// Вие четете...

Поведенчески модели

„Лечение“ чрез самоуважение.

E59„На другите прощавай често, на себе си – никога.“

„Лечение“ чрез самоуважение.

Гневът може да се премахне, но за това ще е необходимо ново мислене и действие във всеки пореден настоящ момент. Когато се сблъсквате с хора или събития, които ви карат да се гневите, осъзнайте какво бихте изгубили и какво бихте спечелили, ако изберете друга настройка на мислене, която ще породи нови чувства и по-ефективен модел на поведение. Да видим кои са моделите на поведение при които можем да се преборим с гнева:
Най-напред трябва да осъзнаете мислите, които ви обземат в момент на гняв и да си напомните, че не е необходимо да мислите по този начин само защото сте мислили така в миналото. Осъзнаването е от изключително голяма важност.
Опитайте се да отложите гнева. Ако при дадени условия обикновено реагирате с гняв, опитайте се да отложите гнева за после и след това избухнете, както сте свикнали да правите. След това се опитайте да отложите гнева си за още по сетне и така докато почувствате, че сте в състояние да отлагате гнева си, вие ще сте се научили да се владеете. Отлагането означава, че сте се научили да се контролирате, че сте в състояние изцяло да отхвърляте гнева.
Когато се опитвате да използувате гнева, за да внушите нещо на дете, престорете се на разгневен. Повишете глас и гледайте строго, но не преживявайте всички физически и психични терзания, свързани с гнева.
Не се опитвайте да си внушавате, че нещо, което ви е неприятно, ви доставя удоволствие. Нещо може да не ви харесва и въпреки това да не е необходимо да се ядосвате заради него.
В момент на гняв си напомняйте, че всеки човек има право да бъде такъв, какъвто избере и, че ако изисквате от някого да бъде различен от това което е, вие само ще удължите гнева си. Свикнете, да позволявате на другите сами да избират, така както настоявате на правото си сам да избирате.
След някой изблик на гняв обявете, че просто не сте се овладели и, че сте си поставили за цел да промените мисленето си, за да не изпитвате гняв. Облеченото в думи решение ще ви помогне да осмислите постъпката си и ще докаже, че действително полагате усилия над себе си.
В момент на гняв се опитайте да бъдете близо до някого, когото обичате. Един от начините да уталожите враждебността си е като държите за ръка любимия човек, макар да нямате голямо желание за това и да продължите да го държите за ръка, докато изразите какво чувствате и докато гневът ви се уталожи.
В момент, когато сте спокоен, поговорете с хората към които най-често е насочен гневът ви. Взаимно си обяснете с кои свои действия всеки един предизвиква гняв у другия и измислете начини да съобщавате за чувствата си без демобилизиращ гняв. За да не продължавате да се обиждате взаимно с безсмислен гняв, можете да се уговорите да се изяснявате с отрезвяваща разходка. След няколко такива разходки ще започнете да виждате безсмислието на гнева.
Още в началото снижете силата на гнева си, докато определите чувствата си и чувствата, които предполагате, че вашият партньор изпитва, а след това желанието ви да изпитвате гняв вече може и да е утихнало.
Не забравяйте, че половината от всички ваши убеждения ще бъдат посрещнати с неодобрение от хората в половината от случаите. След като очаквате несъгласие от страна на околните, вие няма да изберете да се гневите. Вместо това ще си кажете, че светът е наред, щом като хората не се съгласяват с всичко, което казвате, мислите, чувствате и правите.
Имайте предвид, че да дадете воля на гнева си е по-здравословно от това да го трупате, но най-здравословният избор е изобщо да не се гневите. Щом престанете да мислите, че гневът е нещо естествено и типично човешка черта, вие ще имате вътрешна причина да положите усилия, за да го премахнете.
Освободете се от предварителните си очаквания по отношение на другите. Когато изчезнат очакванията ще изчезне и гневът.
Не забравяйте, че децата са палави и шумни и, че няма да постигнете нищо, ако се гневите. Вие можете да им помогнете да правят конструктивен избор в други насоки, но никога няма да успеете да промените природата им.
Самоуважавайте се, така никога няма да се обременявате с този само погубващ гняв.
Когато попаднете в улично задръстване, наблюдавайте се колко време можете да издържите, без да избухнете. Полагайте усилия да се владеете. Вместо да креснете на някой пешеходец, учтиво го запитайте нещо. Употребете забавянето, за да направите нещо полезно или да си припомните някои от най-приятните моменти в живота си, вместо да се мъчите да измислите начин за излизане от задръстването.
Вместо да бъдете емоционален роб на всяко създаващо неудобства обстоятелство, използвайте ситуацията, като предизвикателство, за да я промените и тогава няма да ви остане време да се гневите в настоящите моменти.
Гневът пречи и не води до нищо. Както всеки слаб модел на поведение, гневът е средство, чрез което вие обяснявате чувствата си с неща, които са извън вас. Правете сам своя избор и нека той не бъде гневен.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар