// Вие четете...

Поведенчески модели

Лоялност – на хора и животни.

„За верния приятел жертвай всичко – освен честта си.“

Интелигентността е потенциал, а мисленето е умение за използване на този потенциал.

Източна Азия. Лоялността е измежду многото добродетели на конфуцианството, което означава да се направи най-доброто, което можеш да направиш за другите.

Лоялността е най-важната и често подчертана добродетел в Бушидо. В комбинация с шест други добродетели, които са праведност (義), смелост (勇), доброта, (仁), уважение (礼), искреност (誠), и чест (名誉), те формират кода на Бушидо: „По някакъв начин е имплантиран в хромозомния им грим, за да бъде лоялен“.

Съвременни концепции. Джосая Ройс представя различна дефиниция на концепцията за лоялност в книгата си от 1908 г. „Философията на лоялността“. Според Ройс, лоялността е основна добродетел, „сърцето на всички добродетели, централното задължение сред всички задължения“. Ройс представя лоялността, която определя в дълбочина, като основен морален принцип, от който всички други принципи могат да бъдат изведени. Кратката дефиниция, която той дава на идеята е, че лоялността е „желаната и практична и задълбочена преданост на човека към каузата“. Лоялността е решителна в това, че тя не е просто случаен интерес, а цялостна ангажираност към каузата.

При животните. Животните, като домашни любимци, имат силно изразено чувство за лоялност към хората. Известни случаи са Грейфрайърс Боби, скай териер, който стоял на гроба на господаря си четиринадесет години; Хачико, куче, което се завръща на мястото, където се среща с господаря си всеки ден в продължение на девет години след смъртта му; и Фокси, шпаньол, принадлежащ на Charles Gough, който е останал от страна на мъртвия си господар в продължение на три месеца на Helvellyn в Lake District през 1805 г.

В Махабхарата праведният цар Юдхиштира се появява при вратите на Небето в края на живота си с бездомно куче, което е взел по пътя като спътник, като преди това е загубил починалите си братя и жена. Богът Индра е готов да го приеме в Рая, но отказва да приеме кучето, затова Юдхиштира отказва да изостави кучето и се готви да се откаже от вратите на Небето. Тогава кучето се разкрива като проявление на Дхарма, богът на правдата и справедливостта, и се оказа неговото обожествено Аз. Юдхиштхира влиза в небето заедно с кучето си, бога на праведността. Юдхиштира е известен с епитета Дхармапутра, владетелят на праведния дълг.

Цитати за лоялност.

Смяната на разходите също може да бъде психологическа – резултат от лоялността към марката. Социопатът иска човекът да бъде достатъчно лесно заблуден, за да се придържа към него. Това може да се постигне чрез търсене на някой, който е много, много лоялен. Повечето от нас смятат лоялността за много положителна черта – и това е положителна черта. Но също така заслепява хората за някои черти на човека, на когото са верни.

Според мен нашето общество не може да бъде по-стабилно от основата на отделните семейни единици, върху които то почива. Нашето правителство, нашите институции, нашите училища… наистина, нашият начин на живот зависи от здравословните бракове и лоялността към уязвимите малки деца около краката ни.

Способността за лоялност е твърде тънка, когато се опитва да се привърже към хипотетичната солидарност на човешката раса. Старите лоялности на Индия, древните – те бяха унищожени отдавна; британците бяха изградили империята си, като ги заличиха.

Страхът сам, оформен от капризна прищявка, никога не би насърчил лоялността. Съни внимателно следеше всички служители и преценяваше лоялността към компанията единствено по времето, прекарано на бюрото. Какво прави служителят вече не беше важно.

Сърцето е в тъмнина, неизвестно, като онези животни в мини, които никога не са виждали деня. То няма лоялност, няма надежди; то има своята задача. Същността на самурая не е просто служба, а лоялност към своя господар, към кауза, в по-голяма степен отколкото към себе си.

Същността на шпионажа е предателство на доверието, – заяви Еймс. Той сгреши: същността на успешното управление на агента е поддържането на доверие, заменяне на една вярност от друга, по-висша, лоялност.

Така че, купувачи, бъдете внимателни. В крайна сметка бъдещето на рекламата изобщо не е илюзия в огледалото, а реално знание за действието на огледалните неврони. Те влияят на нашата лоялност, съзнание, портфейли и пазарна биология в много по-голяма степен, отколкото може да се предположи.

Твърде много лоялност към вината е толкова вредна, колкото и в любовта… Те мислят за полицаите, както и за лабрадорите – благородни, лоялни, добри с деца, човешки защитник и приятел.

Те се движеха в танцови стъпки, твърде сложни за непосветеното око, за да имитират или разберат. Явно бяха от една душа. Красиви, развълнувани, диво разнообразни, те бяха обвързани с пълна лоялност, не чрез клетва, а от простата, безспорна принадлежност на част от един организъм.

Терапевтите, чието обучение ги е прекалено индоктринирало в теорията на неврозата, могат да „рамкират“ проблемите, които са им представили неправилно. Те могат например да приемат, че човек, който през целия си живот агресивно се е стремял към независимост, съпротивлявал се е на лоялност към другите и е вземал каквото може от връзките, без да се чувства задължен да върне нещо, трябва непременно да „компенсира“ за „страх“ от интимност. С други думи, те ще гледат на закоравял, обиден боец като на ужасен бегач, като по този начин погрешно възприемат основната реалност на ситуацията.

Технологиите ни водят заедно. В много отношения ставаме като едно семейство. С глобалните заплахи, произтичащи от науката и технологиите, цялото човечество сега се нуждае от защита. Трябва да разширим лоялността си към цялата човешка раса.

Това е просто – моята лоялност към собствената ми клетва зависи изцяло от обстоятелствата, които не са в моя власт. Това направихте като приятел: поставихте нуждите един на друг над всичко останало. Ти беше лоялен към собствените си.

Това, което ценя най-много в приятелите си, е лоялността. Той не беше нито умен, нито чувствителен, но беше лоялен – понякога упорит и дори досадно и глупаво в по-късния живот.

Той поставя знака в прозореца си, за да може да се оттегли в ежедневието без проблеми от властите. Когато всички останали следват същата логика, публичната сфера е покрита с признаци на лоялност и съпротивата става немислима.

Той се бореше усилено, за да очертае линия, където политиката може да спре, където семейната лоялност може да спре и неговият личен морал и собственият му живот да започнат. Беше трудно да се намери това място.

Трябва да се доверим на него като наш Спасител и да му се подчиним като наш Господ; и след това да заемем нашето място като лоялни членове на църквата и отговорни граждани в общността.

Трябва да се спазват стандартите за истина за човешкото нещастие и потисничество въпреки партийната принадлежност на отделния интелектуалец, националния произход и първобитната лоялност. Нищо не обезобразява публичното представяне на интелектуалците толкова, колкото подстригването, внимателното мълчание, патриотичното вълнение и ретроспективното и самодраматизиращо отстъпничество.

Трябва да сте лоялни към хората под себе си. Тя беше най-лоялната, прощаваща, твърда и страстна жена, която някога е срещал в живота си, и той беше лудо влюбен в нея.

Убеждаваме се, че сме необходими на работа, че имаме нужда от работа, че лоялността и отдадеността ни някой ден ще бъдат възнаградени – не знам как. Но това са само оправдания – обичайното малодушие и нищо повече.

Удовлетворението на клиентите е безполезно. Лоялността на клиентите е безценна. Успехът е резултат от съвършенство, упорита работа, учене от неуспех, лоялност и постоянство. Фрази като „екипният дух“ винаги се използват за намаляване на индивидуализма, любовта и личната лоялност.

Харизмата няма нищо общо с енергията; идва от яснотата ЗАЩО. Идва от абсолютно убеждение в идеал, по-голям от себе си. За разлика от това, енергията идва от добър нощен сън или много кофеин. Енергията може да възбужда. Но само харизмата може да вдъхнови. Харизмата повелява лоялност. Енергията не го прави.

Хората понякога имат навика да бъдат лоялни към грешка. Хората с лоялност и съвест винаги са ценни. Хората са мотивирани от различни причини. Идеология, страст, дълг, лоялност. Някои от лична изгода.

Чест, лоялност, смелост са само думи, Кар. Думи, които победителите трябва да лъжат убедително. Ще забележите, че някои хора притежават увереност, лоялност и възхищение, докато други не.

„По делата им ще ги познаете.“

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар