// Вие четете...

Нашето самочувствие

Може ли климатът да е причина за ..?

Може ли този или онзи климат да предразполага към специфични заболявания?

Да, може, като напреден план излизат инфекциозните заболявания, предавани чрез водата и насекомите. Насекомите притежават изотермичен, температурно синхронизиран организъм, чиито растеж и развитието изключително зависи от температурата и влажността на въздуха.
Така, маларията, жълтата треска и други се пренасят от насекоми в тропичните зони, за които са характерни високите температури и влажност на въздуха.
Коремния тиф се пренася от въшки, които се завъждат в тежки топли дрехи в лоши санитарни условия. По такъв начин тифът се явява болест на студения климат.

Какво е климатичен стрес?

Това е амплитудата на колебания на крайните (най-високи и най-ниски) значения на температурата и влажността на въздуха, наблюдаващи се в дадена местност през различните сезони на годината, или с други думи – величината на физико климатичните екстремни стойности.

В северното полукълбо най-голям климатичен стрес се отбелязва в райони от южните части на Червено море и във вътрешните райони на Южна Сомалия, където много горещите и влажни условия могат рязко да се сменят с много горещи и сухи.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар