// Вие четете...

Чувства и власт

От какво още имаме нужда?

„Причините за големите нещастия са малки.“

От какво още имаме нужда?

Едно от най-гениалните творения на природата е способността ни да започваме процеса по удовлетворяване на своите нужди още преди да знаем какво правим и защо го правим. Еволюцията е тази, която ни доставя онези гени, които ни даряват със способността да чувстваме. В резултат на тази си способност ние научаваме първото и последното нещо, което трябва да научим, а именно как се чувстваме. Ние хората притежаваме най-сложните и разнообразни нужди и се ползваме от привилегията да имаме и най-разнообразни чувства. Независимо от това разнообразие обаче и дали се чувстваме добре или зле, ние помним ситуациите, когато и преди сме се чувствали добре или зле. Спомените ни затова ни карат да правим всичко възможно за да се чувстваме добре и да избегнем обратното. Следователно това е основната ни мотивация за всички разновидности на нашите модели на поведение. Хората искат и се стремят да се чувстват добре и колкото се може по-често, но ако е възможно това да е винаги.
Ние хората, преминавайки през фазите на своя живот изпитваме все по-голяма трудност да се чувства добре, тъй като взаимоотношенията ни с околните стават все по-сложни. Въпреки силното ни желание да се чувстваме добре, ние търпим много неща с една единствена цел, да запазим добрите си взаимоотношения с хората, от които се нуждаем, за да се чувстваме щастливи.
В името на запазване на добрите си взаимоотношения с хората повечето от нас са готови да понасят болка и страдания, защото за нас те са много важни. Ние сме готови да търпим или да правим неща, които са ни неприятни, при това за дълго време само и само да създадем, запазим или подобрим между личностните си връзки, които са много важни за нас. Правим това, защото вярваме, че рано или късно ще се почувстваме по-добре и ще станем по-близки с хората, от които се нуждаем, за да се чувстваме щастливи. Никой от нас не е напълно сигурен, че това ще се случи, като повечето от нас дори са готови да се откажат от удоволствието и да страдат, защото се надяват, че в бъдеще ще се почувстват по-добре и ще страдат по-малко.
Но дори когато сме нещастни, нашите гени не ограничават способността ни да се чувстваме добре само до изживяването на приятна за нас между личностна връзка. Някои хора изпитват удоволствие, като наскърбяват другите. Мнозина, често унижават и обиждат близките си, това е поведение което може би задоволява нуждата им от власт, дори с цената на потискането на други основни нужди, например тази за любов и привързаност.
Нашето общество е в състояние да функционира нормално, защото повечето хора никога не спират да търсят своето щастие, никога не губят надежда, че се нуждаем едни от други, въпреки понякога трудните ни взаимоотношения. Ние всички се борим за нашето оцеляване. Ясно е, че всички се нуждаем някой друг, когато става въпрос за удовлетворяване на нуждата ни от любов и привързаност. За никого не е тайна, че се чувстваме добре, когато използваме част от своята енергия, за да помагаме на другите, но още по-хубаво ни става, когато разберем, че в хода на този процес сме станали дори по-силни. Когато търсим другаде удовлетворение на нуждата си от лична свобода, правим го с надеждата, че все някой ще ни каже „добре дошъл у дома“, когато решим да се завърнем. Обичаме да научаваме нови неща, обичаме и да се забавляваме с други хора. Именно това е идеалният начин за удовлетворяване на основните човешки нужди, да се стремим да се сближим с другите хора и да останем близки с тях.
Защо хората, които по една или друга причина са се лишили от близки взаимоотношения с околните или пък са неспособни да установяват такива между личностни връзки почти винаги са самотни и се чувстват зле, тоест нещастни. Защото те не са сигурни, че утре ще се чувстват добре, защото предусещат, че и утре ще бъдат точно толкова самотни, колкото са и днес, но за това си нещастие най-вероятно сами са си виновни, тоест те сами са избрали да вървят по пътя на нещастието. На тези хора не им остава нищо друго освен да разчитат на краткотрайни удоволствия, за разлика от щастливите хора.
Когато се обвързвате с хора, които изглеждат способни да се чувстват добре, но нямат близки приятели по причини които вие вече знаете, трябва да бъдете много внимателни. Тези хора могат да бъдат много духовити и приятни за компания, но зад хумора им се крие ожесточение и враждебност. Ако направите семейство с такъв човек, скоро ще станете прицел на враждебния му хумор и може до края на живота си горчиво да съжалявате за решението си. Търсете партньор с близки приятели, към които се отнася подчертано добре и чиято компания ви е приятна и на вас. Човек без близки приятели не знае как да обича.
Ако се чувстваме добре и имаме близки взаимоотношения с други хора, които се чувстват по същия начин, това показва съвсем точно доколко по същество удовлетворяваме своята лична нужда от любов и привързаност. Същото е валидно и за останалите основни нужди, когато ги удовлетворяваме с близки за нас хора. Всеки от нас притежава свое уникално ниво на удовлетворение на личните си нужди, което ни подсказва коя от тях вече е удовлетворена и дали трябва или не, да полагаме допълнителни усилия в съответната посока.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар