол му е дал друго име – грижовност. Що се отнася до интимността, тя е естествено следствие от близостта й с него, в случай че го обича достатъчно, за да удовлетвори първите две потребности. Това е всичко, което искат мъжете и то е в пълна хармония с женската природа. Нека разгледаме нуждите на мъжа по-отблизо.
И така, първата потребност на мъжа е да иска подкрепа. Мъжете, трябва да се грижат за благоденствието на някого, да се чувстват крале дори и да не са. Но в мига, в който те се окажат извън дома си, те се изправят сами срещу враждебния, готов да ги смаже свят. Независимо от цвета на кожата си – черен, бял, жълт или раиран, щом излезе от къщи, всеки мъж се готви за битка. Може би се чувства несигурен на работа, където във всеки един момент поне трима шефове имат властта да му връчат заповед за уволнение и да преобърнат живота му на сто и осемдесет градуса. Или пък неговият подчинен се опитва най-безцеремонно да го дискредитира, за да се домогне до по-висока заплата. Опасностите дебнат навсякъде. Във всеки един миг може да го връхлети нещо извън властта му или някой да се опита да му отнеме онова, което му принадлежи. С други думи, мъжът е непрекъснато нащрек, винаги преценява околните и бди, готов да защити своите постижения и придобивки, включително жената до себе си.
Затова, мъжете щом се върнат у дома, те изпитват потребност да свалят снаряжението. Единственото, за което мечтаят е, да ги попитате, как е минал денят им, да им благодарите за всичко, което правят за вас и семейството, и да им покажете, че се нуждаете от тях, обичате ги и сте щастливи, че ги има. Този малък жест ги кара да се чувстват като крале дори когато не заслужават тази титла. Колкото по-значими ги карате да се чувстват, толкова повече ще ви дават в замяна и ще се стараят заради вас.
Мъжът има нужда да му се повтаря колко високо цените усилията, които полага за вас и децата. Тези обикновени думи им вдъхват сили да продължават напред. За каквото и да става въпрос от това – да работят по-упорито и да печелят повече, до нещо съвсем просто, като да метнат няколко пържоли на скарата в събота вечер или да сгънат прането – те ще го правят по-често, ако ги възнаграждавате за старанието с искрена благодарност и признателност. Това не ви струва нищо и дори не можете да си представите колко много означава за мъжа до вас. И най-малкото поощрение е способно да го окрили за нови подвизи. Да смятате, че понеже те са по-корави и не си падат много по нежностите, не им трябва насърчение, е трябва да знаете, че това е грешка. Когато една дама покаже възхищението си от силата им и им каже, че са всичко, от което се нуждае, те са готови да повдигнат планини, за да заслужат отново похвалата й.
А сега втората потребност от която се нуждаят мъжете – вярност. Много важно е да се разбере, че мъжете обичат по по-различен начин от жените. Вашата любов е емоционална и нежна, искрена, блага и сърдечна, всеобхватна и дълбока като земните недра. Вие оставате верни на своя любим и не бихте могли дори да си помислите за другиго, защото никой не може да се мери с него. Такава е жената, когато обича.
Ала за мъжете, любовта е преди всичко преданост. Нужно им е да получават доказателства за искреността и дълбочината на чувствата ви, като им засвидетелствате вярност. Това значи да бъдете до тях каквото и да се случи – да не ги изоставяте, ако ги съкратят от работа, въпреки че ще се приберат с празни джобове, и възторжено да споделяте с приятелките си, че ги обичате и им принадлежите. И дори пред вас да се изправи някой червив с пари, наперен и лъскав мъжкар да стиснете дланта им и да им прошепнете най-искрено, че не искате никого от тези нафукани, богати хубавци, защото имате тях. Мъжете могат само да се надяват, че ще постъпите така.
За мъжа любовта е равнозначна на вярност. Онази, която очаквате от тях, е нещо прекрасно, но те не са способни да обичат по този начин. Макар и различни, чувствата им са не по-малко истински и могат да бъдат неповторими и удивително силни. Ако вие сте изцяло и ненарушимо предани, те ще влязат и в огъня заради вас и винаги ще бъдат до рамото ви.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар