// Вие четете...

Поведенчески модели

Лоялност – според Енциклопедия Британика.

„Колкото повече се кълнеш, толкова по-малко ти вярват.“

Интелигентността е потенциал, а мисленето е умение за използване на този потенциал.

Енциклопедия Британика, XI издание, определя лоялността като „вярност към суверенното или установено правителство на своята страна“, както и „лична отдаденост и почит към суверенното и кралското семейство“. Тя проследява думата „лоялност“ до XV век, като отбелязва, че тя се отнася предимно до вярност в служенето, в любов или в клетва, която човек е направил. Смисълът, който Британика дава, като основна, се дължи на промяна през XVI век, като отбелязва, че произходът на думата е в старофренското „loialte“, което от своя страна се корени в латинското „lex“, което означава „закон“. Който е лоялен, във феодалния смисъл на верността, има пълни законни права вследствие на верността си към феодала. Следователно Британика от 1911 г. извежда своето първоначално значение на лоялността към монарха.

Цитати за лоялност. Най-лоялните хора се оказват онези, които всички, освен вас, презират.

Нарцистичните супер звезди рядко стават обичани лидери. Причината е, че те не разбират последователите си достатъчно добре, за да вдъхнат доверие и лоялност. В света на супер звездите други хора идват в два различни типа: тези, които имат нещо, което вампирите искат, и тези, които са под забележка. Супер звездите рядко могат да устоят на изкушението да посочат на малките хора колко са малки.

Населението на Шанхай е нараснало драстично, градът е пренаселен и това е причинило значителни затруднения с работата. В най-добрия случай завършилите могат да станат чистачи. Бъдещето на човек зависи от миналото, степента на лоялност на Мао и броя гласове, подадени от семейството за правителството.

Научих, че шпионирането не е свързано със силни страни в човешката природа – идеологическа убеденост, дълг, лоялност към нечия държава. Шпионирането е свързано със слабости – жаждата за пари, за статут, за секс. Това е виновната тайна на тайната ни търговия.

Научихме, че момичетата са много по-склонни да търсят помощ за страдащ приятел, ако могат да разчитат на възрастните да уважават племенната им лоялност. Нашата цел като майки и татковци е да превърнем синовете си от незрели и летящи младежи в честни, грижовни мъже, които ще уважават жените, лоялни и верни в брака, пазители на ангажименти, силни и решителни лидери, добри работници и мъже които са сигурни в своята мъжественост.

Не бъркайте лоялността с подчинението. Не всички орли могат да бъдат обучени, но тези, които оживяват с майстор, проявяват силна лоялност. Въпреки че не са вързани, те винаги се връщат, след като убият плячката си.

Не забравяйте, че привличането е само една част от връзката. Лоялността, ангажираността, отговорността и зрелостта съставляват останалото. Не мога да очаквам лоялност от армията, ако не я дам.

Не можем да познаем личността на младото дете, като изучаваме неговите системи на интереси, тъй като вниманието му е все още твърде лабилно, реакциите му импулсивни и интересите неоформени. От юношеството нататък обаче най-сигурният ключ към личността е йерархията на интересите, включително любовта и лоялността на живота на възрастните.

Не печелите лоялност за един ден. Печелите лоялност всеки ден. Не само, че някои хора успяват да нарушат правилата – лоялността към организацията в известна степен се измерва с готовността на човек да се преструва, че това не се случва.

Не трябва да бъдем верни лоялисти на могъщите, за да се чувстваме в безопасност от държавното наблюдение. Нито трябва цената на имунитета да се въздържа от противоречиви или провокативни несъгласия. Не уволняват за лоша работа – уволняват за нелоялност.

Не че свободата гарантира щастие. Всъщност да бъдеш свободен означаваше да живееш в отсъствие. Отговорности, лоялност, натиск, който очакванията налагат.

Независимо дали сте готови да станете баща или не, това бебе е ваше. Вие принадлежите на нея, както тя принадлежи на вас. Лоялността, която проявявахте към братята си, към вашия клуб, е във вашата кръв. И търси нова връзка. Вика ви да намерите ново място, където да го насочите. Това място е тук. С нея.

Ненасилието е мощно и лоялно оръжие. Това е уникално оръжие в историята, което печели, без да причинява рани. Това е изцеляващ меч.

Необходимо е голямо нещастие, продължително и горчиво преживяване, за да ни прогони от лоялностите, които някога са се формирали. И понякога никакво наказание не може да ни накара да откажем лоялността си. Ние лесно можем да станем лоялни към страданията си… но това не е краят на пътя.

Но истинската мярка за свободата на едно общество е как то се отнася към своите дисиденти и други маргинализирани групи, а не как се отнася към добрите лоялисти. Но истинската мярка за свободата на едно общество е как то се отнася към своите дисиденти и други маргинализирани групи, а не как се отнася към добрите лоялисти. Дори и в най-лошите тирании в света, послушните поддръжници са имунизирани от злоупотреби с държавна власт.

Някои германски евреи гласуваха така, както нацистките лидери искаха от тях с надеждата, че този жест на лоялност ще обвърже новата система с тях. Това беше напразна надежда.

Няма заместител на лоялността. Нямам намерение да критикувам властите. Аз съм лоялен гражданин. Властите не дължат нищо на никого. Критиката на властите неизбежно води до унищожаване на личния психологически комфорт…

Основният проблем в психологията на ставането е да се отчете трансформацията, чрез която несоциализираното бебе става възрастен със структурирани любов, омраза, лоялност и интереси, способни да заемат мястото му в сложно подредено общество. От нещата, които мъжете си дават един на друг най-голямото, е лоялността.

Отнасяйте се към хората като към семейство и те ще бъдат лоялни и ще дадат всичко от себе си. Официалната преса беше лоялна или неефективна.

Плача сега, ридая и се смея едновременно, виждайки, но не разбирам тази лоялност към майка ми.

По същия начин лоялността в нашето разбиране ще намери малко почитатели на други места, но не защото представата ни за това е погрешна, а защото, първо, тази лоялност, страхувам се, напълно е забравена… По-високата лоялност е към трайните ценности, най-важната истина.

Поглеждайки назад към цялата сексуална сцена, можем да видим, че нашият вид е останал много по-лоялен към основните си биологични пориви, отколкото бихме могли да си представим в началото. Неговата сексуална система за примати с модификации на хищници е преживяла всички фантастични технологични постижения забележително добре.

Поставен в исторически преход, аз ще платя за лоялност към хората с живота си. Предаността към царя и лоялността към Отечеството не са едно и също нещо. Представете си, ако всяка организация започва със ЗАЩО. Решенията биха били по-прости. Лоялността би била по-голяма. Доверието ще бъде обща валута.

Прекарах много време в размисли върху заглавието на тази книга. В един смисъл това се получи от странна вечеря в Белия дом, където нов президент на Съединените щати поиска моята лоялност – лично към него – към задълженията ми като директор на ФБР към американския народ.

Приказките ми помогнаха да изчезна в светове, където принцовете бяха лоялни и честни и където принцесите бяха силни и смели. Природата е добър наставник, и дори да не толкова приятна, тя е предпазлива и лоялна.

Равенството на възможностите не е достатъчно. Освен ако не създадем среда, в която на всеки се гарантират някои минимални възможности чрез някаква гаранция за минимален доход, образование и здравеопазване, не можем да кажем, че имаме лоялна конкуренция. Когато някои хора трябва да избягат на 100 метра състезание с торбички с пясък на краката, фактът, че никой няма право да има стартов старт, не прави състезанието справедливо. Равенството на възможностите е абсолютно необходимо, но недостатъчно за изграждането на истински справедливо и ефективно общество.

Само когато ЗАЩО е ясно и когато хората повярват на това, на което вярвате, може да се развие истинска лоялна връзка.

Силата ми се връщаше, докато продължихме. Тогава ми хрумна, че в моменти на борба намерих най-добрите части от себе си – смелост, лоялност, неочакван мир – и винаги откривах какво трябва да пречупя и да продължа.

След като си позволите да бъдете лоялни към мислите и чувствата си, можете да отговорите по начини, които променят цялата динамика на взаимодействието.

„По делата им ще ги познаете.“

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар