// Вие четете...

Поведенчески модели

Любовта дава мотивация, а различията привличат.

Stres37„Когато се съединят две сърца, плевникът дворец изглежда.“

Любовта дава мотивация, а различията привличат.

Влюбването на мъжа прилича на сякаш е ударен от мълния и този велик момент променя из основи живота му. За него тя е като видение, което той би описал като олицетворение на божествената красота и грация. Мъжът открил жената, пламва в огън и докато я наблюдава, за първи път в живота си той започва да мисли освен за себе си и за някой друг. Само един поглед е достатъчен, за да придаде нов смисъл на живота му.
Философията на мъжете е, че искат да печелят и не ги е грижа, ако другите губят и докато те се грижат само за себе си, тази формула действа добре, но в един момент от живота се налага да бъде променена. Грижата главно за себе си не може да ги удовлетворява и затова след като се влюбят, те започват да споделят вниманието и грижите си с жените. Повечето от тези мъжки нагласи, да се грижат само за себе си, заемат основно място в живота им, но тези нагласи се оказват вредни в отношенията между възрастните.
И това е така, защото ако се стремите само към удовлетворяване на собствените си потребности за сметка на своя партньор в живота и двамата непременно ще бъдете нещастни, ще изпитвате неприязън един към друг и ще сте в постоянен конфликт. Тайната на успешните взаимоотношения е в това и двамата партньори да печелят от това, че са заедно.
След като мъжът се влюби, той започва да изпитва удоволствие от новото си емоционално състояние, което го кара да се чувства печеливш, тоест той е победител, а за мъжа няма по-голяма награда от победата. Но заедно с любовта, за мъжа идва необходимостта да проявява същата загриженост, както към себе си, така и към жената до него.
Красивите и непознати жени привличат по мистериозен начин мъжете. Различията помежду им направо влудяват мъжете. Там, където мъжете са твърди, жените са меки. Там, където мъжете са костеливи, жените са закръглени. Там, където мъжете са хладни, жените са топли. По магически, но съвършен начин различията им сякаш взаимно се допълват.
Макар и безмълвно, жените предават ясно и точно следното послание: „Нуждаем се от вас. Властта и силата ви могат да ни дадат голямо удовлетворение, като запълнят празнината дълбоко в нас. Заедно можем да живеем в истинско щастие.“ Такава покана непременно би дала мотивация и сила на всеки мъж.
Много жени инстинктивно разбират как да предадат това послание. В началото на взаимоотношенията си с другия пол жената хвърля бърз поглед на мъжа, с който му казва, че той може би е човекът, който ще я направи щастлива. По този изкусен начин тя всъщност поставя началото на техните взаимоотношения. Нейният поглед го окуражава да се приближи и му дава сила да преодолее страха си от започването на връзката си с нея. За нещастие обаче щом се опознаят и започнат да възникват проблеми, тя не знае колко важно е все още посланието за него и пропуска да го изпрати.
Когато мъжът е влюбен, той е мотивиран да достигне върха на възможностите си, за да служи на другите. Когато сърцето му е открито, той се чувства толкова уверен в себе си, че е способен да извърши важни промени. Получил възможност да докаже своя потенциал, той разкрива най-добрата си същност. Само когато почувства, че не може да успее, той отново се връща към старите си егоистични навици.
Когато мъжът е влюбен, той започва да се грижи за партньорката си толкова, колкото и за себе си. Изведнъж отхвърля обвързващите го вериги да бъде полезен само на себе си и се чувства свободен да дава от себе и на друго същество, не с цел лични придобивки, а просто от обич.
Той преживява удовлетворението на партньорката си като свое собствено. Може лесно да понесе всякакви трудности, за да я направи щастлива, защото нейното щастие го прави и него щастлив. Борбата му с живота става по-лесна, по-високата цел му дава нова енергия.
В младежките си години мъжът се задоволява да служи само на себе си, но когато достигне зрелост, това вече не го удовлетворява. За да се изяви и бъде удовлетворен, животът му трябва да бъде мотивиран от любовта. Вдъхновението, да дава свободно и безкористно, го освобождава от инерцията на само удовлетворението, лишено от грижи за другите. Въпреки че той все още изпитва нужда да получава любов, най-голямата му потребност е да дава любов.
Повечето мъже не само се стремят да дават любов, но и жадуват да направят това. Най-големият им проблем е, че не знаят какво пропускат, ако не го направят. Те рядко са виждали бащите си да успеят да удовлетворят потребностите на майките си чрез безкористно отдаване. Поради това те не знаят, че отдаването може да бъде главният източник на удовлетворение за мъжа. Когато взаимоотношенията му се развиват зле, той изпада в депресия и се затваря в себе си. Престава да се интересува от всичко, което го заобикаля, и не може да разбере причината за депресията си.
В такива моменти той се оттегля от взаимоотношенията или от интимните си отношения и се затваря в себе си. Пита се какво става с него и трябва ли да се притеснява толкова. Той не знае, че е загубил интерес към живота, защото не се чувства нужен, и не разбира, че като намери някой, който се нуждае от него, той може да се отърси от депресията и да възвърне интереса си към живота.
Когато мъжът не чувства, че внася положителни промени в живота на друг човек, за него е трудно да продължи да се грижи за себе си и за взаимоотношенията си. Трудно му е да бъде мотивиран, когато се чувства ненужен. За да получи отново стимул, той трябва да почувства, че го ценят, че му вярват и че го приемат. За мъжа да бъде ненужен е равносилно на бавна смърт.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар