// Вие четете...

Поведенчески модели

Любов в брака.

Stres23„На света няма справедливост: един прави другиму добро, а той му отговаря със зло.“

Любов в брака.

Парадокс е, но пък е вярно, че любовта е цената, която жената плаща за брака си, а бракът е цената, която мъжът плаща за любовта.
Ако попитаме мъжете „Какво може да ви предложи бракът?“, една част от тях казват, че бракът им осигурява топло и безопасно убежище, че има кой да им готви, да ги пере и да им глади дрехите, но нали това е правила жената винаги, тя е осигурявала уюта в „пещерата”, а мъжът е имал задължението да осигурява прехраната и сигурността на семейството. Една друга част ще кажат, че тяхната брачна партньорка е най-добрият им приятел. Обикновено най-добрият приятел на един мъж е друг мъж, защото двамата са способни да разбират мисловните си процеси, но приятелството има и друг аспект във взаимоотношенията между приятели, тук става въпрос за сътрудничество и взаимопомощ за оцеляване на вида. Точно в името на тази цел, мъжете и жените понасят парадоксите на брака, както казва народа „мама меси, тате носи”, а децата са щастливи.
Ако попитаме жените „Кой е вашият най-добър приятел?“, по-голямата част от тях ще кажат, че това е друга жена, защото те смятат, че мъжете са длъжни да дават, а жените да получават, защото с другата жена взаимоотношенията са доброволни, тоест те се градят на базата на съпричастност. В тези взаимоотношения няма граници, кой колко носи и кой колко дава в името на продължението на вида, затова при тях няма противоречия, а в брачните рано или късно такива ще се появят. Именно поради тази причина са и разделите, защото жените смятат, че мъжът малко носи, а тя и децата повече заслужават.
Когато мъжете вървят към олтара на църквата, мнозина от тях си мислят, че това е началото на един безкраен празник от любов „по поръчка“, с жената която те са избрали, но всъщност това тяхно очакване, съвсем не е така, защото жените са тези които избират брачния си партньор. Жените наистина обещават любов в брака, но тя съвсем не е безплатна и безкрайна. Ако в последствие, стане ясно, че мъжът не носи достатъчно, според нейните виждания, то тя ще намери начин да си потърси друг партньор, тоест ако жената е най-добрия приятел за мъжа, то жената за него ще се превърне в най-добрия инквизитор. Превръщайки брачните взаимоотношения в истински ад, жената е в състояние, празникът на безкрайна и безплатна любов, да я превърне в един добър начин, мъжът да й плаща сметките. Жените добре знаят, че безплатен обяд няма, както и безплатна любов, за разлика от тях мъжете го научават, когато вече е твърде късно.
И все пак редица проучвания показват, че женените мъже имат повече любовни контакти, отколкото ергените. При женените мъже между 25 и 50-годишна възраст това става средно три пъти седмично, докато само половината от ергените получават толкова много любов. При тях средният показател е веднъж седмично. Вече знаем, че любовта е великолепно средство за поддържане на добро здраве, но това съвсем не означава, че при неженените и овдовелите мъже, случаите на преждевременна смърт са много по-чести, отколкото при женените. Ако мъжете трябва да избират, да прекарат живота си сами или с една жена, то по-добре от по-голямото зло, да изберат по-малкото, защото само така ще изпълнят закона на природата за привличане на противоположностите, иначе другото е противоестествено.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар