// Вие четете...

Въпроси за времето

Как се предсказват снежни бури?

Предсказването на снежна буря е на основата на зоната на разпространение и на направлението на нейното преместване. След изготвяне на необходимите разчети могат да бъдат определени районите, където тя може да бъде очаквана в близките часове и даже денонощие. Разбира се, че снежните виелици не само се местят от един район в друг, но и възникват, ако за това са създадени благоприятни условия. Те могат също да изменят своята интензивност, да отслабват или да се усилват, както и съвсем да изчезват.
Снежните бури биват низови и общи, Низовите бури възникват при наличието на сух свежо паднал, скорошен сняг и вятър, скоростта на който е по-голяма от 7 м/с. Прогнозирането на низова виелица, следователно се свежда към прогноза на вятър със скорост по-голяма от 7м/с и да бъде отчетено състоянието на снежната покривка. Ако снегът е сух и пръхкав, а вятърът е около 5 – 6 м/с, може да възникне виелица. В този случай непременно трябва да се прецени, кое от двете явления е възникнало, буря или виелица.
Обща снежна буря възниква при падането на сняг от облаците и силен вятър със скорост не по-малка от 7 м/с. Прогнозирането на обща снежна буря се свежда до прогнозирането на облачност, вятър и снеговалеж. Такава обстановка обикновено възниква при преминаването на атмосферен фронт. Продължителни снежни бури обикновено възникват при топъл фронт, а кратки и силни такива възникват при преминаване на студен фронт. Следователно е необходимо правилно да бъде прогнозирано времето за преминаване на атмосферния фронт.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар