// Вие четете...

Поведенчески модели

Мотивация, мир и разбирателство.

Stres36„Със сърдите жена ще се състариш, с добра – ще се подмладиш.“

Мотивация, мир и разбирателство.

Мъжете и жените могат да живеят заедно и в мир, само ако се научат да уважават различията помежду си. Мъжете трябва да се научат да уважават потребността на жените да говорят, за да се почувстват по-добре. Дори да няма много за казване, мъжът трябва да знае, че като я изслуша, може много да й помогне. Жените трябва да се научат да уважават потребността на мъжете да се уединяват, за да се справят със стреса. По този начин уединението ще престане да бъде мистерия или причина за безпокойство.
Мъжете трябва да разбират, че дори когато се чувстват атакувани, обвинявани или критикувани от жените, това е само временно явление. Много скоро жените започват, изведнъж да се чувстват по-добре и да проявяват разбиране, толерантност и признателност. След като се научат да ги изслушват, мъжете ще открият, че жените просто разцъфват, след като намерят и успеят с някого да поговорят за проблемите си.
Всеки мъж намира успокоение, когато накрая разбере, че потребността на жената да говори за проблемите си не означава, че за тях именно той е виновен. Освен това той трябва да знае, че щом като жената почувства, че той я слуша, тя престава да разнищва проблемите си и се изпълва с добри чувства към него. С такова разбиране мъжът ще успее да я изслуша, без да се чувства отговорен за решаването на всичките й проблеми.
Много мъже и дори жени не разбират, че е необходимо да говорят за собствените си проблеми, защото никога не са изпитвали върху себе си оздравителния ефект на споделянето, защото не са виждали как жена, която е била изслушана, може изведнъж да се промени, да се почувства по-добре и да възприеме положително отношение към обкръжаващия я свят. Обикновено тези мъже са виждали как някоя жена, обикновено своята майка, не е била разбрана и е продължила да се вглъбява в проблемите си. Това се случва с жените, които не са се чувствали обичани или разбрани в един продължителен период от време. Истинският проблем обаче е, че жената се чувства нелюбима, а не че говори твърде много за проблемите си.
След като мъжете се научат да изслушват жените, те ще направят изненадващо откритие, ще разберат, че споделянето на проблемите наистина може да им помогне да излязат от усамотението. Именно, когато мъжете се научават да изслушват жените, без да се чувстват обвинявани или отговорни за решаването на проблемите им, процесът на слушане става много по-лесен. Щом мъжът стане добър слушател, той разбира, че изслушването може да бъде отличен начин да забрави ежедневните си проблеми, както и да предизвика голямо удовлетворение у партньорката си. Но в дни, когато се намира в състояние на истински стрес, той може да почувства нужда от уединение, от което бавно да го измъкнат политическите новини или някое спортно състезание.
Жените също ще намерят успокоение, когато най-накрая разберат, че уединението на мъжа не означава, че той не я обича достатъчно. Жените трябва да се научат да бъдат по-толерантни към мъжете, когато те са в състояние на голям стрес.
Жените не трябва да се обиждат, когато мъжете се разсейват. Когато жената говори, а мъжът се разсейва, тя много учтиво трябва да спре да говори и изчака той да забележи това и чак след това да започне отново да говори. Тя трябва да разбере, че понякога му е трудно да й отдаде цялото си внимание, но жените трябва да знаят, че когато помолят за вниманието на мъжете по един много деликатен и толерантен начин, те с радост ще им го дават.
Когато мъжете са изцяло погълнати от мислите си в уединението си, жените не трябва да го приемат лично и следователно да не се засягат. Те трябва да знаят, че моментът най-вероятно не е подходящ за интимни разговори, мъжете ще усетят тяхната обич и разбиране, жените пък от своя страна ще открият, че в такива случаи мъжете по-бързо ще излязат от уединението си.
Ако надникнем в тайните на тяхната мотивация, ще установим, че мъжете и жените се мотивират по различен начин. С такова разбиране на нещата ще можете не само по-добре да подкрепите вашия партньор, а и да получите подкрепата, от която се нуждаете в трудни и напрегнати моменти.
Мъжете често споменават фразата „С тях зле, ама без тях е още по зле!” Защо ли мъжете говорят така? Ами нека да си представим, че жените ги няма, проблемите ще са още повече, мъжете ще изпаднат в депресия и ще се уединят за дълго време. Накратко казано, без жените животът спира. Надежда все пак има, защото само видът на една хубава жена е в състояние да оживи застиналото мъжко общество. Само видът и присъствието на красивите създания може да вдъхнови мъжете и депресията им като по чудо да изчезне. Мъжете се чувстват уютно, когато видят, че са нужни.
За разлика от мъжете, ако тях ги няма, жените няма да изпаднат в депресия и за да се почувстват по-добре, ще започнат да разговарят за проблемите си, но няма да има кой да ги обича. Само разговорите, както изглежда няма да им помогнат, да преодолеят състоянието си на потиснатост. И това ще е така, докато те не разберат, че има едни силни и чудесни същества, които могат да ги изведат от това състояние, да ги обичат, да им служат и да ги закрилят. Само чрез мъжете те могат да придобият усещането, че някой ги цени. Само споделянето на проблемите си с мъжете, жените ще излязат от това състояние и депресията им ще изчезне.
Мъжете са мотивирани и силни, когато се чувстват нужни, а жените са мотивирани и силни, когато чувстват, че са обичани. Тези тайни на мотивацията са изключително важни за съвместното им съжителство. Когато мъжът не се чувства нужен във взаимоотношенията си с жената, той постепенно става неинициативен и пасивен, като с всеки изминал ден той дава все по-малко и по-малко. От друга страна, ако той чувства, че тя му вярва и е сигурна, че ще направи всичко, което е по силите му, за да удовлетвори потребностите й, и оценява усилията му, той получава прилив на сили и може да й даде много повече.
Както вече беше казано, жените също са мотивирани и силни, когато чувстват, че са обичани. Когато жената не чувства обич във взаимоотношенията си с мъжа, тя постепенно става отблъскващо отговорна и изнервена от това, че му е дала прекалено много. От друга страна, когато се почувства обичана и уважавана, жената е удовлетворена и е в състояние да даде повече във взаимоотношенията си с мъжа.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар