// Вие четете...

Съдба ли е морето

Наистина ли всичко е било ОК?

Изгледите за ползотворна работа били големи, единственото нещо, което стояло на пътя към успеха и тормозело нашия човек, отново била партията. Отново тя си искала своето, трябвало да се плаща, защото иначе щяло да изглежда, че е загубила ръководната си роля.
Още с завръщането, нашия човек го привикали в партийния комитет на училището и му поискали членски внос за две години назад, въпреки, че такъв бил плащан за същото това време в Русия. Имало да вземат, при това парите не били никак малко, за онова време и при положение, че ги нямаш. Заплахата не била никак малка, плащаш веднага или те изключват, а изключен от партията и съдбата, нито пък късметът могат да ти помогнат. Нямало никакво значение, че нямаш средства семейството си да изхраниш, че децата ти имат повече нужда от тези средства отколкото партийната каса, ама кой те пита, хайде избирай, ако можеш.
От друга страна на новата ти работа, колегите вече са се издигнали в партийната йерархия, кой секретар, кой групов отговорник, всичко заето и никой не шава, та да ти даде възможност да заемеш неговото място. Отново бариера на пътя и пак същата, няма ли край всичката тая двойна игра. Добър в специалността, ама ако не си добър към партията, и тя няма да е добра с тебе.
За щастие на нашият човек това време бързо отминало, тъкмо да го направят партиен отговорник и хоп дошъл 10 ноември, нещата скоро се преобърнали. Промените били големи, бившите партийни секретари бързо се преобразили, а някои от тях даже напуснали армията, но останали верни на партията. После се оказало, че не е било толкова заради верността към нея, ами било заради страха да не загубят привилегиите, да не би някой да ги пита що са вършили.
Но, както вече казахме всяко зло, за добро, едни си отива, други идват на тяхното място. Но този път било по различно, не било както преди, нямало я нашата партия любима, нямало ги партийните секретари и подобните на тях, останали специалистите, останали такива, за които морето е съдба.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар