// Вие четете...

Поведенчески модели

Митът за афродизиаците.

Stres20„За мъж и жена в усамотено място никой не мисли, че четат „отче наш“.“

Митът за афродизиаците.

От стотиците популяризирани афродизиаци, за които слушаме непрестанно, няма нито един с научно доказан положителен ефект. Те действат по-скоро на принципа на плацебото, тоест, ако си мислите, че ще има ефект, може и да има. Някои така наречени афродизиаци могат дори да доведат до изчезване или намаляване на любовното желание, особено ако засегнат дейността на бъбреците или причинят възпаления и обриви. Единствените афродизиаци с гарантирано положително въздействие са тези, които мъжете и жените посочват в съответните си списъци на възбудители.
Мъжете обичат гледането на филми със съответното съдържание, а жените – не. Те разпалва биологичните подтици на мъжете, като им показват ясен образ на форми, съблазън и подтик за любовен контакт, но много жени ги възприемат просто като израз на господството на нечувствителните мъже над жените. Няма никакви достоверни доказателства, които да потвърждават взаимовръзката между тези филми и съответните престъпления. При все това, те могат да бъдат психически вредни както за мъжете, така и за жените, просто защото показват мъжете като вманиачени магарета, способни часове наред да „блъскат“ като обезумели. При което напълно е възможно това да се отрази силно неблагоприятно върху очакванията и възприемането от страна на мъжа на собственото му изпълнение.
Каква е разликата между еротичното и пошлото? Еротично е, когато използваш едно перце, а пошлото е, когато използваш цялото пиле.
Освен това, тази индустрия предполага, че жените имат същите визуални и физически критерии за възбуда, каквито имат и мъжете, а женското желание за любов е също толкова силно или голямо, колкото и мъжкото. Твърдение, което може да окаже изключително вредно влияние и върху жените. Това, че тази индустрия ги показва третирани като любовни играчки, обладани от напълно нереалистичен глад за любовен контакт може да накърни себеуважението им. Но докато редица проучвания сред хора на възраст от 18 до 23 години сочат, че 50% от мъжете смятат, че любовният им живот не е толкова добър, колкото този, показван във филмите, по телевизията и в списанията, 62% от жените са убедени, че техният е също толкова добър, ако не и по-добър, от описвания в медиите. От тези проучвания става ясно, че самочувствието и очакванията на мъжете са много по-силно засегнати, отколкото тези на жените, тоест мъжете са силно засегнати.
Интересен е въпроса, има ли жени любовни маниачки? Разглеждайки, издаваните списания и книги, гледайки филмите, предназначени за мъже, много хора могат да си направят заключението, че жените са ненаситни любовни вампири. И още, ако същите тези хора прочетат или погледат някои от тези издания, които се предлагат като рутинна практика, това окончателно ще затвърди мнението им, че жените притежават ненаситен любовен апетит и биха обладали всеки мъж, който им се изпречи пред очите, независимо от обстоятелствата. Това е насажданият от медиите модел на поведение, на чиито „висота“ трябва да бъде съвременната жена.
В действителност, лакомата за мъже, любовчийка е рожба на въображението и любовните фантазии на повечето мъже, но в живота тези жени са по-малко от 1% от всички останали. В резултат обаче на тази повсеместно тиражирана и изкривена представа, днес една жена трудно би повярвала на мъж, който й каже, че му харесва как изглежда, когато е гола. Любовната фантазия за жената – разюздана хищница, обикновено засяга единствено съвременните мъже и жени, защото техните родители, баби и дядовци никога не са били подлагани на такъв натиск да приемат идеята за жена с типично мъжко отношение и поведение към любовната игра. И пак в резултат на тази изкривена представа, много жени се чувстват ненормални или дори фригидни, защото не само не припокриват, но дори не се и доближават до този насаждан от медиите женски модел.
От своя страна пък, мъжете са принудени да повярват, че днешните жени имат по-голяма охота за любов и затова често се чувстват ядосани, измамени и провалили се, тъй като жените не само че не си го искат направо и без пардонно, но и рядко поемат инициативата за първата стъпка в любовната игра. Със статии по списанията, чиито заглавия натрапчиво крещят, че жените могат да станат мулти оргазмична, да имат богат любовник, да правят любов часове наред, да имат безброй любовници или че могат да го удържат твърд цяла нощ, няма нищо чудно в това, че мъжете и жените са подлъгани да си мислят, че на жените само желание за любов им е в главата. Наистина женските движения освободиха отношението на жената към собствената й женственост, но не успяха да увеличат заложеното в нея биологично желание за любов.
Хилядолетия наред желанието на жената за любов е оставало неизменно едно и също, като единствената промяна понастоящем е, че за него вече се говори открито. Любовният апетит на съвременната жена вероятно не се различава от този на майка й, баба й или прабаба й, но по-възрастното поколение жени са го потискали и определено не са го обсъждали на всеослушание. Преди появата на хапчето, разочарованието и неудовлетворението на жената от любовната игра вероятно са били много по-големи, но не чак толкова, колкото днешните медии се опитват да ни внушат.
По отношение на любовта мъжете зависят от зрението си. Те искат да гледат форми, извивки, голи тела, любови изпълнения. По принцип по-голямата част от мъжете искат да правят любов на светло, докато с това са съгласни само една малка част от жените. Общо взето, голотата не стимулира любовното желание на жените, освен ако не става дума за голи мъж и жена в романтична или само загатната любовна обстановка. Когато мъжът види гола жена, за него гледката е силно стимулираща и той веднага се възбужда. Когато жената види гол мъж, тя обикновено избухва в смях.
Жените обичат думите и усещанията. Те предпочитат да правят любов на тъмно, на приглушена светлина или със затворени очи, тъй като това е в съзвучие с по-фино настроения им сензорен апарат. Повечето жени се възбуждат от нежни докосвания, чувствени ласки и нашепване на мили безсмислици. Имаше време, така наречените женски списания се опитваха да ни убедят, че понастоящем отношението на жените към голотата е същото като това на мъжете и започнаха да публикуват цветни приложения с голи мъже, но скоро след това, тези притурки изчезнаха много бързо, като междувременно успяха все пак да регистрират известно увеличаване на читателите с обратна нагласа.
Повечето жени предпочитат да правят любов на тъмно, защото не могат да понесат да гледат как мъжът се кефи сам, а мъжете обичат да правят любов на светло, защото се страхуват да не сбъркат името на жената, с която са.
Всички опити да се продава подобна пошлост на жени са завършвали с неуспех, въпреки че в края на миналия век се е забелязало увеличаване на продажбите на календари с полуголи мъже, което на моменти дори са надхвърлили това на календарите с голи жени. Оказало се, че купувачите на тези календари с полуголи мъже са момичета в пубертета, които искали да имат снимките на любимите си киноартисти и рокзвезди; жени, които ги купуват, за да си направят майтап с някой приятел; но най-голямата част са били най-вече обратните мъже.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар