// Вие четете...

Управлението

Може ли и подчиненият да манипулира?

„Не прави всичко, което можеш; не давай всичко, което имаш; не казвай всичко, което знаеш.“

„Дете”

Във всеки от нас има нещо детско. Има хора, които и на зряла възраст прилагат манипулативните похвати, усвоени от тях в детството. Придават смутено изражение на лицето си, върховете на обувките са събрани навътре, устата е леко отворена, поглеждат плахо и игриво изпод вежди, обръщат се с молба към своя ръководител, който играе ролята на „родител” или на „възрастния”. „Г-н Иванов! А тези ужасни графики изобщо не ми се получават. Ще ми помогнете ли?” Същевременно „Детето” „задейства” цялото си обаяние и детска непосредственост.
Манипулаторът е избрал много „правилна” композиция „дете – родител”. На началника – родител му е приятно да „обгрижва”, да се почувства значим. Той не разбира, че бавно и сигурно попада в капана на очарователния манипулатор – подчинен. Манипулаторът дозира своето „детско поведение” в зависимост от своята молба.

„Аз ви казах”

Манипулаторът, който произнася такава фраза, разчита на по-добро отношение от страна на ръководителя, както и на повишаване на собствената си значимост. Освен това той показва на ръководителя си, че „неправилното” му отношение към подчинения създава реални проблеми. Сякаш се опитва да насочи вниманието на ръководителя към своята значимост, по-точно към значимостта на своето предложение. Със своето „Аз ви казах” не пропуска да използва при всеки удобен случай, като все повече се надява ръководителят най-после да започне да се съобразява с неговото мнение.
Съвет към ръководителя – ако чуете от свой подчинен такава фраза, да знаете, че пред вас стои манипулатор. Не отминавайте този момент с многозначително мълчание, уточнете кога и какво е говорил. Насочете вниманието си към детайлите. Отбележете всички неточности и ако предупреждението му е било основателно му предложете следващия път да ви информира по-точно и настоятелно, а при необходимост и писмено.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар