// Вие четете...

Поведенчески модели

Кога мъжът не изневерява?

„Щастливо семейство е възможно само между сляпа жена и глух мъж.“

Кога мъжът не изневерява?

Хората, които са поживели повече, непрекъснато повтарят, че опитът е безценен, лошото е, че се придобива за сметка на младостта. Зрелостта и годините неизменно вървят ръка за ръка, но обстоятелствата също имат значение. Един духовно извисен човек израства много по-рано, тъй като се ръководи от строги нравствени норми, които поставят на преден план в ценностната му система семейството. Неговият приоритет ще бъде да открие жената, която го допълва и прави живота му пълноценен и която е достойна да бъде майка на децата му.
Постигне ли един мъж щастието, вероятността да изневери става изключително малка, освен ако нещата между вас вече не са както преди.
Както се досещате, в този случай причините може да се крият и у вас. Любимият може би чувства, че отношенията ви са загубили някогашната тръпка, не го възбуждате както някога, не сте така страстна, както когато сте се влюбили. Знаете какво се случва – двамата свиквате един с друг, устройвате се, раждат ви се деца, купувате къща и затъвате в скучния делник на сметките, отглеждането на хлапетата, работата и бясната надпревара, в която ви повлича ежедневната борба да бъдете семейство. Неусетно жената, която е съблазнявала партньора си с оскъдно съблазнително бельо, е изгубила някогашното си настроение за палави игри. Правенето на любов се е превърнало в скучна рутина. Тя се прибира от работа и още щом влезе през вратата в хубавата си рокля и на високи токове, с грим, прическа и т.н., се стоварва от умора. След дългия ден в службата и още по-натоварената домашна програма си ляга в брачното ложе облечена с тениска и с кърпа на главата и малко остава да повика баретите само да ви мине през ума да я загледате похотливо.
Иначе казано, интимният ви живот е погълнат от монотонността на ежедневието. Някогашната искра помежду ви е угаснала и на вашия любим това му липсва. Вие сте се променили. На него му е ясно, че и той не е същият като едно време, но да се върнем на темата. Вероятно това негово усещане е примесено с чувството, че не го цените колкото преди. Думите на благодарност стават редки за сметка на непрестанните кавги и напрежението, което трайно се е настанило помежду ви. Домът ви вече не е такъв какъвто го е искал. Вероятността да потърси другаде това, което вече не намира там, нараства. И знаете ли защо? Той знае, че винаги може да го получи от другаде, особено като се има предвид най-важната причина: винаги има жени, готови за извънбрачни авантюри.
Никоя жена не желае да погледне тази истина в очите. Представете си, че всяка от вас заяви на потенциалния прелюбодеец: „Не мога да го направя с теб, защото имаш семейство“. Давате ли си сметка колко бракове и връзки щяха да са спасени? Мъжете имат възможността да изневеряват, защото на света има огромен брой жени, които са готови да се отдадат на чужд мъж. Наистина, сред вас се срещат и по-наивни, които остават в неведение, че въпросният господин вече се е врекъл. В повечето случаи обаче те са напълно наясно, че си лягат със семеен човек. Просто нямат изисквания и критерии относно другия пол, а и страдат от липса на самочувствие, което ги подтиква към прелюбодейство. На свой ред самите те също често са жертви на измяна от страна на партньорите си. Ако порочният кръг, в който са попаднали, бъде разкъсан, изневерите щяха да са много по-рядко явление. Единственият начин една жена да се измъкне от този цикъл е да последва начините, които се предлагат, а именно да си изработи правила и критерии по отношение на мъжете, да ги поставя пред онези, които влизат в живота й, и да се придържа към тях, да се стреми да опознае добре човека срещу себе си, като зададе петте основни въпроса, чиито отговори ще помогнат на отношенията им да прераснат в сериозна връзка, и да следва правилото за деветдесетте дни. Най-накрая тя трябва да предаде това познание на своите дъщери. Не бъде ли пресечен, порочният кръг може да продължи вечно.
До тук бяха изложени само основните причини, поради които мъжете изневеряват, но техният брой на практика е много по-голям. Мъжете винаги ще намират оправдания за своите постъпки, които ще варират както при отделните господа, така и по отношение на конкретната жена. Важният извод, който трябва да си направите, е, че независимо колко уважителен е мотивът, и на мъжете, и на жените е ясно, че да се обвържеш с някого, да се закълнеш във вярност и после да престъпиш думата си е неправилно, особено когато това е изискване, поставено от партньорката. Колкото и да предъвквате възможните причини, поради които той ви е изменил, самоизмъчвайки се с измислени недостатъци и самообвинения от типа „Обърках всичко“, „Не бях достатъчно добра“, „Не му дадох любовта, която заслужава“, „Тя ме превъзхожда“, фактите са следните – той не е трябвало да ви мами. Крайно време е да престанете да търсите вината за мъжката изневяра у себе си. Спрете с терзанията за ваше собствено добро, защото този товар само може да ви навреди – да парализира чувствителността ви, да ви осакати душевно и да ви попречи да започнете нормална връзка. Невъзможно е да карате напред, ако сте се втренчили в огледалото за обратно виждане.
По силите ви обаче е да сторите нещо друго – да намалите вероятността за изневяра в бъдеще. За целта трябва да качите мизата на своите изисквания. Разполагате с много голяма власт да ограничите неприятните неща, които ви се случват, с помощта на природните ви таланти – силата на убеждението и на внушението, мощната интуиция и високите критерии, които ще предпазят емоционалния ви свят от посегателство. Ако покажете на един мъж от самото начало, че сте склонна да приемете редица компромиси, но не и изневяра, той ще знае, че престъпването на границите, които сте поставили, ще означава край на връзката ви. В случай че все пак наруши думата си и загърби правилата, трябва да сте в състояние да го оставите да си тръгне. Немислимо е да го изобличите, да му отправите обвинения и въпреки стореното да останете с него само за да се усъмнявате във всяка негова постъпка в бъдеще или да използвате и най-малката възможност да му натяквате прегрешението. Ако направите това, ще означава, че не сте забравили стореното, а поведението ви ще го подтикне към нови изневери. Трябва или да се разделите с него, или да намерите сили да му дадете искрена прошка и да се опитате дружно да спасите връзката си.
Понякога е нужно един мъж да изгуби или да е заплашен да изгуби нещо, за да го оцени. Нима това не важи за всеки човек? Някои хора изневеряват единствено защото никога не са получавали наказание за действията си. Ала ако той ви обича и бъде поставен пред угрозата да го напуснете, бързо ще си вземе поука. Ако успее да ви спечели отново, ще влезе в правия път и по-нататък няма да си позволява да кривва от него, защото вече ще е преживял страха да остане сам. В резултат на това ще е готов почти на всичко, за да си възвърне благоволението ви. Ще се бори да заслужи изгубеното доверие и ще се подчинява на правилата, за да го върнете в отбора. Ако това означава да се прибира у дома в определено време, да се обажда, когато закъснява, да ви подарява цветя всяка седмица, да наема бавачка и да ви извежда на среща, да ви придружава на църква и дори да вади на показ кирливите си ризи пред семейния консултант, докато не ви докаже, че е нов човек – той ще го прави. Щом му наложите наказание и го принудите да погледне в очите факта, че е на път да загуби най-скъпото си, възможно е да се окаже достатъчно силен, за да преодолее изпитанието и да излезе от него по-достоен отпреди.
Това не означава, че ще е лесно да простите и да се пазите от излишна подозрителност. Но в крайна сметка той може да успее да спечели обратно изгубеното ви доверие и с общи усилия да преодолеете този период. Няма да му хареса да го разпитвате къде е бил или да го лишавате от интимност, докато се борите с гнева си, и определено ще му бъде неприятно да ходи на семейна терапия, но дълбоко в себе си ще знае, че само така може отново да си спечели място в сърцето ви. Разбира, че сам е забъркал кашата, дава си сметка за тежестта на простъпката и за възможните последици и усложнения много по-добре, отколкото си мислите. Осъзнава, че наказанието е заслужено и че ще му се наложи да мине през ада.
Няма мъж с положение, който да не е престъпвал клетвата за вярност. В резултат на изпитанието много от тях се превръщат в прекрасни съпрузи и бащи, защото успяват да подредят житейските си приоритети в правилния ред. Също така кризата се отразява благотворно и на съпругите им, които осъзнават необходимостта да възвърнат малко от някогашната химия с партньора си, да внесат малко пикантност в интимния си живот и повече радост и спонтанност в ежедневието, както и да показват, че ценят съпруга си.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар