// Вие четете...

Живот в равновесие

Колко въглехидрати са ни нужни?

„След прибързаността идва и разкаянието.“

Колко въглехидрати са ни нужни?

След като вече знаете дневната си нужда от протеини, разпределена в блокове, лесно можете да определите колко въглехидрати трябва да консумирате. На всеки протеинов блок се пада по един въглехидратен, като един протеинов блок съдържа 7г.
Тъй като един въглехидратен блок е 9г, при всяко хранене вие изяждате малко повече въглехидрати, отколкото протеини, но разликата не е кой знае колко голяма. Придържането към еднакъв брой блокове от двете основни хранителни съставки винаги ще създава желаната пропорция 0,75 помежду им, която ще ви помогне да се озовете в центъра на Равновесието.
Нека използваме като пример 75 г дневна нужда, закръглени на 11 протеинови блока. Същият човек ще трябва да консумира също по 11 въглехидратни блока на ден. И, също както направихте с протеините, ще трябва да разпределите и въглехидратите равномерно през всички хранения през деня. Мислете винаги за равновесието.
Сега идва ред за друго важно правило от Равновесие.
Бъдете особено внимателни какъв вид въглехидрати консумирате. Всички въглехидрати не са еднакви. Благоприятните въглехидрати обикновено имат нисък гликемичен индекс. Те навлизат бавно в кръвообращението, повдигат бавно нивото на кръвната захар и предизвикват умерена реакция от страна на инсулина. Това означава, че поддържат айказаноидите в благоприятно равновесие и следователно оставаме в Равновесие.
Неблагоприятните въглехидрати обикновено имат висок гликемичен индекс. Те навлизат бързо в кръвния поток, повдигат бързо нивото на кръвната захар и предизвикват прекалено силна инсулинова реакция. Това е биохимичната причина за желанието да поглъщаме още и още въглехидрати. Бурното увеличаване на инсулина ще наруши положителното равновесие между айказаноидите и вие ще се озовете извън Равновесие. Следователно неблагоприятните въглехидрати трябва да се използват умерено и в много по-малки количества от благоприятните. Друга причина да ограничаваме колкото се може повече тяхната употреба е фактът, че тези храни са с изключително плътно съдържание на въглехидрати.
Като такива те изразходват набързо цялото количество, което ви се полага за дадено ядене или дори за деня. Между другото, ако консумирате неблагоприятни въглехидрати, особено хляб – използвайте винаги пълно зърнестите видове.
Затова се старайте да ядете най-вече благоприятни въглехидрати. Това са повечето богати на целулоза плодове и зеленчуци. Сред неблагоприятните въглехидрати са хлябът, тестените изделия, зърнените храни, картофите, плодовете и зеленчуците с висок гликемичен индекс, като папая, банани, царевица и моркови, както и плодовите сокове.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар