// Вие четете...

Календарът на българите

Нашата европейска древност.

„Истината възбужда ненавист.“

Нашата европейска древност.

Обикновено нашите изследователи на българската древност търсят източници за произхода и движението на старите българи в стари китайски ръкописи, арменски или персийски източници. Да, там има такива потвърждения, че сме стар и носещ цивилизация народ. В най-стария известен епос „Махабхарата“ например, 70 пъти се споменава за народа „болхики“ („болги“), който е описан като могъщ народ, чийто цар е с блестяща колесница. В „Упанишадите“, „Ведите“ също става дума за българско присъствие в областта, наричана от гърците „Бактрия“, а от индийците „Балхара“, „Балхария“ още векове преди Христа. Балхара днес се пада в северната част на Афганистан. В тези райони и днес се казва „красив като българин“, „Красива като българка“. Тук и днес се срещат имена на градове като Мадара, Варну, Балк, които са доказателство за пребиваването преди повече от 2000 години тук на българска народност.
Китайски източници също описват древните българи като висока цивилизация и като духовни учители. Например великият философ Лао Дзъ, чието българско име е Боян. Впрочем според летописния свод „Джагфар Тарихъ“, компилиран от Бахши Иман през 1680 и публикуван през 1993 от казанския българист Нурутдинов, първият българин (плод на божествена намеса) се е казвал Боян – Имен.
За древните китайци българите били „белокожите от север“, наричани хун-нуи. Това е споменато за първи през 2600 година пр. Хр. За индийците балхара е свързано с брахмините, създали свещения език санскрит, на който се изучавало ведическото знание.
Владетелят Ила от рода Кардама от град Бълг в Балхария се споменава като наложител на нов ред и език. За произхода на санскритския език има едно интересно свидетелство на индийския учен проф. Рама Каушик през 70-те години. Той определя надписа на Чипровския камък, вграден в една чешма, като най-архаичния вид писменост от вида санскрит.
Тези източни свидетелства само потвърждават теорията, че част от древните българи са създали висока култура в областта на Средна Азия в периода 2000 г. пр. Хр. – 2-3 век сл. Хр.
В същото време обаче техни сънародници са заселили Мала Азия и цяла Европа до Британските острови. Струва ви се невероятно, но го потвърждава самият фолклор на западноевропейците. Ето какво пише в келтската хронология за народа „Фир Болг“: „През 1400 година преди Христа народът Фир Болг пристига от територията на днешна Гърция (тоест Тракия) и превзема Ирландия. Това е първият народ, превзел целия остров. След нахлуване на други племена народът Фир Болг се оттегля в Алба, която днес е известна като Шотландия.“
Болг и Брем пък са двамата легендарни братя, основали българската народност според един малко известен ръкопис на йеросхимонах Спиридон от 1792 г. Този български монах, родом от Габрово, служи в Рилския манастир, където написва своята българска история, наречена: „История во кратце о болгарском наред славенском“. Ето какво пише в нея монахът Спиридон: „След смъртта на Колад (това е според историята на Спиридон третият български цар, живял 823 г. преди Христа. Когато се родил неговият първи син Болг, народът запял песента, която в България се пее и днес: „Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе…“) дойдоха синовете му Болг и Брем в годината от сътворението на света 4785 или 723 пр. Хр. и защото много крале победиха и много земи завладяха, възгордяха се и не мируваха помежду си; разделиха своята земя на две части, сиреч Брем взе земите на север от Дунав и на запад и завоюва земите даже до Балтийско море, до Померания и се заселиха там и народа му се назова по името на своя крал бреми или пеми – сегашните чехи, Померания, която е земята Брандербурия и не само Брандербурия, но и Сведия и великата Скандинавия, която сега се нарича Данимарко. И когато се върна оттам, отиде срещу сарматите и русите и ги победи, и град построи в земята им и го нарече Новгород. Дотогава русите нямаха град, ни села, живееха като диви в къщи по полята, сиреч прехождаха от място на място. И когато се върна оттам в Сармация, бе убит от своите.“
А ето и разказа на монаха Спиридон за Болг, „петия крал илирически“: „Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, стигна даже до Бяло море и Рим. И той бе подобен на своя баща – голям мъчител, заповяда на народа да се нарича на неговото име – болгаре, а не както някои мислят, че от река (Волга) иде името болгари. Гърците като нямат словото „буке“, буквата „Б“, не могат да кажат болгаре, а римляните, имащи буквата „Б“, могат да кажат болгари.“/21/.
От този разказ на Спиридон става ясно, че български крал е владял земите на днешния Балкански полуостров много преди Христа и освен това негови родственици са населили Западна и Северна Европа.
Тук може да се направи връзката с народа „Фир Болг“, описан в келтската история като много древен и силен народ. Този народ е народът на старите българи, които не са пришълци от азиатските степи, а автохтонното население на Европа и Балканите отпреди 7-8 хиляди години.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар