// Вие четете...

Поведенчески модели

Мъжете бързо загряват, жените бавно изстиват.

Stres11„Със сърдита жена ще се състариш, с добра – ще се подмладиш.“

Мъжете бързо загряват, жените бавно изстиват.

Желанието за секс прилича на огъня, при мъжете бързо се разпалва, гори силно, но също така може и бързо да премине, докато при жените, разпалването е постепенно, гори продължително, за да изгасне бавно.
С напредването на възрастта, нивата на тестостерон в организма на мъжа постепенно намаляват, а съобразно с това намалява и неговото желание за секс. При жената желанието за секс се увеличава също така постепенно, като обикновено достига своя връх между 36 и 38 годишна възраст. Това обяснява синдрома на „момчето играчка“ при връзките между по-възрастни жени и по-млади мъже. По-младият мъж има такова ниво на физическа сексуална изява, каквото е необходимо на по-възрастната жена. Когато той е на деветнадесет години например сексуалната му изява е съвместима с тази на жена, която е в края на тридесетте или в началото на четиридесетте си години.
Сексуалната изява на мъж, навлязъл в четиридесетте си години, е съвместима с тази на жена, която е в ранните си двадесет години, което пък обяснява връзките между по-възрастни мъже и по-млади жени. И при двете комбинации обикновено има около двадесет години разлика във възрастта.
Когато се казва, че желанието за секс при мъжа достига своя връх на деветнадесет годишна възраст, след което започва да намалява, се има в предвид нивото на неговата физическа сексуална изява. Защото мъжкият интерес към секса остава неизменно висок през целия му живот, тоест и на седемдесет години той ще се интересува от секса толкова, колкото се е интересувал и на тридесет, но физическите му възможности вече няма да са същите. Една жена може да проявява силен интерес към секса в ранната си младост, главно защото го свързва с любовта, но иначе желанието й за секс да е незначително. Тя може да има същия интерес към секса и когато стане на тридесет години, но тогава пък да има и по-голямо желание за секс.
Вероятно всички знаем, че компромиси със секса не се правят, рано или късно проблемът излиза на преден план и караниците за и заради секса се случват. Когато говорим за сексуалните желания трябва да се има предвид, че става въпрос за какво е то при мъжете и при жените като цяло, защото индивидуалното желание за секс е различно при всеки човек. Ясно е, че някоя жена може да изпитва огромно желание за секс, а някой мъж да не изпитва почти никакво, но това са изключения и не отразяват състоянието на нещата при болшинството от хората.
Като цяло, повечето мъже имат силно желание за секс, а повечето жени – по-слабо. При мъжа повишеното количество тестостерон в кръвта поддържа желанието му непрекъснато будно, ето защо, когато стане дума за секс, той е винаги готов. Когато става дума за секс, жената има нужда от причина, а мъжът най-вече от място.
Докато навлезе в своите късни тридесет години, жената често ще се оплаква, че мъжът непрекъснато я насилва да правят секс, което води до неприязън и от двете страни. Обикновено тя го обвинява, че я „използва“. Чак когато навлезе в късните си тридесет години, желанието на жената за секс се изравнява с това на мъжа, а често става дори по-голямо. Тук също откриваме пръста на природата, която по този начин подтиква жената още веднъж да зачене и да роди, преди да започне менопаузата. Когато навлязат в ранните си четиридесет години, мъжете често биват изненадвани от подобна размяна на ролите. Защото тогава неговото желание може да се окаже по-слабо от това на жена му, която е на същата възраст, но изведнъж готовността й за секс е станала по-голяма от неговата. В подобни случаи мнозина мъже се оплакват, че трябвало да действат „по поръчка“. Смяна на караула, фигуративно казано.
Повечето двойки не отчитат тези различия и всеки очаква от другия да се досети за нуждите му, но природата не го е замислила така. Мъжете и жените имат различно желание за секс, а при повечето двойки то е различно за двамата по различно време от седмицата, месеца и годината. Може и да е модно да се твърди, че съвременните мъже и жени се интересуват в еднаква степен от секса или че нормалните двойки си пасват идеално в сексуално отношение, но в истинския живот нещата не стоят точно така.
Независимо от това какво пишат поетите и какво си въобразяват романтиците, сексуалното желание зависи от коктейла хормони, отделяни от нашия мозък. Тестостеронът е главният хормон, който създава усещането, наречено желание за секс, а любовта е комбинация от химически и електрически реакции. И са съвършено прави онези, които мислят, че любовта е рожба на ума. При жените, комбинирането на такива психологически фактори като доверие, близост и общо усещане за сигурност и спокойствие е необходимо условие, за да може мозъкът им да освободи необходимия химически коктейл. Този коктейл мъжете си го имат винаги и навсякъде.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар