// Вие четете...

Живот в равновесие

Колко са важни ензимните кофактори?

„Яж това, което има вкус; гледай това, което има вид; слушай това, което звучи.“

Какво вършат ензимните кофактори?

Другата група важни микроелементи са ензимните кофактори, които включват витамин В6, витамин В3, магнезий и цинк. Те са необходими както за метаболизма на незаменимите мастни киселини, така и за образуването на айказаноидите.
Дори незаменимите мастни киселини да са били запазени с адекватни нива антиоксиданти, те все още не са се превърнали в айказаноиди. Точно тук излизат на сцената ензимните кофактори. Без тях целият процес на образуване на айказаноиди би бил безкрайно ограничен. Не са ви нужни мега дози от тези микроелементи, но те трябва да присъстват на трапезата ви.
Повечето от храните, богати на важните ензимни кофактори, са най-значимите бедни на мазнини протеинови източници. Неблагоприятните въглехидрати, които би трябвало да консумирате в ограничени количества, са сравнително бедни на тези незаменими ензимни кофактори.
Всички тези микроелементи – антиоксиданти и ензимни кофактори играят важна роля при образуването на айказаноидите. Следователно няма нищо учудващо във факта, че са издигнати в култ от индустрията, работеща за нашето здраве.
Непрекъснато чуваме за леля еди-коя си, която вземала витамин В6 заради артрита си или пък за чичо еди-кой си, който пие витамин С, за да се излекува от някоя страшна болест или пък за някой, който вземал витамин Е, за да помогне на болното си сърце. Във всички подобни състояния има нещо общо, те са предизвикани от дългогодишно свръхпроизводство на лоши айказаноиди. Следователно осигуряването на тези микроелементи може би било достатъчно за производството на добри айказаноиди.
Онова, което е помогнало на леля еди-коя си, може би няма да има същия ефект върху повечето хора и най-вероятно е точно така. Да, микроелементите са много важни, но са второстепенни герои в историята за живота в Равновесие.
Ако искате да се излекувате и да се предпазите от евентуални нови заболявания, трябва да се обърнете към водещия в Равновесие начин на хранене, а не към някакви си вълшебни хапчета.
Колко е важна връзката между начина на хранене и живота в Равновесие?
За да разберете в по-големи подробности изключително важната връзка между начина на хранене и равновесието, първо трябва да сте запознати с важния хранителен кодекс, който определя кой тип айказаноиди (добри или лоши) произвежда тялото. В много случаи той е също толкова важен, колкото и вашият генетичен код. Колкото по-добре разберете това, толкова по-подготвени ще бъдете да влезете завинаги в Равновесие.
Айказаноидите се контролират от консумираните от нас мазнини.
Една от чертите на този хранителен кодекс е предизвикателството срещу много от съвременните твърдения за ролята на приеманите при ядене мазнини. В много отношения мазнината е главният герой в историята на равновесието. При производството на всички айказаноиди се използват като суровина група мастни субстанции, известни като незаменими мастни киселини. Те трябва да се набавят чрез това, което консумираме, тъй като не могат да бъдат произвеждани от тялото.
Съществуват осем незаменими мастни киселини, които образуват два класа мастни киселини Омега 6 и Омега 3. Въпреки, че и от двата класа могат да се произвеждат айказаноиди, Омега 6 са по-важни за достигането на равновесие. Айказаноидите, получени от мастни киселини тип Омега 3, са сравнително неутрални. Те не правят кой знае какво нито в едната, нито в другата посока. Омега 6 от своя страна са градивният материал както за добрите, така и за лошите айказаноиди.
А сега нека да обобщим. Ефектът, който оказва начина на хранене, особено съотношението между консумираните протеини и въглехидрати, върху метаболитната съдба на мастни киселини тип Омега 6 определя дали ще влезем в равновесие.
Нещо повече, много от хроничните заболявания, идващи с възрастта са силно свързани с нарушеното равновесие или дори почти пълна липса на айказаноидите. Това може да доведе до намаляване активността на делта 6. С увеличаване на годините става все по-трудно и по-трудно да се озовем в равновесие.
Най-доброто количество добавки е винаги най-малкото, а най-добрият източник на активирани незаменими мастни киселини е и винаги ще бъде храната.
Контролирането на съдържанието на макроелементи във всяко хранене зависи от вас, ако желаете да живеете в равновесие.
На храната трябва да се гледа като на лекарство, а как да гледаме на водата?

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар