// Вие четете...

Чиста вода

Коя вода е най-добра?

„Водата в нова стомна е по-хладна.“

Коя вода е най-добра?

Вашето тяло ежедневно се нуждае от абсолютния минимум от шест до осем чаши вода (съдържание около 1,5 до 2 литра на ден).
Алкохолът, кафето, чаят и съдържащите кофеин безалкохолни напитки не заместват водата!
Най-добре е водата да се пие по следните времена, една чаша половин час преди храна (закуска, обед и вечеря) и същото количество около два часа и половина след всяко хранене. Това е абсолютното минимално количество вода, от която се нуждае нашият организъм. Но за да няма опасност това да не е достатъчно за организма ни, трябва да изпиете още две чаши вода или във връзка с най-обилното ни хранене, или преди да си легнете.
Жаждата трябва да се утолява по всяко време. Колкото повече вода пиете, толкова по- отчетливо се изразява жаждата ви. Това означава, че тялото ви иска повече вода, отколкото беше посочено по-горе като минимум.
Ако във връзка с храненето се пие повече вода, това ще предотврати концентрацията на кръвта, като следствие от храненето. Ако кръвта ви е концентрирана, тя изсмуква водата от околните клетки.
Водата е единственото нещо от което се нуждае обезводнения организъм. Така както обезводняването гарантирано води след себе си някоя от най-разпространените днес „болести“, така и редовното, достатъчно поемане на вода пречи на появата на някоя от най-страшните за съвременното ни общество „болести“.
Най-добре е да се пие чешмяна вода, освен ако тя не е замърсена от химически вещества или тежки метали, като олово например. В някои области чешмяната вода със сигурност съдържа хлор, тъй като той убива бактериите. Тогава водата трябва предварително да се налива в бутилка. Ако не сте сигурни, дали водата не съдържа нечистотии, можете да си купите някакъв филтър. Има филтри с активен въглен или керамични филтри, чрез които може да си спестите труда да мъкнете всеки ден вода от магазините.
Ако сте свикнали да пиете определен вид вода, когато запасът ви от нея в къщи привърши е по-добре да издържите малко без вода, отколкото да пиете вода с друг вкус. Често се счита, че хлорираната вода има неприятен вкус, но ако напълним с вода някоя кана без капак и я поставим в хладилника или в кухнята, разтвореният във водата хлор с времето намалява и мирисът на хлор изчезва. Чистата вода има сладникав вкус и е много приятна. Точно така сервират вода и в ресторантите, от добре изстудена кана, която е напълнена известно време преди това.
Ако във водата има разтворен калций, тогава водата се нарича „твърда“, но дори тя да съдържа много калций, това е напълно безвредно. Не само е безвредно, а твърдата вода е евтин източник на калций, от който се нуждае организма. Калцият е вече разтворен във водата и няма нужда да ходим до аптеката да си купуваме калциеви таблетки, за да ги пием профилактично срещу остеопорозата.
Как и кога мислите, че започва остеопорозата? В действителност много години преди да бъде разпозната. Когато депото за хидроелектрическа енергия в тялото напълно се изпразни, тялото си доставя нужната енергия от калция, свързан в клетките и костите. Свободната молекула калций сега вече може да бъде използвана. Когато се приемат вода и калций в естествената им форма, необходимостта в случай на нужда да се получава енергия от свързания калций е по-малка. Затова костите са великолепен източник на акумулирана енергия, която тялото може да използва.
Във всеки случай високото съдържание на калций във водата няма вредно действие. Изглежда тялото абсорбира вещества от храносмилателния тракт съвсем целенасочено. Много е вероятно да не бъде поеман всичкия калций от твърдата вода.
И така чешмяната вода е най-добра за пиене, тъй като тя съдържа всичко от което се нуждае нашият организъм. „Чиста водица, мирна главица“ казва нашият народ.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар