// Вие четете...

Подводен риболов

Как се плува правилно под водата?

Умението да се плува и гмурка добре е задължително условие за успешен подводен риболов. Най-напред и преди всичко е необходимо да се постигне уверено плуване и гмуркане с главата надолу, с отворени очи, свободно и спокойно да се изплува, като се отделя особено внимание за усвояване на дишането с маска и шнорхел. Следва усвояване на отделните движения на краката, ръцете и съгласуването на движенията с дишането. Плуването с плавници е същото като при обикновеното плуване в стил кроул, но движенията на ръцете, положението на тялото и координацията на движенията малко се различават от обикновеното плуване.
На техниката на движение на ръцете при подводен риболов няма да се спираме, тъй като те не участват в плувния процес, а основно ще разгледаме техниката на движение на краката. Движението на краката при плуване с плавници се характеризира с известна мекота, разхлабеност и амплитуда 30 – 60°. Свиването на тазобедрената става е 5 – 8°, а в колянната е 10 – 15°. Пръстите на краката са постоянно опънати, стъпалата се движат нагоре и надолу, без да се обръщат навътре, както при обикновения кроул. При плуване с бавно темпо амплитудата на краката се увеличава, а при бързо темпо се намалява.
При плуването с маска и шнорхел дишането е през шнорхела, да е ритмично и съгласувано с движението на ръцете и краката. Вдишването е по продължително, а издишването е по-рязко.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар