// Вие четете...

Поведенчески модели

Мъж или момчето на мама?

„За мъжа се съди по жената, за майката – по детето.“

Мъж или момчето на мама?

Голяма част от жените често задават следния въпрос „Мъж или момче е съпругът ми?“ От къде възниква този въпрос? Надеждите на много жени са да получат истински мъж след омъжването си, а често получават едно недостатъчно пораснало момче, за което се налага те да се грижат за него, а не той да се гризи за тях. Макар и отношенията помежду им в много от случаите да са прекрасни, неговата „властна“ майка направо я „подлудява”, защото й отнема властта над него.
Ето какво би казала една такава дама, която има за мъж едно недостатъчно пораснало момче. „Тя командва съпруга ми все едно е още малко момче. Кара го да върши какво ли не. Обажда се дори късно вечер и я чувам как му се кара в слушалката. Търси го да й услужва с пари, да боядисва къщата й, да я взема от кино, да готви по разни поводи и дори да пере дрехите й. Дори трябва да ви кажа, че в момента е късно вечерта, а аз съм сама у дома, защото той току-що бе призован от майка си да й помогне да опече сладкиши за някакво нейно мероприятие. Възнамерявах тази вечер двамата да се усамотим, но ето че за пореден път тя се изпречва на пътя ми. Не искам да останете с погрешно впечатление, одобрявам това, че уважава и оказва помощ на майка си, но понякога се чувствам излишна. Аз и децата ми често сме поставяни на заден план, защото времето му вечно е ангажирано с нея. През всички тези години премълчавах, но не съм сигурна още колко мога да търпя… тя непрекъснато ощетява семейството ни. Понякога се чувствам така, като че съпругът ми не е дорасъл… Искам да постъпи като мъж и да поеме контрол над живота си“.
Няма как да не изпитвате съчувствие към една такава жена попаднала в лапите на една друга жена, имаща особено силна власт над сина си. Има много жени, изправени пред същия проблем, а именно – техният партньор е изключително привързан към майка си, която от своя страна обсебва всячески живота му, при все че синът е на възраст, в която би трябвало да е напълно независим. От това обикновено страда личният му живот. Ако тя му заповяда да подскочи, той пита колко високо и кога би искала да се е върнал, докато приятелката или съпругата му се цупи в ъгъла, върти очи и не разбира, защо този възрастен мъж не се осмелява от време на време да казва на майка си „не“, защо тази жена упражнява такава огромна власт върху него, и съществува ли някакъв начин да се разкъса връзката между майка и син, така че двамата с любимия да могат най-после да започнат да градят съвместния си живот.
Независимо какво казват, правят или от колко гледни точки се мъчат да вникнат в проблема, дамите изпаднали в същата ситуация чувстват, че не могат да се съревновават с другата жена в живота на мъжа си – майка му. Прехвърлят в главата си възможни мотиви със стръвта на главен прокурор и се опитват да си изяснят защо техният любим се е превърнал в „момчето на мама“ – дали майка му отказва да пререже пъпната връв и да му позволи да порасне, или, според майката, не съществува жена, която е достойна за сина й; не харесва партньорката му или той не желае да порасне; дали не е готов на всичко за нея, защото го е разглезила ужасно и го обгрижва всячески. Всички сме чували какви ли не версии.
Всички дами, чиито партньори са „момчето на мама”, трябва да знаят следното, че не трябва да търсят оправдания и трябва да осъзнаят, че той е такъв, защото вие уважаеми дами сте му го позволили. Да, точно така – грешката е Ваша.
Нека да кажем причината, поради която един мъж се изстрелва от топлата постеля, в която го чака голата му жена, навлича дрехите, грабва ключовете и отпрашва с колата при майка си на другия край на града в единайсет без двайсет вечерта, за да помогне на майка си при печенето на сладкишите, докато жена му и децата остават сами у дома. Причината е, че майка му е поставила известни изисквания и критерии, които той следва, а любимата му – не е.
Вече стана въпрос и беше казано, как точно да превърнете своя партньор в мъжа-мечта – като му поставите определени изисквания, т.е. издигнете критерии, които да движат развитието на връзката в желаната от вас посока. Мъжът на място с радост и готовност ще се придържа към тях, стига те да са му ясни и да е сигурен, че спазването им ще ви направи щастлива. Единственото, което се иска от вас, е да му изложите своите условия още в ранен етап на отношенията ви и да държите да ги съблюдава.
Ала ако пропуснете да наложите свои правила, както можете да се досетите, той ще следва онези, зададени от първата жена, която му е дала ясно да разбере какво е позволено и какво не е. Какво би сторило едно момче, ако мама е изисквала от него да мие ръцете си, преди да седне на масата, да се прибира, преди да се мръкне, да ходи на неделно училище, да пази сестричката си, докато са навън, и винаги – абсолютно винаги, да слуша и да се доверява на онази, която го е родила? Естествено, то да следва най-съвестно правилата, защото не е искало да се сблъска с евентуалните последствия от неподчинението и неуважението си. То се е придържало към тях и защото я е обичало, а тя обикновено е била последователна в изискванията си. Разбира се, приспособявала ги е към възрастта и обстоятелствата, но за него (както и за останалите мъже в семейството), независимо колко е постигнал или колко се е издигнал, винаги е имало определени правила, включващи важни точки като тази да уважава, обича безрезервно, закриля и удовлетворява потребностите на жената, която му е дала живот. Тя никога не е отстъпвала от своите изисквания, а синът й, ако е отговорен, грижовен и любвеобилен, никога не ги е нарушавал.
И така какво се случва, един ден той се влюбва в някоя жена, която също го обича и има достатъчно здрав разум да постави свои собствени правила, като например, да я уважава, да поставя нея и децата на първо място, а тя да покаже ясно на всички, които са част от живота им, че трябва да уважават отношенията им и нея лично.
Ако вие сте пропуснали да заявите своите условия, а майка му не се е отказала от нейните, нима е чудно, че той ви оставя сама в леглото и хуква да пече сладкиши? Проблемът не е в това, че тя упражнява някаква необяснима власт над сина си, а че вие не сте си направили труда да поемете юздите на връзката в свои ръце. Да се върнем към разказа на нашата дама и да помислим, какво тя ни казва – отношенията със съпруга й датират отпреди повече от десет години и за това време тя нито веднъж не е предприела ответни действия и не е изразявала недоволството си. „..През всички тези години не съм споделяла с него какво мисля за това“, казва тя. След като никога не е заявявала неодобрението си от факта, че той позволява на майка си да му крещи като на дете и че притичва всеки път, когато тя го повика, за да готви, боядисва, да я вози и пере, докато в собствения му дом имат нужда от неговата помощ как би могъл сам да се досети, че действията му са в разрез с критериите на жена му? Мъжете нямат телепатични способности и следователно са напълно неспособни да усещат желанията на жените. Ето защо жените трябва да казват какво мислите, а не да увъртат, да усукват и да очакват, че мъжът ще се досети какво тя точно иска, тоест да говорят емоционално, защото мъжете разбират буквално.
Не е трудно да се досетим, че нашата дама не е повдигала въпроса за злоупотребите на свекърва й с властта в течение на повече от десетилетие, защото се е бояла, че ако се опита да внесе разрив между майка и син, той ще избере майка си пред любимата жена. Да, ама Не мисленето на мъжете е различно. Ако той ви обича искрено и е мъж на място, ще успее да изглади нещата по начин, който е удовлетворителен за всички.
Мили дами най-напред трябва да осъзнаете, че няма как да се съревновавате с нея – това е жената, която е сменяла пелените му, умее да готви любимото му ястие точно както трябва, познава повечето, ако не и всичките му приятели и е край него от по-дълго време от всеки друг. Във вените му тече нейната кръв. Ако я обича и отношенията им са добри, вие няма как да застанете помежду им. Пък и, честно казано, ще осъзнаете, че е далеч по за предпочитане да сте обвързана с мъж, който обича майка си, отколкото с някого, който не понася жената, която му е дала живот. Дори можем да отидем и по-далеч с твърдението, че последният вероятно никога няма да е способен да изгради здрава интимна връзка, след като не е успял да съхрани тези най-важни, естествени и прости мъжко-женски отношения. Онзи, който е привързан и се отнася почтително към майка си, ще умее да се държи подобаващо и към вас. По-всяка вероятност можете да обърнете нещата в своя полза, като се възползвайте от властта си да поставяте критерии и изисквания, които да залегнат в основата на изгражданото от вас семейство.
Какво би могла да направи нашата дама? Ами да го спре и да му заяви: „Зная, че обичаш майка си и би сторил всичко за нея, но не съм съгласна да ме оставяш сама с децата вкъщи по никое време, за да печеш курабийки. Ако излезеш оттук, по-добре не се връщай тази нощ“.
Не си мислете, че постъпката ви би била лоша или неразумна. Напускането на дома от страна на мъжа в единайсет без двайсет вечерта, независимо дали е, за да пече курабийки, или е за да отиде в стриптийз клуб, е неприемливо, ако жената смята така. С противопоставянето си тя заявява правилата, които той трябва да се научи да спазва, ако иска връзката им да оцелее. Топката е в неговото поле. Сам решава дали да се вихри в кухнята на майка си, или да действа мъжки и да изясни на майка си, че не може да дойде в момента, но ще се отбие да й занесе сладкиши, купени от магазина, на следващата сутрин. Тя едва ли ще остане доволна, но какво ви е грижа? Вие нямате власт над чувствата й по отношение на постъпките на сина й, нито пък диктувате неговите действия, но можете да заявите какво изпитвате и какво очаквате от мъжа до себе си.
Нашата мила дама е търпяла почти единадесет години, без да заяви позицията си, но ако вие сте в началото на своята връзка, ще трябва да поставите условията си на масата. Кажете му, че не желаете да заставате между него и майка му, но и не възнамерявате да се съревновавате с нея, така че той ще трябва да й даде да разбере, че в никакъв случай няма да позволи нуждите на неговата приятелка, годеница или съпруга да бъдат на второ място, и че тя трябва да уважава потребността му да закриля и да се грижи за жената, на която се е обяснил в любов.
Мили дами бъдете спокойни, той разбира, че трябва да го стори. Нито един мъж не би предпочел майката пред любимата. Той достатъчно рано осъзнава, че подкрепата, която първата му дава под формата на дрехи, подслон, образование, внимание и т.н., трябва да престане, когато възмъжее, и че ако иска да създаде здрава и трайна връзка, трябва да среже пословичната пъпна връв и да даде живот на новото, собствено семейство.
Трябва само да говорите открито. Заявете му без заобикалки, че имате нужда от закрилата и грижите, които ви дава, от сигурността, която внася в живота ви, от помощта му в отглеждането на децата, на които им е необходим примерът на истински мъж, както и че желаете да бъде глава на семейството. Споделете с него всичко това и майка му няма да има шанс срещу вас.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар