// Вие четете...

Нестандартни размишления

Нещо не е както трябва.

„По-добре е да разбереш, отколкото да видиш.“

Нещо не е както трябва.

Налага се да разберем, че това, на което ни учат, не винаги отговаря на истината. Много хора вярват на казаното по телевизията, на официалните информации за нападението на Световния търговски център, за възникването на СПИН и за чудния ефект на химиотерапията и ваксинациите. Но били ли сте някога навън, по света? Съвсем сам, със самар на гърба, в Сингапур, Атина, Далас, Кайро или в девствените гори на Юкатан, насред Сидни, Джакарта или Ню Йорк, тук не става въпрос за бизнес командировка, а за истинска екскурзия, изпълнена с вълнение и неизвестност? Извън виртуалната реалност на Интернет, на книгите, телевизията или радиото: директно в реалността, директно в живота, там където всичко се случва истински?
Не? Но аз, да – казва Ян ван Хелсинг. И точно там, в моите пътувания надлъж и шир по света и в многото разговори с хора, за които няма никога да чуете нещо от медиите, видях и ми бяха предадени неща, които не само промениха светогледа и поведението ми, но поискаха в замяна начина ми на живот.
Никога ли не сте се замисляли защо за всичко, което сте изработили с труд, трябва да плащате повторно данъци и такси? И защо има няколко фамилии, които присвояват световното злато и са превърнали това в монопол? Същото е с диамантите и останалите суровини. Семейства, които от дълго време просто са обявили страните за тяхна собственост и работят, та пушек се вдига… И вие, правоверните, продължавате прилежно да плащате данъци и да се гневите на политиците, че обърквали всичко. В миналото, ако в Япония някой допуснеше такъв срам, сам щеше да си направи харакири. Днес подобни хора получават службица в някой концерн и висока заплата.
Странен свят, не мислите ли? А и вие в него… Но това е нашия свят и затова на Земята отново е толкова интересно. Защото не всички са се предали, не всички са се отказали. Има хора, които не мълчат, а пишат и информират, и такива, които работят и се променят. Защото само ако човек промени себе си, ще промени света!
Питали ли сте се всъщност защо упражнявате точно тази професия, защо не сте емигрирали, както родителите си в миналото? На какво се дължи кариерата ви, на личен избор или сте решили да се харесате на баща си, на семейството или околните?
Запитайте се: Кой съм Аз, какво искам Аз? Какво ми нашепват чувствата, какво обичам най-много да правя и какво ми казва „доброто“ образование? Наистина ли харесвам професията си, тоест дали съм я избрал съвсем съзнателно, а може би няма нищо по-добро за момента или семейната традиция го изисква?
Защо да изследвате живота си? Защото така ще вземете най-доброто от него и вероятно ще сте истински щастливи със себе си и с начина си на живот. Ваша работа е как ще го направите, защото авторът може само да ни разкаже за механизмите, в случай че не са ни известни.
Нека позволим на автора да ни провокира още малко със следния въпрос: Как така три хиляди семейства в света имат повече пари от цялото останало човечество? Защо животът е толкова „несправедлив“?
Някой вероятно се питат: Защо аз не принадлежа на такова семейство? Защо се случи да живея в средностатистическо или дори бедно семейство? Защо нямам отговор на тези въпроси? Защо църквата не ми помага? Защо трябва да се чувствам като грешник, при положение че на никого не съм причинил зло? Защо да се чувствам виновен?
Нали експериментирах с курсове по гладуване, автогенен тренинг, медитирах, поклоних се на гроба на апостол Яков, от десетилетия се моля на Господа, но нищо не се променя. А богаташите живеят в разкош, имат огромни вили, най-страхотните спортни коли, джетове, здрави са, могат да си позволят най-добрите доктори…?
Тук нещо не е както трябва! Едните лъжат, мамят и живеят в лукс, а тези, които постоянно разсъждават, че не трябва да се вреди на другите, защитават околната среда и животните – „страдат“. Защо?
Каква е причина, която ви накара да четете тези редове? Наистина ли само любопитството?
Ясно, това означава, че сте любопитни. Но ще бъдете ли любопитни, ако ставаше дума за чужди светогледи, затова нека вземем представите на някой с власт и пари, някой от тези най-богати хора на Земята? Желаете ли наистина да се потопите в неговата философия и да видите как мисли и в какво вярва, как разсъждава за успеха и победата? Искате ли да знаете на кой Бог се кланя, дали коленичи пред него и се смирява, както и вие правите понякога? Или може би не?
Къде остана готовността Ви? Ще приемете ли светогледа на противника, а може би на съседа Ви, с когото не сте в добри отношения или на съперниците в професията? Как стоят нещата с конкуренцията? Винаги ли имате право? Другият винаги ли греши?
Докъде стига любопитството Ви? Трябва ли да сте християнин, пита ни Ян ван Хелсинг, за да сте достатъчно любопитен, да посетите тайните архиви на Ватикана и лично да се уверите как точно стоят нещата с вашата вяра? Защото, ако всичко за живота и семейството на Исус е казано, означава, че за него повече няма никакви тайни, нали така? Достатъчно ли сте любопитни, за да поставите на карта всичко, в което сте вярвали толкова дълго, към което винаги сте се придържали или което винаги са ви казвали и знаете наизуст?
А еврейската религия? Защо в нея има тайно учение – Кабала? Ако всички евреи са равни помежду си, защо тайнствените мъдреци пазят знанията от вярващите? Какви са тези тайни?
А ислямът? Защо суфите са „по-добри“ мюсюлмани и защо те могат да правят „чудеса“, които обикновените мюсюлмани не могат? Какво знаят те, което е недостъпно за обикновените вярващи? А дервишите? И те са запазили своите знания през вековете и ги предават само на посветени. Ако сте мохамеданин не искате ли да разберете какви тайни пазят върховните дервиши?
Готови ли сте да дадете, да изоставите нещо и да се трансформирате, за да постигнете това тайно познание? Наистина ли можете да поставите под съмнение досегашния си светоглед и да го промените, в случай че той се окаже незадоволителен или непълен?
Или по друг начин: да приемем, че сте банкер или бивш студент, който добре познава съвременната финансова и данъчна система. Любопитен ли сте достатъчно, за да изучите друга парична система, такава, която функционира по различен начин, дори е много по-успешна и би превърнала наученото от вас в нещо безполезно и безсмислено?
Ако искате да получите окончателни отговори на тези въпроси, ако искате най-накрая да имате успех в живота си, да гледате позитивно и спокойно в бъдещето, обърнете внимание от какво се вълнува душата ви, дали с напредването на чувството, смелостта, готовността да рискувате, настроението, желанието да вземете в ръце живота си, да предизвикате живота и да намерите себе си, се повишава или за пореден път се отказвате и се оставяте на течението.
Тук става дума да изградите нова представа за света, основаваща се на факти и най-вече на вашата собствена опитност – матрица, с която да можете да виждате ясно в живота си, да разпознавате нещата и смело да посрещате собствените си решения? Да бъдете независими от политическите доктрини, от цензурираната история, от партии или организации, независими от мнението на родителите и околните; накратко: да сте свободни, да вземате свободно решения и свободно да се развивате!

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар