// Вие четете...

Мъдрости от миналото

Кое е най-важното при избора?

МРЕЖАТА ВЕЧЕ Е НЕНУЖНА. Веднъж в страната на Мула Насредин починал мъдрецът на краля и преди смъртта си му казал да търси най-скромният човек в страната за негов наследник. „Защото скромността е всъщност и мъдрост“.

По цялото кралство били разпратени тайни агенти да издирват най-скромния човек. Накрая те стигнали селото на Насредин. Той вече бил чул, че кралят търси мъдрец и дълбоко се замислил, какво може да послужи за решаващ фактор при избора. Той бил много чел и знаел древното предание, че мъдрият е и скромен, така че напълно логично дошъл до извода, че кралят търсил най-скромният човек в кралството.
Когато го срещнали царските търсачи, макар и най-богатият човек в селото, той носел риболовна мрежа, връщайки се от реката. В това село риболовът не се считал за престижно занятие и затова търсачите решили, че това е най-скромният човек.
– Кажи, защо носиш мрежа със себе си, та ти си най-богатият човек, защо се занимаваш с риболов?
– Аз забогатях от риболов, – обяснил Насредин. – И искам да се отблагодаря на своята предишна професия за това, което тя ми е дала, затова винаги нося мрежата на рамо.
Търсачите решили, че това е наистина скромен човек.
Обикновено хората когато станат богати се срамуват от миналото си и се опитват да го изтрият, така че другите да не се досещат, къде се намират корените на новобогаташите. Богатият се опитва да си създаде ново минало, за да бъдат всички убедени, че той е роден аристократ.
И така Мула Насредин се оказал най-скромният човек в кралството и бил назначен за мъдрец.
В деня на назначението си той хвърлил мрежата. Хората, които го препоръчали, останали поразени:
– Насредин, а къде е твоята мрежа?
– Когато рибата е хваната – отвърнал той – мрежата се изхвърля.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар