// Вие четете...

Календарът на българите

Кой е д-р Ганчо Ценов?

„Глупост е да хулиш онзи, когото всички почитат.“

Кой е д-р Ганчо Ценов?

Емблематичен е разговора на един голям български патриот и националист с един известен български историк през последните години. В разговора става дума за д-р Ганчо Ценов – един изключителен учен от европейска величина, живял през годините 1875 -1952 и автор на 21 исторически труда с огромен принос към старата история на българите. „Мани го тоя…“ – казва презрително професорът по история. „Добре де, все пак как ще обориш това, което излага Ценов, и то с фактология и цитати на антични и средновековни автори в оригинал?” – продължава да упорства българският националист. „А бе трябва да взема да го прочета…“ – снизходително отговаря маститият професор, но няма данни дали все пак си е направил труда да прочете задълбочените изследвания на д-р Ценов по така важната за българите историческа истина за техния произход, защото народ който не познава произхода си, няма бъдеще.
Това поведение на българската официална историография очертава най-добре отношението към титана на историческата наука д-р Ганчо Ценов, който е отхвърлян и обиждан от Златарски и неговите последователите. И това е защото теорията му противоречи на славянофилските и всякакви други българофобски тези, наложени от псевдоучени като Златарски, Мутафчиев, Младенов и други подобни. А отношението на „научните“ ни среди е такова, защото не са го чели.
Кой е д-р Ганчо Ценов?
Д-р Ценов е роден през 1875 г. в с. Бойница, Кулско. Завършва история в Софийския университет. Започва работа в отдел „Култура“ на Военното министерство, което го изпраща на специализация в Берлин през 1900 г. Защитава докторска дисертация в Берлинския университет на тема „Произход и история на българския народ“. За епохата д-р Ценов е единственият български историк, получил докторат в Берлин. За трудовете си Ценов провежда гигантски изследвания във Ватиканската библиотека. Средства за това осигурява богатата му съпруга. Благодарение на тези усилия през 1910 г. се появява фундаменталният му труд „Произходът на българите и началото на българската държава и църква“. Появата на д-р Ценов на сцената на българската историография е посрещната на нож от тогавашният деребействащ псевдоисторик Златарски и обкръжението му. Теорията на д-р Ценов разваляла славянофилската глупост за малката българска тюрко-алтайска орда, която дошла по нашите днешни земи през 7 век и се стопила в славянското море. Вездесъщият Златарски прави всичко възможно д-р Ценов да не получи катедра в Софийския университет, въпреки че е най-ерудираният историк и единственият български доктор на науките в Берлинския университет. Ценов е принуден да издава трудовете си на частни начала и да ги разпространява извън академичната среда.
След 1944 година името на д-р Ганчо Ценов е напълно забранено за изучаване, а книгите му – инкриминирани. Отделни произведения на д-р Ценов можеха да се намерят срещу солидни суми и рядко в полулегалното общество на книголюбителите антиквари. Д-р Ценов е бил заклеймен като „великобългарски шовинист“ от наложената от ционизма комунистическа власт в България.
През годините, в които е отхвърлен от академичните среди, въпреки по-високото си ниво от всички български професори по история, д-р Ценов издава със семейни средства 21 исторически труда, от които 16 на български и 5 на немски.
Възможно ли е такова огромно и задълбочено творчество да остане извън погледа на българската общественост? Да възможно е, когато заработи машината за промиване на българското самосъзнание, когато върху един истински изследовател на автентичната българска история бъде залепен етикет „шовинист“ и той бъде бойкотиран от продалите се на чужди интереси интелектуалци. Нима днес не се повтаря същата история? Нима в днешно време не се срещат интелектуалци, продали душите си на чужди фондации или пък на някой международен мошеник и престъпник?
Учени, които искат да се замени кирилицата с латиница, български преподаватели, които воюват срещу българската история и искат да пишат учебници, в които няма турско робство, а „присъствие“? Нима дъщерята на противника на д-р Ценов, Петър Мутафчиев – писателката Вера Мутафчиева, не е достоен наследник на деформатора на българската история – своя баща? Нали същата „интелектуалка“ подкрепи идеята да се строи паметник на българоубиеца Сюлейман паша, изклал българското население на Стара Загора, Казанлък и околностите през 1878 г.
Съвсем логично и закономерно при толкова много национални предатели, д-р Ценов да е обявен за вреден, а огромното му творчество да потъне в забрава. Днес патриотични издатели успяха да издадат някои от книгите му и това показва, че българският дух е жив и желае да търси истината.
Каква е истината за произхода на българите? Според най-истинския историк д-р Ценов българите са преки наследници на траките, те са живели по днешните български земи много преди седми век и още столетия преди Христа, те са християнизирани много по-рано от другите европейски народности и са дали писменост и вяра на цяла Европа.

Коментари

Един коментар към “Кой е д-р Ганчо Ценов?”

 1. Успях да прочета труда на д-р Ценов и
  то издание от 1910г.Прпрочетох я и
  честно казано ме „разтърси“.Този научен труд “ отвори’ очите ни – мойте и на моите близки.Отвори ги относно
  брътвежите на псевдо учени -възпитаници на великоруския шовинизъм,проповядван от руски възпитаници панслависти!!! Бях чел отзиви на В.Сидеров за „великата дейност“ на В.Златарски и неговата клика/Мутафчиев,Ников/. След прочита на труда на д-рГ.Ценов многонеща в моите познания по История си намериха мястото като в судоко!!! А също така в моето съзнание панславистите Златарски и сие се наредиха като фалшификатори на Българската история!!! За съжаление доста от сегашните известни историци повтарят като папагали измислици на съветски историци от времето на Вишински!!!
  За съжаление и по ТВ има Български историци , които откровено заблуждават народа. Сега във времето на арогантната намеса на платените скъпо соросоидни българофоби е необходимо да се популяризира делото на Проф.д-р Ганчо Ценов велик БЪЛГАРИН!!!

  Posted by мими | 16.05.2018, 14:06

Публикувай коментар