// Вие четете...

Въпроси за времето

Как се предсказват валежи?

От всички фактори оказващи най-съществено влияние на човешките дейности оказват валежите от дъжд, сняг, град, ръмеж, ледени зрънца, снежни зърна и сняг с дъжд или мокър сняг. Някои видове валежи могат да падат от въздуха, без облаци, като роса, скреж, слана, ледени кристали, но по количество и честота те разбира се не трябва да бъдат сравнявани с валежите падащи от облаците. На земната повърхност валежите падат съвсем неравномерно и не са с регулярни по отношение на различните сезони.
По принцип да се предскаже валеж трябва да се изходи от предвиждането на появата на облачност. Известно е какви облаци могат да дадат валежи и кои не могат. Облаците от високия пояс, състоящи се от ледени кристали (перести, пересто слоести, пересто купести) не дават валежи. Облаците от средния пояс (високо слоести, високо купести), състоящи се от кристали и много малки капки на преохладена вода, валежите от такива облаци не могат да достигнат повърхността на земята, ако не се смятат отделните снежинки през зимата. Фронталните облаци (слоесто дъждовни, разкъсано дъждовни, слоести) са разположени в ниските слоеве на тропосферата, не са еднородни по своята структура, състоят се от различни по размера на водните капки и на ледените кристали, дават интензивни валежи във вид на дъжд, сняг и ръмеж. Слаби валежи с прекъсвания могат да дадат и не фронтални слоести и слоесто купести облаци, основно през по хладния период от време през годината. И накрая, силни и проливни, но не продължителни валежи, падат от най-мощните със силно развитие по вертикала облаци, имащи смесена структура (купесто дъждовни, мощно купести).
В първо приближение за да бъдат предсказани валежи е необходимо да се прогнозира облачността. Най-трудно е да бъдат предсказани валежи от облаци, който все още ги няма и тяхното възникване все още се очаква, тоест „прогнозата се съставя по прогноза”. Още по трудно е да се предскаже видът на валежите от отделни облаци, дали е само дъжд или е с град. Оказва се, че най-трудно е да се предскажат вътрешно масовите валежи за конкретно място, в определено време, тоест на места ще има кратко временни проливни валежи.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар