// Вие четете...

Нестандартни размишления

Носи ли щастие пълното одобрение?

„Безсрамните нямат съвест, безсъвестните – срам.“

Носи ли щастие пълното одобрение?

Представете си, че действително търсите одобрение от всички и, че е възможно да го получите. Да допуснем също, че целта ви е съвсем истинска. Като имате предвид това, отговорете кой ще е най-подходящият, най-ефективният път да постигнете тази цел? Преди да отговорите, си помислете кой ваш познат се радва на най-голямо одобрение от страна на околните? Как изглежда? Как се държи? С какво привлича другите? Сигурно ще се сетите за някой, който е честен, прям и откровен, който не се влияе от мненията на другите и е пълноценен. На него сигурно не му остава време да се стреми към одобрение. Най-вероятно той казва нещата такива, каквито са, независимо от последствията. Може би смята, че тактичността и дипломатичността са по-маловажни от откровеността. Той не обича да обижда другите, а просто е човек, който няма време да играе игри, да говори деликатно и да внимава, как да казва нещата, така че никого да не наскърби.
Хората, които се ползват с най-голямо одобрение в живота, никога не се стремят към него, не го желаят и не полагат усилия, за да го получат. Не е ли това ирония?
За илюстрация ще ни послужи една басня, тъй като щастието е отсъствие на стремеж към одобрение, като потребност:
„Една голяма котка видяла малко котенце да си гони опашката и го попитала: „Защо си гониш опашката?“ Котенцето отвърнало: „Научих, че най-доброто нещо за котката е щастието и, че щастието е моята опашка. Затова я гоня: уловя ли я, ще бъда щастлива.“ Старата котка казала: „Дъще, и аз се занимавах с проблемите на Вселената. И аз смятах, че щастието е в опашката ми. Но забелязах, че винаги когато я подгоня, тя бяга от мен, а когато си гледам работата, тя ме следва навсякъде“.
Следователно иронията е в това, че ако желаете цялото това одобрение, най-ефективният път да го получите е да не го желаете, да не го преследвате и да не го очаквате от всекиго. Като се съветвате със себе си и използвате положителната си самооценка като консултант, ще получите много по-голямо одобрение.
Разбира се, никога няма да получите одобрение от всички за всичко, което правите, но когато се приемате като ценен човек, никога няма да се чувствате потиснат, когато не получите одобрение. Ще гледате на неодобрението, като на естествена последица от живота си на тази планета, където хората имат индивидуални възприятия.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар